Η Ελλάδα τρώει τουρκικά ψάρια – Ποια είναι αυτά
Η Τουρκία ενισχύεται, ενώ η Ελλάδα υποχωρεί και γίνεται ο μεγαλύτερος εισαγωγέας των Τούρκων
Η Τουρκία όχι μόνο ανταγωνίζεται πλέον την Ελλάδα στην αγορά ψαριού, αλλά πλέον τροφοδοτεί την ελληνική αγορά με όλο και μεγαλύτερες ποσότητες. Η Τουρκία «ταΐζει» με λαβράκια και τσιπούρες την Ελλάδα, η οποία αναδεικνύεται στο κορυφαίο εισαγωγέα των τουρκικών εταιρειών. Αυτή η νέα πραγματικότητα φέρνει προκλήσεις, ερωτήματα και μια σκληρή αναμέτρηση για το μέλλον της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), η Τουρκία διατηρεί την ανταγωνιστικότητά της στις τιμές και συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της στις διεθνείς αγορές.
«Λαβράκι» η Ελλάδα για την Τουρκία
Το 2024, υπό την ώθηση της ισχυρής ζήτησης από βασικούς εμπορικούς εταίρους, οι εξαγωγές λαβρακιού της Τουρκίας κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο: η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 14% και ο όγκος κατά 21% σε ετήσια βάση.
Η Ελλάδα αναδείχθηκε στον μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο προορισμό για το τουρκικό λαβράκι, με τον όγκο εξαγωγών να αυξάνεται κατά 97% και την αξία κατά 83%.
Αξιοσημείωτη άνοδο παρουσίασαν επίσης οι αγορές της Ιταλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η αξία των τουρκικών εξαγωγών αυξήθηκε κατά 18% σε κάθε περίπτωση.
Αντίθετα, οι εξαγωγές προς την Ολλανδία σημείωσαν πτώση 13% σε αξία. Σε όρους όγκου, οι εξαγωγές προς την Ιταλία αυξήθηκαν κατά 20% και προς το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 13%.
Στον αντίποδα, ο τομέας του ελληνικού λαβρακιού συνέχισε τη σταθερή του ανάπτυξη το 2024. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14% σε όγκο και κατά 13% σε αξία. Οι κυριότερες αγορές, Ιταλία και Ισπανία, συνέβαλαν σημαντικά σε αυτήν την πορεία: η Ιταλία κατέγραψε αύξηση 9% στον όγκο και 10% στην αξία, ενώ η Ισπανία αντίστοιχα 18% και 13%.
Η Τουρκία κυριαρχεί και στην τσιπούρα
Στον τομέα της τσιπούρας, οι τουρκικές εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση 28% σε αξία το 2024, με τον όγκο να καταγράφει αύξηση 3%. Και σε αυτό το είδος του ψαριού, η Ελλάδα αναδεικνύεται στον σημαντικότερο εισαγωγέα, ενισχύοντας μάλιστα τις εισαγωγές με αύξηση 67% στην αξία και 34% στον όγκο.
Αντίθετα, οι ελληνικές εξαγωγές τσιπούρας εμφάνισαν στασιμότητα στην αξία, αλλά σημαντική πτώση στον όγκο (-13%). Οι βασικές αγορές, Ισπανία και Ιταλία, κατέγραψαν μείωση 18% και 16% αντίστοιχα σε όγκο. Ωστόσο, η αρνητική επίδραση στην αξία ήταν περιορισμένη: η Ιταλία διατήρησε σταθερή αξία εισαγωγών και η Ισπανία σημείωσε μόλις 4% πτώση.
Όγκος εξαγωγών τσιπούρας (2024):
Τουρκία: +3% Ελλάδα: -13%
Η Τουρκία ενισχύεται, η Ελλάδα αποδυναμώνεται
Το 2024 αποκαλύπτει τη σύγχρονη προβληματική πραγματικότητα. Η Τουρκία επενδύει επιθετικά σε εξαγωγές, αυξάνοντας την παραγωγή και κατακτώντας διαρκώς μεγαλύτερο μερίδιο στη διεθνή αγορά και κυρίως στην ελληνική. Οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι: Η Τουρκία πουλάει περισσότερα σε περισσότερους.
Αντίθετα η Ελλάδα, αν και παραμένει για την ώρα ανταγωνιστική, διατηρώντας την αξία των εξαγωγών της, βλέπει τους όγκους να υποχωρούν και καταλήγει τελικά να εισάγει ψάρια από τον βασικό ανταγωνιστή της. Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια έχει παρόν, αλλά το ερώτημα είναι εάν θα μπορέσει να έχει μέλλον χωρίς μια στρατηγική επανεκκίνησης με επενδύσεις στην καινοτομία και επαναπροσδιορισμό στόχων.
πηγή – ieidiseis