Η πρώτη ελληνική δωρεάν εφαρμογή κινητών βοήθειας αστέγων στην Ελλάδα!

Ο εμπνευστής της, Χρήστος Αποστόλου μιλάει στην Parallaxi για την ιδέα και την ανταπόκριση.

Νίκος Γκάγιας
η-πρώτη-ελληνική-δωρεάν-εφαρμογή-κινη-832470
Νίκος Γκάγιας

Μία εφαρμογή από έναν φοιτητή έρχεται για να βοηθήσει τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες αστεγίας και σε καλεί να κάνεις την διαφορά!

Η εφαρμογή “ΔΡΑΣΕ για αυτούς” αποτελεί την πρώτη Ελληνική δωρεάν εφαρμογή κινητών η οποία σου δίνει την δυνατότητα να προσφέρεις βοή θεια σε άστεγους. Με μια μικρή δική σου πρωτοβουλία ο συνάνθρωπος που βρίσκεται υπό δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης απέναντι σου μπορεί να σωθεί και να χαμογελάσει ξανά! Αναλυτικότερα, η εφαρμογή σου επιτρέπει να συμπληρώσεις μερικά στοιχεία και αυτόματα στέλνει ένα email στην αντίστοιχη αρχή ώστε εκείνη με την σειρά της να αναλάβει την περίθαλψη και την κατάλληλη στήριξη της ευπαθής αυτής κοινωνικής ομάδας. Στο Email συμπεριλαμβάνεται και η τοποθεσία(GPS) στην οποία δίνει στίγμα ο χρήστης καθορίζοντας την περιοχή που βρίσκεται ο άνθρωπος αυτός, έτσι ώστε να σταλθεί στο αντίστοιχο κέντρο κοινωνικής αλληλεγγύης. Μέσω της εφαρμογής “ΔΡΑΣΕ για αυτούς” μπορείς άμεσα και ευκολά να ειδοποιήσεις για βοήθεια και έτσι να χαρίσεις ελπίδα στους ανθρώπους που πραγματικά το χρειάζονται. 

Ο Χρήστος Αποστόλου, ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα, αναφέρει πως η έμπνευση του ήρθε διαβάζοντας κάποια στατιστικά δεδομένα που αφορούν το εξωτερικό αλλά κυρίως την Ελλάδα για το κομμάτι των αστέγων και την αυξητική τάση που παρουσιάζει το φαινόμενο.

«Επίσης παρατήρησα ότι υπάρχει μία αυξητική τάση και στο ποσοστό των περαστικών που δεν δίνουν κάποια ευρύτερη σημασία σ’ αυτό το φαινόμενο και απλώς μένουν  αδιάφοροι.  Έτσι θεώρησα πως θα μπορούσα να δημιουργήσω ένα απλό, λιτό εργαλείο, στο οποίο κάποιος περαστικός θα μπορούσε να δηλώσει άμεσα στην Υπηρεσία Κοινωνικής Αλληλεγγύης αν έκρινε πως κάποιος άστεγος χρειάζεται άμεση βοήθεια. 

Ακόμα διάβαζα πως υπάρχει αυξητική τάση στο ποσοστό των ανθρώπων που πίστευαν ότι το να μην κάνουν τίποτα είναι καλύτερο από το να κάνουν. Οπότε πίστευα πως αν τους έδινα ένα εργαλείο θα μπορούσαν να διαχειριστούν διαφορετικά μία τέτοια κατάσταση»

Η εφαρμογή είναι ήδη στον “αέρα” εδώ και 48 ώρες και ήδη μετράει πάνω από 10.000 downloads. 

«Βλέπουμε ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται. Ακόμα και κάποιος που δεν χρειάζεται να την χρησιμοποιήσει γιατί μπορεί να μην τύχει (και καλό θα ήταν να μην τύχει). Όμως σε περίπτωση που αντιληφθεί κάτι θα ήταν καλό να την έχει έτοιμη στο κινητό του και να δηλώσει μία τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Την εφαρμογή μπορείτε να την βρείτε δωρεάν σε αυτό το link: https://www.christosapostoloudev.eu/drasegiaautous

Πως λειτουργεί;

 Η εφαρμογή είναι εύχρηστη και απλή ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις ηλικίες. Πιέστε το κουμπί + που βρίσκεται πάνω στον χάρτη, για να προσθέσετε τον άστεγο που πιστεύετε ότι χρειάζεται βοήθεια. Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας, δημιουργείτε ένα αυτόματο email με τα στοιχεία της τοποθεσίας σας και με τα σχόλια σας έτσι ώστε να σταλθεί στην αρμόδια αρχή βοήθειας αστέγων. 

Σχετικές πληροφορίες & δήλωση δημιουργού εφαρμογής

Αυτήν η εφαρμογή δημιουργήθηκε από τον Αποστόλου Χρήστο. «Δυστυχώς υπάρχουν αναμεσά μας συνάνθρωποι που καταλήγουν στο δρόμο μα ελάχιστοι πια τους παρατηρούν. Παραμένουν αχανής στη ζωή, και τέλος χάνονται αβοήθητοι. Αυτοί είναι ο άστεγοι. Άνθρωποι πονεμένοι και εκτεθειμένοι στο κρύο, στη ζέστη, με κλονισμένο πολλές φορές ψυχικό κόσμο με ελάχιστο κουράγιο, με «σπασμένη» υγεία και με φανερές ή κρυφές επιπλοκές. Ο άνθρωπος που κάποτε προσπέρασες χωρίς να δώσεις σημασία πλέον μπορεί να είναι νεκρός. Πλέον οι γωνίες των δρόμων μετατράπηκαν σε καταφύγια ανθρώπων. 

Σύμφωνα με σχετική ερευνά της FEANTSA (της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας των οργανώσεων που ασχολούνται με την καταπολέμηση της αστεγίας και την προώθηση του δικαιώματος της στέγης), που επικαλείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η αστεγία εξελίσσεται σε μεγάλο πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρώπη, με περισσότερους από 700.000 να αντιμετωπίζουν την έλλειψη στέγης κάθε βράδυ. Στην Αττική καταγράφονταν 17.720 άστεγοι στον δρόμο αλλά και άτομα στερούμενα κατοικίας, τα οποία διέμεναν σε καταλύματα για αστέγους (Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, 2015). Στους κεντρικούς δρόμους των μεγαλύτερων ελληνικών πόλεων η εικόνα των ανθρώπων που κοιμούνται στα πεζοδρόμια και στις στοές είναι δυστυχώς οικεία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με ερευνά από το υπουργείο εργασίας το καταγράφτηκαν 793 άστεγοι εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, άτομα, δηλαδή, που έμεναν στον δρόμο, σε δομές αλλά και σε υποστηριζόμενα διαμερίσματα. Αντίστοιχα, στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο αριθμός των ανθρώπων σε αστεγία έφτανε τους 380, ενώ στον Δήμο Πειραιά τους 265. Οι άστεγοι οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στην έρευνα απάντησαν πως πριν βρεθούν στον δρόμο έμεναν σε δική τους κατοικία, σε σπίτι μελών της οικογένειάς τους αλλά και σε σπίτι που νοίκιαζαν. Η ζωή μπορεί να αποδειχθεί πολύ σκληρή για μερικούς, και οι καταστάσεις που αναγκάζονται να ζήσουν άνθρωποι, σαν εμένα και εσένα, μοιραίες. Όλοι έχουμε δικαίωμα στην ΖΩΗ! Πάρε την πρωτοβουλία και κάνε την διαφορά! Συνέβαλε στην υγειά και εξέλιξη του τόπου μας και των ανθρώπων της.»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα