Κατασκοπεία στην Αλεξανδρούπολη: Εξετάζεται εάν ο 59χρονος είχε συγγενή στρατιωτικό
Ενώπιον του ανακριτή θα απολογηθεί σήμερα
Ενώπιον του ανακριτή θα απολογηθεί σήμερα ο 59χρονος που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη για κατασκοπεία, που φέρεται να ζητούσε πληροφορίες για να καμουφλαριστεί, ώστε να κυκλοφορεί πιο άνετα μέσα σε στρατιωτικούς χώρους.
Σύμφωνα με το Mega, ελέγχεται αν ο εν λόγω άνδρας είχε στενό συγγενή στρατιωτικό που υπηρετεί στην Κρήτη και μπορεί να του έδινε πληροφορίες. Παράλληλα, πληροφορίες υπάρχουν και για τον στρατολόγο του, ο οποίος πήγαινε πολύ συχνά στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης και είναι ομογενής από τη Γεωργία. Ο συγκερκιμένος είναι κάτοικος Λιθουανίας και η παράνομη ενασχόλησή του περιλαμβάνει ναρκωτικά, όπλα, ενώ σχεδίαζε δολοφονίες.
Ο 59χρονος ελαιοχρωματιστής φέρεται να είχε στρατολογηθεί, ώστε να βγάζει φωτογραφίες στρατιωτικούς χώρους, τις οποίες έστελνε στη Λιθουανία.
Στις τάξεις των Αρχών έχει σημάνει συναγερμός, καθώς η υπόθεση φαίνεται πως είναι σοβαρή, με τον 59χρονο να πέφτει στα χέρια της ΕΛΑΣ μετά από κοινή επιχείρηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν στην Λιθουανία συνελήφθη ο στρατολογητής του 59χρονου.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα συνελήφθη στη Λιθουανία Ελληνογεωργιανός για μια υπόθεση απόπειρας δολοφονίας
Μια υπόθεση κατασκοπείας που θυμίζει κινηματογραφικό θρίλερ αποκαλύφθηκε στην Αλεξανδρούπολη, με πρωταγωνιστή έναν 59χρονο ελαιοχρωματιστή με καταγωγή από τη Γεωργία, ο οποίος φέρεται να εργαζόταν για λογαριασμό της ρωσικής στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας GRU.
Το «κλειδί» της υπόθεσης φέρεται να είναι ένας άλλος Γεωργιανός, γνωστός ως Βικέντιος, που έχει συλληφθεί στη Λιθουανία. Ο Βικέντιος, γνωστός στις Αρχές για δράση σε ναρκωτικά, κλοπές και διαρρήξεις, φέρεται να ανήκει στο οργανωμένο έγκλημα και να έχει στενές επαφές με τη GRU. Σύμφωνα με την ΕΥΠ, ο Βικέντιος είχε οργανώσει ταξίδι στη Λιθουανία για να δολοφονήσει Ρώσο αντιφρονούντα – κάτι που αποτράπηκε την τελευταία στιγμή.
Από την ανάκριση του Βικέντιου στη Λιθουανία προέκυψε πως λάμβανε φωτογραφίες και βίντεο από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, υλικό που του έστελνε ο 59χρονος «ελαιοχρωματιστής» από την Αλεξανδρούπολη.
Ο ρόλος του 59χρονου και η αποκάλυψη
Ο 59χρονος φέρεται να είχε υπηρετήσει σε ρωσικές μονάδες στη Σιβηρία και να είχε στρατολογηθεί από τον Βικέντιο πριν από περίπου έξι μήνες. Ζούσε στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’90 χωρίς να έχει κινήσει υποψίες. Η ΕΥΠ παρακολουθούσε τη δράση του επί τέσσερις μήνες, ώσπου μέσω ψηφιακών ιχνών και συνομιλιών στις εφαρμογές αποκαλύφθηκε η δράση του.
Έστελνε υλικό από στρατόπεδα, αυτοκινητοπομπές και λιμάνια, με οδηγίες όπως: «Φόρα αθλητικά, πάρε και ένα ξύλο μαζί να φαίνεται πως πας για πεζοπορία». Σε ερωτήσεις των Αρχών αρνήθηκε ότι πληρωνόταν, λέγοντας πως το έκανε «για τη μητέρα πατρίδα, τη Ρωσία», αν και εντοπίστηκαν χρηματικά εμβάσματα στο κινητό του.
Τα σενάρια της ΕΥΠ για δολιοφθορά
Η ΕΥΠ εξετάζει το ενδεχόμενο οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες να χρησιμοποιούνταν για πιθανή δολιοφθορά σε ΝΑΤΟϊκή πομπή ή εγκατάσταση, με στόχο την παρεμπόδιση μεταφοράς πολεμικού υλικού από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προς την Ουκρανία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αμερικανικό πλοίο άλλαξε λιμάνι προορισμού τελευταία στιγμή, επιλέγοντας την Καβάλα αντί της Αλεξανδρούπολης.
Το μοντέλο της GRU: Κατάσκοποι χωρίς διπλωματική κάλυψη
Η δράση του 59χρονου εντάσσεται σε ένα γνωστό μοντέλο της GRU. Η ρωσική υπηρεσία χρησιμοποιεί ένα δίκτυο «παράνομων κατασκόπων» χωρίς διπλωματική ασυλία, οι οποίοι ζουν για χρόνια ως πολίτες στη Δύση, με κάλυψη χαμηλού προφίλ, όπως εργάτες ή τεχνίτες. Οι στρατολόγοι – συνήθως άτομα του υποκόσμου – επιλέγουν πρόσωπα με φιλορωσικά αισθήματα και ρίζες από την πρώην ΕΣΣΔ.
Και η Google στο κάδρο της «ανοικτής πληροφορίας»
Πάντως, η υπόθεση εγείρει και ερωτήματα σχετικά με την ευκολία πρόσβασης σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις μέσω Google Maps, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το 4ο Σώμα Στρατού και τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Όπως αποκαλύφθηκε στην εκπομπή Live News, οι εικόνες αυτές είναι ακόμη δημόσια προσβάσιμες, γεγονός που πολλοί χαρακτηρίζουν ως κενό ασφαλείας.
Πηγή: ethnos.gr
Πηγή Εικόνας: ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI