«Η Μύκονος έγινε το νησί των μπράβων» – Τι καταγγέλλουν ιδιοκτήτες μαγαζιών

Τα κυκλώματα που πουλάνε «προστασία» να σφίγγουν τον κλοιό γύρω τους και σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλούν -εκτός από τρόμο- και οικονομική «ασφυξία»

Parallaxi
η-μύκονος-έγινε-το-νησί-των-μπράβων-1213129
Parallaxi

Δυστοπικό περιγράφουν το σκηνικό στη Μύκονο καταστηματάρχες, οι οποίοι βλέπουν τα κυκλώματα που πουλάνε «προστασία» να σφίγγουν τον κλοιό γύρω τους και σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλούν -εκτός από τρόμο- και οικονομική «ασφυξία».

Το φαινόμενο ήρθε ξανά στο προσκήνιο ύστερα από έρευνα της Δίωξης Εκβιαστών και της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου, που ξεκίνησε από την παρακάτω καταγγελία:

«Ο… έχει κατέβει για σεζόν στη Μύκονο. Σκάει με φουσκωτούς στα μαγαζιά και παίρνει νταβατζιλίκι προστασία. Στα μαγαζιά που πέρασε άφησε το τηλέφωνο 69… Πριν περίπου δύο μήνες, στην αρχή της σεζόν, έμαθα ότι έκαναν πέρασμα από τα μαγαζιά και είπαν στους μαγαζάτορες ότι αυτοί θα είναι εκεί, η ομάδα του… και ζήτησαν 5.000 ευρώ προστασία για όλη τη σεζόν. Ακόμα τους είπαν ότι αν θέλουν κάβα για τα μαγαζιά θα παίρνουν από την κάβα του… και ότι σε περίπτωση που κάποιος μαγαζάτορας τους έκανε πάσα για να πάρουν την προστασία και από άλλο μαγαζί θα του μείωναν την τιμή στο μισό».

Οι αστυνομικοί συνέλεξαν υλικό που δείχνει ότι οι καταστηματάρχες έχουν να αντιμετωπίσουν σκληρά άτομα της νύχτας, τα οποία «μετακομίζουν» από την Αθήνα στο νησί των ανέμων. Χαρακτηριστική είναι η φράση που συμπεριέλαβαν οι αστυνομικοί στη δικογραφία και ανήκει σε υπάλληλο καταστήματος: «Όλο το νησί μέσα στους μπράβους είναι και στους σεκιουριτάδες, ασφάλειες. Δεν τους βλέπεις στη Μικρή Βενετία;».

Επιχειρηματίας με μαγαζί στα νότια προάστια της Αθήνας και με κατάστημα στη Μύκονο φέρεται να λέει ότι είναι «εξοικειωμένος» με τις «προστασίες», καθώς στην Αθήνα «είναι σαν άγραφος κανόνας» και μία «παγιωμένη κατάσταση». Ενδεικτική είναι η φράση που λέει σε συνάδελφό του στη Μύκονο: «Εμείς έχουμε προστασία κάτω στην Αθήνα και είναι γνωστό κάτω… Σαν άγραφος κανόνας».

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας κατάθεσε στην ΕΛ.ΑΣ. ότι στα τέλη του περασμένου Ιουνίου μετέβησαν στο κατάστημά του πέντε ή περισσότεροι «φουσκωτοί» με τρομακτική φυσιογνωμία και αφού έφαγαν, τον πλησίασε ένας από αυτούς και του απαίτησε περίπου 8.500 ευρώ για «προστασία». Επίσης, του είπε ότι γνωρίζουν το κατάστημά του στη Γλυφάδα και θα περνούσαν από εκεί να εισπράξουν τα χρήματα για να μη ξαναέρχονται στη Μύκονο.

Ακόμα, ανέφερε ότι τα άτομα αυτά πλησίασαν και το διπλανό κατάστημα και συζήτησαν με τον ιδιοκτήτη με τον οποίο κατέληξαν να πάρουν 2.500 ευρώ τη σεζόν για «προστασία».

Μάλιστα, καταστηματάρχης φέρεται να λέει ότι έφυγε από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της Μυκόνου για να γλιτώσει από τις «προστασίες» ωστόσο το κύκλωμα τον εντόπισε και στην περιοχή όπου «μετακόμισε» για να του ζητήσει λεφτά.: «Εγώ γιατί ήρθα στη…; Γιατί ήξερα ότι δεν είχε η… τέτοια, γι’ αυτό ήρθα και στην…, για να γλιτώσω γιατί χορεύουν όλοι κάτω».

Γυναίκα που διατηρεί μαγαζί με γρήγορο φαγητό περιγράφει την «προστασία» σαν βιασμό, ενώ σημειώνει ότι «έρχονται κάθε μήνα, εν ψυχρώ. Μέσα μπαίνουν στο μαγαζί και ανοίγουν το ταμείο… μου λένε «φέρε».

Σε δήλωσή τους στο iEidiseis.gr οι συνήγοροι του φερόμενου ως αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, Νάκου Θεανώ και Παναγιώτης Μαριόλης, σημειώνουν ότι «οι αποδιδόμενες σε βάρος του εντολέα μας κατηγορίες δεν εδράζονται σε ουσιώδη στοιχεία παρά μόνο σε συνδυαστικές εκτιμήσεις των διωκτικών αρχών, συνθέτοντας ένα διογκωμένο κατηγορητήριο άνευ νομικού ερείσματος. Έχουμε εδραία πεποίθηση ότι θα εκτιμηθούν από τις Ανακριτικές Αρχές τα στοιχεία που θα εισφέρουμε και θα αξιολογηθούν τα πραγματικά περιστατικά στην ορθή νομική τους βάση».

Διάλογος μεταξύ καταστηματαρχών που συζητούν για το φαινόμενο της «προστασίας» μαγαζιών από κυκλώματα στη Μύκονο:

  • Ιδιοκτήτρια καταστήματος: Ρε φίλε είναι σα βιασμός όμως να…
  • Ιδιοκτήτης καταστήματος: Γάμ… με, είναι ένα έξτρα ενοίκιο σε μένα, με κοροϊδεύεις;
  • Ιδιοκτήτρια καταστήματος: Να μπαίνει ο άλλος τώρα να σου παίρνει τα λεφτά
  • Ιδιοκτήτης καταστήματος: Γ… τα έλα… και εγώ γιατί ήρθα στην…; Γιατί ήξερα ότι δεν είχε η… τέτοια, γι’ αυτό ήρθα και στην…, για να γλιτώσω γιατί χορεύουν όλοι κάτω.

Διάλογος μεταξύ ιδιοκτήτριας καταστήματος και υπαλλήλου για το φαινόμενο της «προστασίας» μαγαζιών από κυκλώματα εκβιαστών στη Μύκονο:

  • Ιδιοκτήτρια καταστήματος: Ρε φίλε να σου πω, θυμάσαι την ημέρα που ήρθαν οι μπράβοι;
  • Υπάλληλος καταστήματος: Ναι
  • Ιδιοκτήτρια καταστήματος: Τι ήταν; Τέσσερις του μήνα ή πέντε Ιουνίου;
  • Υπάλληλος καταστήματος: Δεν θυμάμαι ημερομηνία. Γιατί;
  • Ιδιοκτήτρια καταστήματος: Έχω την εντύπωση… θυμάσαι που με είδες μία μέρα έκλαιγα;
  • Υπάλληλος καταστήματος: Ναι, ναι
  • Ιδιοκτήτρια καταστήματος: Και είχα φρικάρει με αυτούς. Έχω την εντύπωση ρε φίλε ότι τους είδα στο πανηγύρι τώρα στα εννιάμερα και λέω… επειδή είσαι μόνο εσύ παρατηρητικός… ήρθαν στον…. κάτω;
  • Υπάλληλος καταστήματος: Δεν τους έχω ξαναδεί από τότε
  • Ιδιοκτήτρια καταστήματος: Από τότε δεν έχουν ξαναέρθει;
  • Υπάλληλος καταστήματος: Όχι και τώρα μεταξύ μας, αυτοί πρέπει να παίρνουν τώρα από τη Γλυφάδα, τα έχει αναλάβει ο…
  • Ιδιοκτήτρια καταστήματος: Εδώ δεν έρχονται κάθε τέλος του μήνα;
  • Υπάλληλος καταστήματος: Όχι, όχι. Πρέπει να τα παίρνουνε από τη Γλυφάδα
  • Ιδιοκτήτρια καταστήματος: Εμένα έρχονται κάθε μήνα, εν ψυχρώ. Μέσα μπαίνουνε στο μαγαζί και ανοίγουν το ταμείο… μου λέει «φέρε». Αλλά προχθές μετά το πανηγύρι είδα κάτι σκατόφατσες, κάτι γομάρια και λέω ο μόνος που είναι από κάτω παρατηρητικός, οι άλλοι δεν παρατηρόυνε, θα’ ναι ο…
  • Υπάλληλος καταστήματος: Κοίτα δεν τους πρόσεξα, στο πανηγύρι, γιατί έτρεχα σαν τον Μέσι, αλλά σίγουρα μπορεί να έχουν σκάσει
  • Ιδιοκτήτρια καταστήματος: Είναι αυτά τα γομάρια με τα τατού…

Πηγή: ieidiseis.gr / Αλ. Καλαφάτης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα