Ελλάδα

Η εγκατάλειψη θύματος δεν αποτελεί είδηση…

22 τροχαία με τραυματισμούς και εγκατάλειψη εκ των οποίων τα τέσσερα θανατηφόρα καταγράψαμε το πρώτο τρίμηνο του 2024 ψάχνοντας στο διαδίκτυο.

Parallaxi
η-εγκατάλειψη-θύματος-δεν-αποτελεί-εί-1060746
Parallaxi

Έχουν περάσει δέκα χρόνια αφότου o SOS Τροχαία Εγκλήματα ξεκίνησε την, χωρίς αποτέλεσμα προσπάθεια η εγκατάλειψη θύματος τροχαίου να σταματήσει να θεωρείται πλημμέλημα (άρθρο 43 του ΚΟΚ) και οι δράστες οδηγοί να απολαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση χωρίς καμιά ουσιαστική συνέπεια εφόσον δεν υπόκεινται όπως όλοι οι άλλοι πολίτες στη διάταξη περί Έκθεσης (Άρθρο 306  του Ποινικού Κώδικα) που προβλέπει ουσιαστικές ποινές γι αυτήν την ιδιαίτερης απαξίας πράξη. Υπομνήματα προς Υπουργούς, παρεμβάσεις στη Βουλή, Δημοσιότητα, μέχρι σήμερα δεν στάθηκε δυνατόν να συγκινήσουν τους αρμόδιους.

Η πολιτεία συνεχίζει να κλείνει το μάτι στο πιο επιθετικό κομμάτι των οδηγών με την απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά λέγοντας τους στην ουσία «κάντο και δεν θα πάθεις τίποτα». Στις συνεχείς διαρροές περί επικείμενων αλλαγών στον ΚΟΚ, διαρροές που επαναλαμβάνονται εδώ και μια δεκαετία, με αγαπημένο διακομιστή τα προσκείμενα στην αυτοκινητοβιομηχανία ΜΜΕ βλέπουμε συχνά «αποκλειστικές ειδήσεις» για τις «επερχόμενες αλλαγές», είτε πως για τις παραβάσεις «δεν θα τιμωρείται το αυτοκίνητο» (δεν θα αφαιρούνται πινακίδες!) είτε για την «ψηφιοποίηση των προστίμων» αλλά κουβέντα για την κατάργηση του άρθρου 43 του ΚΟΚ και άλλα ουσιαστικά ζητήματα που θα συμβάλουν ουσιαστικά στον περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων και των θυμάτων τους.

22 τροχαία με τραυματισμούς και εγκατάλειψη εκ των οποίων τα τέσσερα θανατηφόρα καταγράψαμε το πρώτο τρίμηνο του 2024 ψάχνοντας στο διαδίκτυο. Προφανώς δεν είναι όλα. Καμιά κρατική υπηρεσία δεν δημοσιοποιεί παρόμοια στοιχεία, ενώ ακόμα και τα μεγάλα ΜΜΕ δεν αναφέρουν το σύνολο των περιπτώσεων. Αδύνατον βέβαια είναι να βρείς πληροφορίες για την εξέλιξη της υγείας των τραυματιών και εξαιρετικά σπάνιο να μάθεις αν οι δράστες συνελήφθησαν. Η εγκατάλειψη θύματος (εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων) δεν αποτελεί είδηση.

Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα