Μάχη με λασπόνερα για 10η ημέρα δίνεται στη Θεσσαλία. Νεκρά ζώα, σωροί σκουπιδιών, και μολυσμένα λιμνάζοντα ύδατα προκαλούν αφόρητη δυσοσμία στα χωριά της Καρδίτσας, της Λάρισας και των Τρικάλων. Η έλλειψη του νερού καθιστά ακόμη δυσκολότερο να τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής.
Οι κάτοικοι αγωνιούν για τα όσα φέρνει το αύριο και το πως θα συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους, αφού πολλά από τα σπίτια, όπως λένε οι ίδιοι, είναι δύσκολο να κατοικηθούν. Τεράστιο είναι και το πρόβλημα της στέγασης που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις ρίχνονται στη «μάχη» για την περισυλλογή των νεκρών ζώων στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Νίκος Δένδιας. Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «με εντολή του πρωθυπουργού, ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ενεργό ρόλο, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, στην περισυλλογή νεκρών ζώων, με την τήρηση παράλληλα όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για το προσωπικό». Καταλήγοντας, ο υπουργός τονίζει ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν να συντρέχουν την ελληνική κοινωνία και τους δοκιμαζόμενους πολίτες στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας, όπου χρειαστεί».
Πάνω από 210.000 τα νεκρά ζώα
Συνολικά πάνω από 210.000 είναι τα νεκρά ζώα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα από τους κτηνοτρόφους ενώ ο Λευτέρης Αυγενάκης στην καθιερωμένη ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο της Λάρισας ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί μόλις 63.010. Χθες, Τετάρτη, στην αντίστοιχη ενημέρωση τα νεκρά ζώα ανέρχονταν περίπου σε 100.000.
Ο απολογισμός των νεκρών ζώων αυξάνεται καθημερινά, με την κατάσταση να γίνεται αφόρητη λόγω της δυσοσμίας, αλλά και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία όσο τα κουφάρια δεν απομακρύνονται.
Την ίδια στιγμή συνεχίζουν οι καταγγελίες κτηνοτρόφων που αναγκάζονται να απομακρύνουν μόνοι τους τα νεκρά ζώα εξαιτίας της αφόρητης κατάστασης που δημιουργείται, πολλές φορές επωμιζόμενοι και έξοδα απολύμανσης.
Από την Τετάρτη το μεσημέρι άνοιξε η πρόσβαση για το αποτεφρωτήριο της Λάρισας όπου μπορεί να γίνει μαζικά καύση ζώων, όπως είπε ο κ. Αυγενάκης, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει και εντείνεται όσο περνάει ο χρόνος.
Από την αρχή των πλημμυρών έχουν καταγραφεί 126 περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού και 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας
Ακατάλληλο το νερό
Την ίδια στιγμή πόσιμο είναι το νερό μόνο στους δήμους Καρδίτσας και Μουζακίου, ενώ ακατάλληλο παραμένει σε τέσσερις δήμους. Βαριά λαβωμένο και το οδικό δίκτυο καθώς παραμένει αποκομμένο σε πολλά σημεία.
Σε απόγνωση είναι οι κτηνοτρόφοι στον Παλαμά Καρδίτσας μετρούν τις πληγές τους όπου το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές.
Παράλληλα, η γέφυρα στον Παλαιόπυργο κατέρρευσε μετά τις τεράστιες πιέσεις και την αποσάθρωση του εδάφους. Η συγκεκριμένη γέφυρα συνδέει τον Παλαιόπυργο με την Αλεξανδρινή, τα παραλιακά χωριά του Δήμου Τεμπών και τον Στρίντζο και έβγαινε προς τον κεντρικό δρόμο Ομολίου προς το Στόμιο. Με την κατάρρευση της γέφυρας, η πρόσβαση στην περιοχή του Παλαιοπύργου γίνεται μέσω του Πυργετού.
Αυγενάκης: Από τα μέσα του Οκτωβρίου θα δοθούν οι πρώτες προκαταβολές στους πληγέντες
Ακατάπαυστα δουλεύουν τα συνεργεία για την αποκατάσταση των ζημιών ενώ για τη διαχείριση των νεκρών ζώων, αλλά και τις αποζημιώσεις στους πληγέντες, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ, «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ», ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι από τα μέσα του Οκτωβρίου θα δοθούν οι πρώτες προκαταβολές στους πληγέντες. Μέχρι και χθες το απόγευμα οι δηλώσεις σε ό, τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο είχαν φτάσει περίπου τις 1400 και στο φυτικό κεφάλαιο περίπου τις 300. Δηλαδή πολύ μικρός αριθμός δηλώσεων. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουν όλα αυτά για να μιλήσουμε για ένα χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων. Αφετέρου προχωρά η διαδικασία της οριοθέτησης της περιοχής που έχει υποστεί όλη αυτή τη ζημιά, οπότε εκ των πραγμάτων πρέπει να ολοκληρωθεί και αυτό. Τρίτη με Τετάρτη θα έχουμε την οριοθέτηση πλέον της πληγείσας περιοχής. Επειδή το ζωικό κεφάλαιο είναι πολύ μικρότερο σε αριθμό σε σύγκριση με το φυτικό, η εκτίμησή μας είναι ότι μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη, με μια επιφύλαξη, θα είμαστε σε θέση να δώσουμε προκαταβολές στους πληγέντες που έχουν ζωικό κεφάλαιο. Για το φυτικό κεφάλαιο ο όγκος είναι πολύ μεγαλύτερος αλλά πάνε πάρα πολύ αργά οι αιτήσεις. Παρακαλούμε λοιπόν τους παραγωγούς αγρότες μας να προβούν σε αυτή τη διαδικασία που είναι απολύτως απαραίτητη“.
«Τα χρήματα τα οποία εξασφαλίσαμε από τους Ευρωπαίους θα τα εξαντλήσουμε, άρα ξεπερνάνε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ τα χρήματα που θα χρειαστούμε και εκτός αυτού, μόνο για φέτος, θα προχωρήσουμε σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό της τάξεως περίπου των 600 εκατομμυρίων ευρώ, όπου τα 450 εκατομμύρια θα τα οδηγήσουμε για την λεγόμενη πρώτη αρωγή, προκειμένου να ικανοποιηθούν βασικές ανάγκες των πολιτών επάνω στη Θεσσαλία» είπε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος.
Τέλος, σε συναγερμό παραμένουν οι Αρχές και κάτοικοι πέριξ της λίμνης Κάρλα, η στάθμη της οποίας έχει ανέβει. Οι γνωρίζοντες στην περιοχή λένε ότι με άλλα 60 εκατοστά, θα κινδυνεύσουν γεωργικές εκτάσεις και τα παρακείμενα χωριά, ωστόσο η κατάσταση δείχνει να εκτονώνεται η κατάσταση, καθώς όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ελένη Ραυτοπούλου πέφτει σταδιακά η στάθμη αν και με αργούς ρυθμούς.