Ελλάδα

Η τιτάνια μάχη που δίνεται για να σωθούν τα άλογα στο Δέλτα του Έβρου

Οι συγκλονιστικές εικόνες των τελευταίων ημερών και η αγωνιώδης προσπάθεια σε μια περιοχή που αποτελεί θαύμα της φύσης, αλλά εκπέμπει SOS

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
η-τιτάνια-μάχη-που-δίνεται-για-να-σωθού-1193842
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Εικόνες: Σύλλογος Αινήσιο Δέλτα Έβρου 2019 / Facebook Page

Καύσωνας, υπερτουρισμός, στιλιστικές επιλογές στη δεξίωση για τη Γιορτή της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, αδειούχοι του Ιουλίου, Πολάκης.

Αλήθεια, πού να βρεθεί τηλεοπτικός χώρος και χρόνος για μια δραματική κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Δέλτα του Έβρου.

Εκεί, μεγάλος αριθμός αλόγων, εκτιμάται, ότι παρουσιάζει εικόνες τοξίκωσης από το θαλασσινό νερό.

Άλογα που αργοπεθαίνουν, (ήδη κάποια δεν τα έχουν καταφέρει) και γίνονται τιτάνιες προσπάθειες από ανθρώπους και φορείς της περιοχής για να σωθούν.

Τι συμβαίνει ακριβώς στη νησίδα των 18.000 στρεμμάτων στο Δέλτα του ποταμού Έβρου;

Τα άγρια -όπως χαρακτηρίζονται και θα εξηγήσουμε παρακάτω τους λόγους- άλογα της περιοχής φαίνεται να πέφτουν θύματα των σημείων των καιρών.

Της ανομβρίας. των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, των ανθρώπινων παρεμβάσεων, αλλά και όσων έπρεπε, αλλά δεν έγινε για την προστασία του πληθυσμού της πανίδας του Δέλτα.

Όπως σημειώνουν άνθρωποι που ζουν στην περιοχή, η έλλειψη βροχοπτώσεων είναι ιδιαίτερα έντονη τις τελευταίες εβδομάδες, σε σημείο που να πρέπει να γυρίσουν δεκαετίες πίσω για να θυμηθούν ανάλογες περιπτώσεις.

Παράλληλα, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, εισχωρεί στα νερά του ποταμού Έβρου και έτσι το νερό που πίνουν τα άλογα είναι αλμυρό. Και αυτό πέρα από τα άλογα επηρεάζει και τα ψάρια του γλυκού νερού, που επίσης πάρα πολλά βρέθηκαν νεκρά τις προηγούμενες ημέρες.

Στην περιοχή υπάρχει το φράγμα που βρίσκεται από την τουρκική πλευρά και το οποίο τους καλοκαιρινούς μήνες κλείνει, ώστε οι αγρότες τόσο από την ελληνική πλευρά, όσο και από τη γειτονική χώρα να μπορούν να ποτίζουν.

Η ζωή στη νησίδα θα επανέλθει με το άνοιγμα του φράγματος τους χειμερινούς μήνες, αλλά το θέαμα που αντικρίζουν καθημερινά όσοι βρίσκονται εκεί είναι τραγικό, ενώ κανείς δεν εγγυάται ότι και τα επόμενα καλοκαίρια δε θα γίνουμε μάρτυρες ανάλογων ή και χειρότερων καταστάσεων.

Άλογα που παραπατάνε, που δεν μπορούν να σηκωθούν στα πόδια τους και παλεύουν καθημερινά πλέον για τη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα από τα δείγματα που έχουν λάβει οι κτηνίατροι, θα ρίξουν τις επόμενες ημέρες φως στα ακριβά αίτια που οδήγησαν τα άλογα στη συγκεκριμένη κατάσταση, καθώς μπορεί αυτή τη στιγμή όλα να δείχνουν ότι οφείλεται σε δηλητηρίαση από θαλασσινό νερό, αλλά δεν αποκλείεται να ευθύνεται κάποιο βακτήριο ή άλλη αρρώστια.

Πώς βρέθηκαν τα άλογα στην περιοχή

Νωρίτερα κάναμε λόγο «άγρια» άλογα. Βέβαια και αυτός ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα θύματα αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης που εκτυλίσσεται στο Δέλτα του Έβρου, οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα.

Και αυτό γιατί οι πρόγονοι των των συγκεκριμένων άλογων αφέθηκαν ελεύθεροι πριν δεκατίες από ανθρώπους και έκτοτε έμειναν χωρίς επιτήρηση.

Τα άλογα στο πέρασμα των χρόνων έμαθαν την περιοχή, προσαρμόστηκαν στα δεδομένα της, άρχισαν να αναπαράγονται και να αναζητούν την τροφή τους και το νερό τους σε καθημερινή βάση, πολλές φορές μπαίνοντας ακόμα και σε εκτάσεις γεωργών και κτηνοτρόφων της περιοχής.

Τιτάνια μάχη για να σωθούν

Με την εμφάνιση των τριών πρώτων νεκρών αλόγων, ο τοπικός Σύλλογος Αινήσιο Δέλτα Έβρου 2019, ανέλαβε δράση προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενέργειες για τη διάσωση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού των αλόγων.

Τα τελευταία 24ωρα την προσπάθεια αυτή ενισχύουν πλέον και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης, αλλά και η Περιφέρεια του Έβρου.

Στην τιτάνια μάχη που δίνεται συνεισφέρουν και πολλοί εθελοντές, αλλά και άλλες οργανώσεις όπως ο Σύλλογος Φίλων Κυνηγών Ν. Έβρου, αλλά και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης.

Πριν από πέντε ημέρες, ο Σύλλογος Αινήσιο Δέλτα Έβρου 2019, μετέφερε με ιδία μέσα αυτοσχέδιες ποτίστρες και 300 μπιτόνια νερό τα οποία τοποθετήθηκαν σε σημεία μέσα στο Αινήσιο.

Μία ημέρα μετά, μέλη του Συλλόγου, προχώρησαν σε ρίψη τροφής (μπάλες με τριφύλλι) προκειμένου να εξασφαλιστεί η σίτιση των αλόγων για κάποιες μέρες. Παράλληλα, κατάφεραν να κατευθύνουν πολλά άλογα προς τα σημεία που τοποθετήθηκε νερό και τροφή, κάτι που αποδεικνύεται ευεργετικό, καθώς τις τελευταίες ώρες πολλά από τα άλογα (ιδιαίτερα εκείνα που είναι στη βόρεια πλευρά) που βρίσκονταν σε κακή κατάσταση, δείχνουν τα πρώτα σημάδια βελτίωσης.

Το πρωί της Δευτέρας μέλη του ΔΣ του Συλλόγου βρέθηκαν στο σημείο καθώς κλήθηκαν από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Βαγγέλη Πουλιλιό, προκειμένου να βρεθεί λύση όσον αφορά την τροφοδοσία των αλόγων για όσο καιρό απαιτηθεί. Μάλιστα, με βάρκες του Συλλόγου μεταφέρθηκαν στην περιοχή κτηνίατροι προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστωθεί από τι τελικά προήλθε ο θάνατος των αλόγων, αλλά και μέλη του τμήματος διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου για να δουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Όπως φαίνονται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 24ωρα στα social media, η μεταφορά του νερού γίνεται ακόμα και με μπανιέρες!

Το ακόμα πιο τραγικό της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι βάσει της κειμενικής νομοθεσίας δεν είναι σαφές το ποιος έχει την ευθύνη για τη λήψη μέτρων προστασίας για τον απειλούμενο πληθυσμό των αλόγων που βρίσκονται στο Δέλτα Έβρου.

Και αυτό αποτυπώνεται και στα όσα δήλωσε ο ο αντιπεριφεριάρχης Έβρου, κ. Πουλιλιός, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας:

«Η Περιφέρεια βάσει νόμου δεν έχει καμία αρμοδιότητα για όλα όσα κάνουμε. Έχουμε όμως νεκρά ζώα και αισθάνομαι ότι θα έχω αποτύχει αν προσπαθώντας να ακολουθήσω τις τυπικές διαδικασίες δεν μπορέσουμε να σώσουμε τα υπόλοιπα».

Παρόλα αυτά, η Περιφέρεια Έβρου, με τη συνδρομή και του Συλλόγου Αινήσιου Δέλτα, τοποθέτησαν την Πέμπτη 18 καινούριες δεξαμενές τον συνεχή ανεφοδιασμό των οποίων με νερό έχει αναλάβει πυροσβεστικό όχημα που εγκαταστάθηκε στο σημείο.

Ως προς την τροφή η διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου εξασφάλισε τέσσερις τόνους καλαμπόκι και ποσότητα χόρτου, ενώ τα μέλη του Συλλόγου Αινήσιου Δέλτα εξακολουθούν να μεταφέρουν ποσότητες νερού και χόρτου με βάρκες και οχήματα.

Την ίδια ώρα ακόμα και απλοί κάτοικοι έχουν προσφερθεί να πληρώσουν για την αγορά ζωοτροφών, ενώ και ο στρατός είναι έτοιμος να μπει στη «μάχη» της διάσωσης των αλόγων εφόσον τα πράγματα χειροτερέψουν το επόμενο διάστημα.

Οι δυσκολίες όμως παραμένουν…

Είμαστε στα τέλη Ιουλίου και μπροστά μας μπορεί να έχουμε έναν ακόμα «καυτό» Αύγουστο και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το Σεπτέμβριο.

Σχεδόν 13 τόνοι νερού χρειάζονται ανά δύο ημέρες για να γεμίσουν οι δεξαμενές και να ποτιστούν τα άλογα, μας αναφέρουν άνθρωποι που συμμετέχουν στην τιτάνια επιχείρηση των τελευταίων ημερών.

Οι όποιες προσπάθειες γίνονται από το Σύλλογο του Αινήσιου Δέλτα, την Περιφέρεια, την Πυροσβεστική, τη μονάδα διαχείρισης του Δέλτα Έβρου, δεν θα είναι αρκετές, εάν δεν βρέξει σύντομα.

Η μεταφορά του νερού από τα μέλη του συλλόγου είναι δύσκολη και χρονοβόρα, ακόμα και από την ίδια την Πυροσβεστική σε μία περίοδο που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Γι’ αυτό το λόγο και όλες οι πλευρές που δίνουν τη μάχη τους τις τελευταίες ημέρες για να μη μείνουν τα άλογα χωρίς τροφή και νερό, ζητούν από την Πολιτεία να αναλάβει δράση και να πάρει μέτρα όχι μόνο άμεσα, αλλά και με μακροπρόθεσμο πλάνο προκειμένου να διαφυλαχθεί ο πληθυσμός του οικοσυστήματος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα