Ελλάδα

Ηράκλειο: Εθνική καινοτομία για το ποδήλατο από το Δίκτυο CIVINET

Το σύστημα στην φάση αυτή θα παρέχεται δωρεάν στους πολίτες με την θέσπιση μέγιστου χρόνου ημερήσιας χρήσης.

Parallaxi
ηράκλειο-εθνική-καινοτομία-για-το-ποδ-1086703
Parallaxi

Το Δίκτυο πόλεων για την βιώσιμη κινητικότητα CIVINET Greece-Cyprus προχωρά σε άλλη μια καινοτομία, αυτή τη φορά για την ασφαλή στάθμευση των οχημάτων μικροκινητικότητας, δηλαδή των ιδιόκτητων ποδηλάτων και πατινιών κάθε είδους.

Πρώτη πόλη εφαρμογής στην Ελλάδα το Ηράκλειο Κρήτης, μία από τις βραβευμένες πόλεις του CIVITAS για τις δράσεις που έκανε τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα της κλιματικής ουδετερότητας (πεζοδρομήσεις, οδικές αναπλάσεις και σύστημα mini bus).

Φορέας συνχρηματοδότησης το European Institute of Innovation and Technology | Urban Mobility.

Αντικείμενο του έργου η πιλοτική λειτουργία για 6 μήνες (μέχρι το Πάσχα του 2024) 13 σταθμών (δύο διαφορετικών τύπων) αυτοματοποιημένης και ασφαλούς στάθμευσης για ιδιωτικά οχήματα μικροκινητικότητας, προκειμένου να εξοικειωθούν οι πολίτες και να αποφασίσει η πόλη εάν την εξυπηρετεί ένα τέτοιο σύστημα, εάν θέλει να το επεκτείνει και ποιος τύπος ταιριάζει καλύτερα με τα χαρακτηριστικά της.

Ο εξοπλισμός που τοποθετείται αυτές τις μέρες διαθέτει:

  • ηλεκτρονική κλειδαριά με χειρισμό μέσω εφαρμογής κινητής τηλεφωνίας (μόνο για εγγεγραμμένους χρήστες)
  • φωτοβολταϊκό πάνελ για αυτόνομη λειτουργία χωρίς διασύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ
  • μικροκάμερα εντός της μονάδας για καταγραφή τυχόν κακόβουλων ενεργειών
  • σύστημα ανταπόδοσης όσων χρησιμοποιούν ποδήλατο ή πατίνι για την μετακίνηση στην πόλη
  • διάφορους αισθητήρες για την καταγραφή των αέριων ρύπων και του θορύβου (μετά από απαίτηση του Δήμου)

Η περιοχή που θα καλύψει το σύστημα εκτείνεται σε όλο το ευρύτερο κέντρο του Ηρακλείου, με κάποιες επιπλέον μονάδες σε απομακρυσμένα σημεία μεγάλου ενδιαφέροντος, όπως π.χ. Πάρκο Νέας Αλικαρνασσού, Γήπεδο ΟΦΗ, Μασταμπάς, Πατέλες.

Οι θέσεις είναι συμβατές με τις προτάσεις του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της πόλης για τους σταθμούς κοινόχρηστων ποδηλάτων. Οι περισσότερες από τις θέσεις είναι δίπλα σε στάσεις λεωφορείων και σε άλλες κοινόχρηστες και κοινωφελείς εγκαταστάσεις που η δημοτική αρχή επιδιώκει να είναι προσβάσιμες με τα πόδια και το ποδήλατο.

Πηγή: https://bit.ly/49R36yt

Το σύστημα στην φάση αυτή θα παρέχεται δωρεάν στους πολίτες με την θέσπιση μέγιστου χρόνου ημερήσιας χρήσης, προκειμένου οι σταθμοί να παραμείνουν κοινόχρηστοι για όσους πολίτες θέλουν να τους χρησιμοποιήσουν.

Πηγή: civinet

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα