Η σκληρή αλήθεια των αριθμών για το χαμένο Ιούλιο σε Χαλκιδική, Πιερία
Προσδοκίες VS πραγματικότητα: Η απογοήτευση των επιχειρηματιών, ο «πονοκέφαλος» της εύρεσης προσωπικού, το «αγκάθι» του Fly Over
Τα αποτελέσματα του 14ου κύματος του Βαρόμετρου της Οικονομίας της Χαλκιδικής, της δίμηνης έρευνας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, που καταγράφει την πορεία της τοπικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τα μηνύματα που έρχονται από την Πιερία για τον Ιούλιο που φτάνει στο φινάλε του, φέρνει στο προσκήνιο τη σκληρή αλήθεια των αριθμών για τις καλοκαιρινές τουριστικές κορωνίδες της Βόρειας Ελλάδας.
Η τουριστική σεζόν μπορεί να προχωράει, αλλά το κλίμα απαισιοδοξίας μεγαλώνει για την πλειοψηφία των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής.
Στο 4,1 ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής από 5,8 του προηγούμενου κύματος, σχεδόν διπλάσιο ωστόσο είναι το ποσοστό σε σύγκριση με το 2,1% του αντίστοιχου περσινού ίδιου χρονικού διαστήματος.
Ο τζίρος, το προσωπικό, το Fly Over
Μέτρια έως κακή χαρακτηρίζει το 63% την κατάσταση της επιχείρησής του σήμερα σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, με 19% των επαγγελματιών να την κρίνει ικανοποιητική και 18% καλή.
Ο Ιούλιος δεν γέμισε τα ταμεία των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής, αφού το 45% είδε τον τζίρο του να παραμένει ο ίδιος, ενώ 36% είδε να μειώνεται.
Μόλις 13% από 30% είναι το ποσοστό των επιχειρηματιών που δηλώνουν ότι θα προσλάβουν νέο προσωπικό.
82% από 69% ότι θα διατηρήσουν το υπάρχον, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι θα προβούν σε απολύσεις ανεβαίνει στο 5% από το 1% του προηγούμενου κύματος.
Το 68% δηλώνει ότι δυσκολεύτηκε στο να βρει προσωπικό για τη φετινή τουριστική σεζόν.
Υποχωρεί σημαντικά το ποσοστό, 25% από 51% του προηγούμενου κύματος, αυτών που αναμένουν καλύτερα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις τους.
49% από 41% αναμένουν τα ίδια αποτελέσματα, ενώ σημαντική αύξηση 26% από 8% ανέρχεται το ποσοστό αυτών, που αναμένουν χειρότερα αποτελέσματα.
65% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής εμφανίζονται λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι από την πορεία της τουριστικής σεζόν, δείγμα του κλίματος που επικρατεί.
Τρεις στους δέκα ωστόσο εμφανίζεται πολύ έως αρκετά ικανοποιημένο από την έως τώρα τουριστική κίνηση.
Μπορεί ο πήχης κάθε χρόνια να ανεβαίνει όσον αφορά τον τουρισμό που θα προσελκύσει η Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο το 52% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής δηλώνει ότι κατά την άποψή του η σεζόν θα είναι χειρότερη σε σχέση με την περσινή. Το 29% αναμένει τα ίδια αποτελέσματα σε σχέση με πέρσι, ενώ μόλις το 19% περιμένει βελτίωση σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2023.
Το Fly Over στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης φαίνεται να αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» για τις μετακινήσεις προς τη Χαλκιδική.
Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν 7 στους 10 επαγγελματίες της περιοχής θεωρούν ότι τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν επηρεάσει όσους θέλουν να πάνε προς τη Χαλκιδική για να κάνουν τα μπάνια τους.
Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία Interview, κατά τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο 2024. Το δείγμα αποτελείται από 355 επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η συμμετοχή των οποίων είναι προαιρετική.
Πτώση 25 με 30% στην Πιερία
Μπορεί η έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν να έδινε την αίσθηση για ένα πολύ δυναμικό καλοκαίρι για την εστίαση και τα ξενοδοχεία της Πιερίας, ωστόσο ο πρώτος απολογισμός του Ιουλίου δεν αποτυπώνει τις προσδοκίες αυτές.
Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Τσιτλακίδης, καταγράφηκε τον Ιούλιο μια πτώση που αγγίζει το 30%.
Τα καλά νούμερα τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο έδωσαν τη θέση τους σε έναν Ιούλιο που χαρακτηρίστηκε από τις έντονες διακυμάνσεις όσον αφορά τις αφίξεις.
Αριθμοί πάντως που σε καμία περίπτωση δεν είναι ούτε φυσιολογικοί, ούτε αναμενόμενοι για την Πιερία.
Το μοναδικό θετικό στοιχείο που κρατάνε οι επαγγελματίες του τουρισμού της περιοχής είναι το γεγονός ότι αρκετές ελληνικές οικογένειες έχουν αρχίσει και πάλι να στρέφουν το βλέμμα τους προς τις παραλίες του νομού, είτε για ημερήσιες αποδράσεις, είτε για ολιγοήμερες διακοπές.
Το γεγονός ότι Ρουμανία και Βουλγαρία έγιναν μέλη του χώρου Σένγκεν και πλέον δεν υπάρχουν έλεγχοι στα εναέρια σύνορα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την παραπάνω εικόνα. Επίσης, και αυτό το καλοκαίρι πολλοί Βαλκάνιοι εκφράζουν τα παράπονά τους για το χρόνο που πρέπει να περιμένουν στα σύνορα μέχρι να περάσουν στη χώρα μας. Και το να περιμένεις υπομονετικά εκεί, ενώ έχεις ήδη κάνει ένα ταξίδι αρκετών ωρών και έχεις άλλο τόσο μπροστά σου, μπορεί εντέλει να αποτελέσει ένα μεγάλο αντικίνητρο να επισκεφτείς την Ελλάδα το καλοκαίρι.
Τα έργα του Fly Over επηρεάζουν τον οδικό τουρισμό και της Πιερίας, που έχουν να αντιμετωπίσουν και το ζήτημα των τελευταίων μηνών με τα διόδια των Μαλγάρων στο ρεύμα επιστροφής προς τη Θεσσαλονίκη.
Οι επιχειρηματίες της Πιερίας ελπίζουν ότι ο Αύγουστος θα αλλάξει τα δεδομένα και τουλάχιστον θα υπάρξει ένας εξορθολογισμός της κατάστασης, μετά τις απώλειες του Ιουλίου.