Ηλεκτροφόρες περιφράξεις και εκπαιδευμένοι σκύλοι η λύση;

Η αποτελεσματικότητα των ηλεκτροφόρων περιφράξεων μπορεί να φτάσει και το 100%.

Parallaxi
ηλεκτροφόρες-περιφράξεις-και-εκπαιδ-283197
Parallaxi

«Προφυλάξτε τα ζώα σας από αρκούδες και λύκους με ηλεκτροφόρες περιφράξεις και εκπαιδευμένους σκύλους» προτρέπει η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» που κατά τη συμμετοχή της στην 27η Έκθεση Agrotica θα ενημερώνει αγρότες, μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους για τα μέτρα πρόληψης των ζημιών από ζώα της άγριας πανίδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις χρησιμοποιούνται για την προστασία μελισσιών, κτηνοτροφικών ζώων και αγροτικών καλλιεργειών κυρίως από επιθέσεις αρκούδας. Η αποτελεσματικότητα των ηλεκτροφόρων περιφράξεων μπορεί να φτάσει και το 100%, αν τηρούνται οι προδιαγραφές εγκατάστασης και συντήρησης. Το παραπάνω, σε συνδυασμό με την εύκολη εγκατάστασή τους, τη δυνατότητα χρήσης σε απομακρυσμένες περιοχές, την ενεργειακή τους αυτονομία και το ότι αποτελούν μια σχετικά μικρή επένδυση και ένα έξοδο που γίνεται εφάπαξ, έχουν καθιερώσει τις ηλεκτροφόρες περιφράξεις ως την πιο συμφέρουσα λύση για την αντιμετώπιση των ζημιών.

«Είναι σημαντικό να γίνει γνωστό ότι στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, για την περίοδο 2014-2020, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του από το 2019, προβλέπεται η επιδότηση της αγοράς ηλεκτροφόρου περίφραξης μέσω της Δράσης “Προστασία της γεωργοκτηνοτροφικής δραστηριότητας από την Αρκούδα”» αναφέρεται σχετικά.

Η χρήση ποιμενικών σκύλων φύλαξης κοπαδιών, από την άλλη, είναι για την «Καλλιστώ» μια από τις πιο αρχαίες και αποτελεσματικές πρακτικές για την προστασία των εκτρεφόμενων ζώων από τις επιθέσεις μεγάλων σαρκοφάγων (λύκος, αρκούδα) και άλλων θηρευτών.

«Η προστατευτική τους συμπεριφορά απέναντι στα κτηνοτροφικά ζώα είναι αποτέλεσμα τόσο της συστηματικής τους εκπαίδευσης, όσο και της σωστής τους αναπαραγωγής (διατήρηση των χαρακτηριστικών των ντόπιων φυλών: Ελληνικός Ποιμενικός, Μολοσσός Ηπείρου, Λευκός Ποιμενικός)» τονίζεται.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα