Ισχυρός σεισμός τώρα στη Σαντορίνη – Αισθητός στην Αθήνα
Ο σεισμός είχε μέγεθος 5,2 Ρίχτερ και ήταν στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού
Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 21:09 το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,2 Ρίχτερ. Αν επιβεβαιωθεί το μέγεθος και μετά τις προκαταρκτικές αναλύσεις, θα είναι ο μεγαλύτερος σεισμός ως τώρα στην περιοχή.
Η δόνηση έγινε αισθητή στους κατοίκους που παραμένουν στο νησί της Σαντορίνης, στην Αμοργό, στα γύρω νησιά, ακόμη και στην Αττική.
Στις 21:00 είχε νέα δόνηση μεγέθους 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Νωρίτερα, στις 19:47 είχε σημειωθεί σεισμός, μεγέθους 4,7 Ρίχτερ, σημειώθηκε μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
Η δόνηση σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 19,4 χλμ., σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σε επίκεντρο που υπολογίζεται στα 16 χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο υπολογίζει τη δόνηση στα 4,8 Ρίχτερ, ενώ αναφέρει πως προηγήθηκε δόνηση 4,2.
Σεισμός έγινε αισθητός στην Αθήνα το βράδυ της Τετάρτης
Σεισμός έγινε αισθητός σε διάφορες περιοχές της Αθήνας στις 21:13. Σύμφωνα την αυτόματη μέτρηση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, ο σεισμός είχε ένταση 3,7 Ρίχτερ.
Ο σεισμός έγινε σε εστιακό βάθος 3,7 χλμ και το επίκεντρο εντοπίζεται 17 χλμ ΒΔ της Αγίας Μαρίνας Λαυρεωτικής.
Το ΕΚΠΑ σε έκτακτη ενημέρωσή του αναφέρει ότι «η έως τώρα σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού πιθανώς φέρει τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους, καθώς δεν διακρίνεται κάποιος σεισμός με μέγεθος σαφώς μεγαλύτερο από όλους τους υπόλοιπους, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κύριος σεισμός».
Το ΕΚΠΑ σημειώνει ότι ο ρυθμός σεισμικότητας βαίνει αυξανόμενος και προβλέπει δύο ενδεχόμενα:
- Να συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και μικρότερο πλήθος σεισμών, αλλά να διαρκέσει πολλούς μήνες, όπως στην περίπτωση του σεισμικού σμήνους της Θήβας.
- Σύμφωνα με το δεύτερο ενδεχόμενο, το σμήνος αυτό θα διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό, και στη συνέχεια η δραστηριότητα θα πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σεισμικό σμήνος που έχει προηγηθεί του κύριου σεισμού θα χαρακτηριστεί (εκ των υστέρων) ως προσεισμική ακολουθία.
Το ΕΚΠΑ τονίζει ακόμη ότι «αν και η παρατηρούμενη σεισμική έξαρση λαμβάνει χώρα εντός του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου, δεν σχετίζεται άμεσα με κάποιο γνωστό ηφαιστειακό κέντρο, αλλά φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα κανονικών ρηγμάτων, διεύθυνσης ΝΔ-ΒΑ στη θαλάσσια λεκάνη της Ανύδρου».