Καταγγελία για πλειστηριασμό εργατικής κατοικίας στην Ξάνθη από fund

Εξαγορά παλιού ακινήτου του ΟΕΚ κόντρα σε απόφαση του Αρείου Πάγου

Parallaxi
καταγγελία-για-πλειστηριασμό-εργατι-1091232
Parallaxi

Ανακοίνωση για τον πλειστηριασμό εργατικής κατοικίας στην Ξάνθη και την εξαγορά της από fund έβγαλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ – τ.ΟΕΕ – τ.ΟΕΚ (ΠΑΝΣΥΠΟ). Πρόκειται για το δεύτερο πλειστηριασμό εργατικής κατοικίας στην ευρύτερη περιοχή και τονίζει ότι βάσει νόμου δεν επιτρέπεται η κατάσχεση εργατικών κατοικιών που αποκτήθηκαν με προγράμματα δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, εφόσον αυτό δεν έχει εξοφληθεί.

Η ανακοίνωση του ΠΑΝΣΥΠΟ:

«Οι πλειστηριασμοί εργατικών κατοικιών έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Δεν πέρασαν λίγες ημέρες από την καταγγελία μας για την εργατική κατοικία στο Δοξάτο Δράμας που πλειστηριάστηκε για χρέος μόλις 7.500 ευρώ και δυστυχώς άλλη μια εργατική κατοικία του ΟΕΚ, αυτή τη φορά στη Ξάνθη βγήκε στο σφυρί και αγοράστηκε για μόλις 40.000,00 ευρώ.

Το fund CEPAL HELLAS ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της αλλοδαπής εταιρείας GALAXY II funding με έδρα το Δουβλίνο προχώρησε στον πλειστηριασμό για ποσό κατάσχεσης 50.000,00 ευρώ.

Η εργατική κατοικία βρίσκεται στον οικισμό του ΟΕΚ ΞΑΝΘΗ ΙΙΙ, εμβαδού 81,20 τ.μ και έχει εγγραφεί Υποθήκη υπέρ του ΟΕΚ, ενώ ο δικαιούχος συνεχίζει να οφείλει στη Δ.ΥΠ.Α. ως καθολικής διαδόχου του ΟΕΚ.

Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε τις ειδικές προστατευτικές διατάξεις: τα Ν.Δ. 2963/1954, άρθρο 20, Α.Ν. 163/67 άρθρο 12, και Ν.Δ. 910/1971 άρθρο 1, παρ. 3, σύμφωνα με το οποίο «δεν επιτρέπεται κατάσχεσις επί των από του ΟΕΚ κατασκευαζόμενων και παραχωρούμενων εργατικών κατοικιών, μέχρι την αποπληρωμή του τιμήματος του ΟΕΚ.»

Ενημερώνουμε για άλλη μια φορά ότι ο Άρειος Πάγος με την απόφαση 570/2015 έχει ήδη τελεσιδίκως αποφασίσει ότι απαγορεύεται η κατάσχεση ακινήτου που αγοράσθηκε ή αναγέρθηκε κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί. Ακόμη και αν έχει ήδη κάποιο δικαστήριο προχωρήσει στη κατάσχεση εργατικής κατοικίας τότε είναι άκυρη. Το απόσπασμα της απόφασης αναφέρει:

«α) απαγορεύεται η διάθεση με αναγκαστική εκτέλεση ακινήτου που αγοράστηκε ή αναγέρθηκε, κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας,β) τυχόν επιβολή της κατάσχεσης ως ανωτέρω είναι άκυρη και γ) σε περίπτωση διαθέσεως του ακινήτου με αναγκαστικό πλειστηριασμό και αν ακόμη αυτός παραμείνει έγκυρος, ως διαδικαστική πράξη, επειδή είναι ανίσχυρος και ανενεργής ως δικαιοπραξία διαθέσεως του ουσιαστικού δικαίου, δεν επιφέρει μεταβίβαση της κυριότητας επί του πλειστηριασθέντος στον υπερθεματιστή.»

Καλούμε, για πολλοστή φορά ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Η Δ.ΥΠ.Α. και το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και να προστατέψουν το συμφέρον της Υπηρεσίας και την περιουσία των ευάλωτων νοικοκυριών.

Η Δ.ΥΠ.Α. θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα και να ενημερώσει την εισαγγελία του Αρείου Πάγου για όλες τις νέες περιπτώσεις παράνομων πλειστηριασμών εργατικών κατοικιών και να ζητήσει την παρέμβαση του. Δεν είναι δυνατόν οι αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες (ΑΑΔΕ) να τηρούν τις νομοθετικές διατάξεις και να αιτούνται ενημέρωσης από τη Δ.ΥΠ.Α για το εάν οφείλουν οι οικιστές εργατικών κατοικιών ενώ αφήνουν τις εισπρακτικές να παρανομούν και να λειτουργούν ασύδοτα.

Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουν να πλειστηριάζονται εργατικές κατοικίες παρότι προστατεύονται ρητά από τους Νόμους και την απόφαση του Αρείου Πάγου. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα στις συνεχιζόμενες παρανομίες.

Μιλάμε για τα σπίτια της Εργατικής Κατοικίας, των φτωχών νοικοκυριών.

Καλούμε επιτέλους και τις Ενώσεις και Συλλόγους Συμβολαιογράφων, δικηγορικών συλλόγων και δικαστικών επιμελητών να προβούν στις ενέργειες αρμοδιότητάς τους. Είναι απαράδεκτο μέλη τους να προχωράνε σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Η Δ.ΥΠ.Α. δυστυχώς, δεν έχει αποδείξει ότι τελικά αποτελεί καθολικό διάδοχο του ΟΕΚ αφού η στεγαστική κρίση αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Χώρα και δεν κάνει τίποτα για να προστατέψει τα χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά που είχε στεγάσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας την ίδια ώρα μάλιστα που διευκολύνει και φιλοξενεί τις εισπρακτικές εταιρείες στις Ημέρες Καριέρας για να βρουν και φτηνό προσωπικό για το θεάρεστο έργο τους».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα