Ελλάδα

Η λέσχη που έπεισε μία πόλη να συγκεντρώσει πάνω από 800 βιβλία σε μια μέρα

Η Κομοτηνή ένωσε τις δυνάμεις της και έστειλε μήνυμα ανθρωπιάς δωρίζοντας εκατοντάδες βιβλία στις φυλακές της πόλης.

Νίκος Γκάγιας
η-λέσχη-που-έπεισε-μία-πόλη-να-συγκεντρ-1001032
Νίκος Γκάγιας

Το σημαντικό δώρο των βιβλίων έκανε η Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής στους έγκλειστους των φυλακών της πόλης.

Πάνω από 800 βιβλία συγκεντρώθηκαν για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης των Φυλακών Κομοτηνής, μετά από την πρωτοβουλία που έλαβε η Λέσχη Φιλαναγνωσίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου που γιορτάζεται στις 23 Απριλίου.

Η δράση πραγματοποιήθηκε το πρωί εκείνης της ημέρας, σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων, όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες βιβλία, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Όπως αναφέρει στη Parallaxi, η συντονίστρια της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής, Ρένα Σαμαρά-Μάινα:

«Μετά από 7 χρόνια που λειτουργούμε κάναμε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινότητα και για την εξωστρέφεια τη δική μας αλλά και γιατί θεωρώ πως πρέπει να κάνουμε διάφορες συνεργασίες έτσι ώστε να προωθήσουμε την λογική της ανάγνωσης και σε άλλο κόσμο, πέραν από αυτούς που αγαπάνε τα βιβλία και αγκαλιάζουν την λέσχη μας.

Επομένως σκέφτηκα πως θα ήταν καλό να βοηθήσουμε μια δομή της Κομοτηνής, δωρίζοντας βιβλία. Στο μυαλό μου ήρθε η βιβλιοθήκη των φυλακών Κομοτηνής, που ναι μεν υπάρχει και είναι αρκετά μεγάλη και ενημερωμένη, αλλά υπάρχει μια ιδιομορφία γιατί οι έγκλειστοι είναι οι περισσότεροι αλλοδαποί παρά Έλληνες»

Η δράση αγκαλιάστηκε πάρα πολύ από το κοινό και αυτό αποδεικνύεται και από τον τεράστιο αριθμό βιβλίων που συγκεντρώθηκε. Με μία πρόχειρη καταγραφή συγκεντρώθηκαν πάνω από 800 βιβλία, με τον αριθμό να ξεπερνάει κάθε προσδοκία. 

«Όλοι οι πολίτες μας συνέτρεξαν να φέρουν βιβλία. Μαζέψαμε πάνω από 800 με μία πρόχειρη καταγραφή που έχουμε κάνει και πιστεύω πως επειδή πρέπει να τα καταγράψουμε για να κάνουμε τις δωρεές, ότι μπορεί και να φτάνουν και τα 1.000. Έτσι επικοινώνησα με τις φυλακές και επειδή τα βιβλία είναι πάρα πολλά για να χωρέσουν στην βιβλιοθήκη, είμαστε στη διαδικασία να δούμε ποιες άλλες δομές υπάρχουν, εδώ έχουμε τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών. Επίσης θα κοιτάξω τις ανάγκες υπάρχουν σε κάποιους οικισμούς που γίνονται προσπάθειες να στηθούν βιβλιοθήκες. Μας δίνεται δυνατότητα να μοιράσουμε τα βιβλία και σε άλλες δομές πέρα από αυτό που είχαμε στο νου μας.

Τόσα πολλά βιβλία δεν περίμενα πως θα μαζευτούν. Για να πω την αλήθεια εγώ νόμιζα ότι θα μαζευτούν περίπου 100-150 βιβλία. Έλεγα ότι καθένας θα φέρει από ένα βιβλίο. Μου έκανε εντύπωση ότι ήρθε κόσμος με ολόκληρες σακούλες και σκέφτομαι πως αυτό σημαίνει ότι γενικότερα ο κόσμος διαβάζει και είχε περίσσεια βιβλίων στο σπίτι του. Δεν ήταν όλα από παλιές εκδόσεις, με την άποψη ότι ήθελαν να αδειάσουν τις βιβλιοθήκες τους, υπήρχαν και καινούργια βιβλία. Αυτό νομίζω είναι θετικό για το βιβλίο. Άρα προφανώς ο κόσμος της Κομοτηνής διαβάζει, πολύ περισσότερο απ’ ότι πιστεύαμε μέχρι τότε»

Μιλώντας για την σπουδαιότητα των βιβλίων και την “ελευθερία” που μπορούν να προσφέρουν στους κρατούμενους η κ. Σαμαρά-Μάινα τονίζει ότι:

«Πρώτα πρώτα πιστεύω ότι το έργο που πρέπει να γίνεται στις φυλακές θα πρέπει να είναι αυτό που λέει και ο τίτλος τους, ο σωφρονισμός. Κατά τη γνώμη μου ο σωφρονισμός ενός ανθρώπου είναι θέμα παιδείας. Και μέσα στις φυλακές θα πρέπει να υπάρχουν ευκαιρίες για μόρφωση των κρατουμένων γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ενδεχομένως να είναι αναλφάβητοι, να έχουν εγκαταλείψει την υποχρεωτική εκπαίδευση κλπ. Για μένα το βιβλίο ούτως η άλλως δίνει ελευθερία στο πνεύμα. Ειδικά για τους έγκλειστους αυτή η ελευθερία είναι ακόμα πιο σημαντική»

Λίγα λόγια για την Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής

Η Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής ξεκίνησε τη δράση της τον Οκτώβριο του 2016. Από τότε έχει αδιάλειπτη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της Κομοτηνής.

Η Λέσχη αριθμεί περί τα 60 μέλη εκ των οποίων τα 40 είναι ενεργά και συμμετέχουν στις συναντήσεις. Αυτές πραγματοποιούνται δυο φορές το μήνα (κάθε 15 μέρες) ημέρα Δευτέρα σε δυο τμήματα, ένα πρωινό κι ένα απογευματινό στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής. 

Η επιλογή των βιβλίων γίνεται με άξονα τις αναγνωστικές προτιμήσεις των μελών, την επικαιρότητα που μπορεί να δώσει το έναυσμα για ενδιαφέρουσα θεματολογία αλλά και τη δική μου οπτική (της υπεύθυνης και συντονίστριας) που αφορά σε έργα της παγκόσμιας και ελληνικής λογοτεχνίας και αντιπροσωπεύουν ρεύματα, σχολές ή λογοτεχνικές περιόδους πολύ σημαντικές που αποτελούν και τη βάση των διαβασμάτων ενός βιβλιόφιλου. 

Συνήθως η μελέτη και συζήτηση για ένα βιβλίο διαρκεί 3-4 συναντήσεις, δηλαδή τουλάχιστον δυο μήνες, γι’ αυτό και τα βιβλία που διαβάζουν στην αναγνωστική χρονιά ( από τέλη Σεπτεμβρίου – μέσα Ιουνίου) είναι 3-4. Γίνεται από την συντονίστρια μια γενική τοποθέτηση για το συγγραφέα, τη σχολή που εκπροσωπεί, το είδος της γραφής, το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γράφτηκε το βιβλίο και μετά ακολουθούν εισηγήσεις των μελών ή της συντονίστριας για διάφορα θέματα που κινούν το ενδιαφέρον αλλά και για την αίσθηση που άφησε η ανάγνωση του βιβλίου. 

Πολλές φορές με αφορμή το βιβλίο έχουν φιλοξενήσει και ειδικούς, όπως ψυχολόγο, ζωγράφο, γραφίστα, αρχαιολόγο κλπ επιστήμονες κι ειδήμονες της τοπικής κοινωνίας που τοποθετήθηκαν σε ενδιαφέρουσες θεματικές, που προέκυψαν από την ανάλυση του βιβλίου.

Άλλες φορές παρακολουθούν κάποια ταινία (όταν το βιβλίο δραματοποιήθηκε) ή ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ.

Ως Λέσχη έχουν συμμετάσχει σε δράσεις της τοπικής κοινωνίας (πχ στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό) και τώρα πρόσφατα σε δράση που πραγματοποιήθηκε από 18 διαφορετικούς φορείς της πόλης για την επετειακή μέρα κατά της βίας των γυναικών, με ομιλία της συντονίστριας της Λέσχης και θέμα «βίας το ανάγνωσμα: πως η λογοτεχνία μπορεί να συμβάλει στην αφύπνιση και ενεργοποίηση του κοινού».

Στα έξι χρόνια κοντά τους είχαν τους εξής συγγραφείς,  Φιλομήλα Λαπατά, Χρήστο Χωμενίδη, Βίλυ Τσελεπίδου, Αλέξη Πανσέληνο, Νίκο Δαββέτα, Κώστα Αρκουδέα και τις Φωτεινή Ναούμ και Νάγια Δαλακούρα που έδωσαν τροφή στις συζητήσεις τους , γιατί δεν ήταν πια απλά μέλη της ομάδας αλλά με την ιδιότητα του συγγραφέα σχεδόν αποδόμησαν μαζί το έργο τους και το ξαναστήσανε από την αρχή με την δική τους αναγνωστική ματιά και ζώντας εκ του σύνεγγυς τις αντιδράσεις του συγγραφέα που βλέπει με άλλο μάτι όσα ο ίδιος έγραψε ή εξηγεί τον τρόπο που στήθηκε βήμα βήμα ένα βιβλίο.

Συνήθως η τελευταία εκδήλωση μας με προσκεκλημένο ένα συγγραφέα είναι μια αφιερωματική εκδήλωση στο σύνολο του έργου του και φυσικά είναι ανοιχτή για το κοινό της Κομοτηνής που ανταποκρίνεται θερμά.

Σε σχέση με τη φετινή θεματική φιλοξένησαν τη Γιασεμίν Οζεκ και θα φιλοξενήσουν στις 27 Μάϊου και τον Θωμά Κοροβίνη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα