Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο
Για τα αστικά λύματα και τα επαγγελματικά προσόντα
Η μη συμμόρφωση στη συλλογή και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων και στην αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, είναι ο λόγος που η Κομισιόν στέλνει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα.
Η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα στα δύο ζητήματα, φαίνεται πως δεν είναι αρκετή για την Κομισιόν, καθώς δεν έχουν ικανοποιηθεί οι απαιτήσεις της.
Η απόφαση της Κομισιόν ήρθε μετά από την προειδοποιητική επιστολή που έστειλε στην Ελλάδα τον Μάιο του 2020 και τον Δεκέμβριο του 2021 όπου ζητούσε από την χώρα μας να ακολουθήσει την οδηγία 91/271/EΟΚ.
Στόχος της οδηγίας είναι η προστασία της ανθρώπινης υγείας και τους περιβάλλοντος με την σωστή συλλογή και επεξεργασία των αστικών λυμάτων πριν αυτά απορριφθούν στο περιβάλλον.
Η Ελλάδα για να μπορέσει να φέρει την εντολή σε πέρας, θα πρέπει να κατασκευάσει νέες υποδομές σε αρκετούς οικισμούς και να αναβαθμίσει υποδομές που υπάρχουν ήδη.
Η μη αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων
Αναφορικά με την καταγγελία για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, η Ελλάδα σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν έχει συμμορφωθεί στο σύγχρονο σύστημα που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες τις χώρες της.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται στην οδηγία 2005/36/ΕΚ, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων που βοηθούν τους επαγγελματίες να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορα κράτη – μέλη.
Οι ευρωπαϊκοί κανόνες ορίζουν πως ένα κράτος – μέλος, οφείλει να αναγνωρίζει τα προσόντα του επαγγελματία που έχουν αποκτηθεί σε ένα άλλο κράτος – μέλος, και πρέπει να του επιτρέπει να ασκεί το ίδιο επάγγελμα στο έδαφός του.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να στείλει προειδοποίηση στην Ελλάδα σχετικά με τις διακρίσεις των εργαζόμενων που έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Ο λόγος γιατί το ελληνικό δίκαιο προβλέπει λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες απασχόλησης για τους εκπαιδευτικούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που εργάζονται σε δημόσια σχολεία σε σύγκριση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η άδεια μητρότητας και η αναρρωτική άδεια που διαφέρει στις δύο περιπτώσεις.
Η Ελλάδα μετά την προειδοποίηση θα έχει προθεσμία 2 μηνών για να συμμορφωθεί στις ευρωπαϊκές οδηγίες.