Κ. Γιαννακίδου: Ο “αθλητικό στίβος” κάνει μια γυναίκα πιο ανθεκτική στις μάχες της ζωής

Υπήρξε πρωταθλήτρια Ελλάδας και Βαλκανιονίκης στο μήκος και τα 4Χ100 μέτρα.

Parallaxi
κ-γιαννακίδου-ο-αθλητικό-στίβος-κά-297935
Parallaxi

Υπήρξε πρωταθλήτρια Ελλάδας και Βαλκανιονίκης στο μήκος και τα 4Χ100 μέτρα. Αν και έδωσε “σκληρές μάχες” στον αθλητικό στίβο, όπως επισημαίνει, ο αγώνας που δίνει μια γυναίκα στον επαγγελματικό στίβο και στην καθημερινότητά της, παραμένει δύσκολος παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί.

Η Κούλα Γιαννακίδου, τόσο με την ιδιότητα της πρώην Γενικής Γραμματέως Αθλητισμού όσο και με εκείνη της καθηγήτριας, μοιράστηκε και συνεχίζει να μοιράζεται την εμπειρία της με γυναίκες που είτε βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα είτε έχουν διανύσει σημαντικές διαδρομές στη ζωή τους.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας η κ. Γιαννακίδου μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια σύγχρονη γυναίκα.

Ως πρώην αθλήτρια έχετε δώσει πολλές “μάχες”. Πόσο δύσκολες, όμως, είναι κατά τη γνώμη σας οι “μάχες” που καλείται να δώσει μια γυναίκα στον στίβο της ζωής στη σημερινή εποχή;

Ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ο πρωταθλητισμός μας μαθαίνει να δίνουμε “μάχες” μέσα στους αγωνιστικούς χώρους αλλά και έξω από αυτούς στην κοινωνία γενικότερα.

Μέσα από διαδικασίες οριοθέτησης στόχων και κατάκτησης αυτών μαθαίνουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να πετύχουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, που είναι τα νέα ρεκόρ και οι νίκες στους αθλητικούς αγώνες. Μαθαίνουμε να ξεπερνάμε τον εαυτό μας γιατί έτσι κατορθώνεται η επίτευξη νέας επίδοσης και κατάκτησης της νίκης.

Όλο αυτό λοιπόν μας γιγαντώνει, μας δίνει εφόδια να παλεύουμε στον στίβο της ζωής, να μην το βάζουμε κάτω, όσες δυσκολίες και εμπόδια και αν μας παρουσιαστούν. Έχουμε μάθει να μην τα παρατάμε εξαιτίας πρόσκαιρων αποτυχιών άλλα να πεισμώνουμε για να επιτύχουμε νέους στόχους.

Σαφώς, παλαιότερα, για τη γυναίκα οι δυσκολίες ήταν πολύ περισσότερες σε σχέση με τον άνδρα. Τα κοινωνικά δεδομένα δημιουργούσαν πολλές φορές πρόσθετες δυσκολίες. Πιστεύω πως έχουν αλλάξει αρκετά, αν και νομίζω ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για να διανύσουμε. Η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας και θεωρώ ότι με μεγάλες προσπάθειες, με υπομονή και επιμονή, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι στο παρελθόν τα ποσοστά των γυναικών που κατείχαν θέσεις ευθύνης ήταν πολύ περιορισμένα. Την τελευταία, όμως, εικοσιπενταετία, υπάρχει σημαντική αύξηση του αριθμού των γυναικών που διεκδικούν -και που τις ανατίθενται- υψηλές θέσεις και καθήκοντα ιεραρχίας σε διάφορους φορείς και εταιρίες.

Τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες -ειδικά στη βόρεια Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη όπου τα ποσοστά ανεργίας είναι υψηλά- για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας;

Από διάφορες πανεπιστημιακές μελέτες έχουν διακριβωθεί τρία στοιχεία της γυναικείας προσωπικότητας που επιβεβαιώνουν τον κυρίαρχο ρόλο που μπορεί να επιδείξει στην επιχειρηματικότητα.

Πρώτον, ο υψηλός βαθμός ειλικρινούς επικοινωνίας με ιεραρχικά προϊσταμένους, υφιστάμενους άλλα και το καταναλωτικό κοινό. Δεύτερον, τα υψηλά στάνταρ εποικοδομητικής φαντασίας, τα οποία χαρτογραφούν τα οράματα που είναι απαραίτητα σε μια επιχείρηση. Και τρίτον, το υψηλό αίσθημα οργανωτικότητας και ευθύνης, τα οποία είναι απαραίτητα στοιχεία για την ορθολογική λειτουργία ενός Οργανισμού.

Ειδικά την τελευταία δεκαετία, η Βόρεια Ελλάδα μαστίζεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας, αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που μεταφέρουν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες και σημειώνεται σημαντική απουσία καινοτόμων ιδεών στο επιχειρείν.

Οι γυναίκες -επιχειρηματίες, λοιπόν, με βάση τα στοιχεία που περιέγραψα παραπάνω, μπορούν να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση των προαναφερόμενων τριών παθογενειών.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται από υπαρκτά αξιόλογα παραδείγματα στον τομέα της επιχειρηματικότητας σε πανελλήνιο επίπεδο.

Με την ιδιότητά της συντονίστριας του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα», επιχειρείτε να ενισχύσετε τη γυναικεία αλληλεγγύη;

Παλαιότερα μπορώ να πω οτι υπήρχαν πολλά προβλήματα στη στήριξη των γυναικών. Αυτό, όμως, έχει αλλάξει πια και οι γυναίκες είναι μαζί και συνεργάζονται. Σε πολλούς συλλόγους, με τους οποίους συνεργάζομαι αλλά και στον ΠΑΣΓ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ, ο οποίος έχει να επιδείξει τεράστιο αθλητικό και κοινωνικό έργο υπάρχει συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη.

Το παράρτημα της Θεσσαλονίκης λειτουργεί 22 χρόνια με μεγάλη προσφορά στο αθλητικό γίγνεσθαι της πόλης αλλά και της Βόρειας Ελλάδας. Προσφέρει, ενισχύοντας τις αθλητικές υποδομές, με τη στήριξη αθλητών και αθλητών ΑμΕΑ και γενικότερα, όπου υπάρχει ανάγκη.

Οι ανάγκες της κοινωνίας, όμως, και λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, οδήγησαν στην αλλαγή του προσανατολισμού προσφοράς. Έτσι, εκτός από τις αθλητικές παροχές, στραφήκαμε και προς την προσφορά στην κοινωνία και ιδιαίτερα της πόλης μας.

Έχει γίνει σημαντικό έργο και συνεχίζουμε μέσα από τις δράσεις μας. Χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία κατορθώνουμε να ανταπεξέλθουμε στο έργο μας. Έχουμε διοργανώσει εκπαιδευτικές ομιλίες, συνεστιάσεις, χορούς, επιδείξεις μόδας -και προσεχώς ετοιμάζουμε εκπαιδευτική εκδρομή. Τα έσοδα από όλες αυτές τις εκδηλώσεις κατευθύνονται προς την επίτευξη των στόχων μας.

Πηγή: ΑΠΕ, Νικόλ Καζαντζίδου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα