Καθηγητής Δημογραφίας: Το 2050 στην Ελλάδα θα είμαστε 9 εκατομμύρια

Φθίνουσα η πορεία των γεννήσεων στην Ελλάδα και στην αύξηση των 65 ετών και άνω

Parallaxi
καθηγητής-δημογραφίας-το-2050-στην-ελλάδ-1068812
Parallaxi

«Λόγω του παρελθόντος και της αδράνειας που έχουν τα δημογραφικά φαινόμενα στα επόμενα 25-30 χρόνια θα έχουμε μια μείωση του πληθυσμού από 1,1 έως 1,4 εκατομμύρια η οποία θα οφείλεται στο ότι γηράσκουμε και όσο περισσότεροι ηλικιωμένοι είναι τόσο περισσότερους θανάτους θα έχουμε» σημείωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Δημογραφίας, Βύρων Κοτζαμάνης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ με αφορμή τη μελέτη που κάνει λόγο για φθίνουσα η πορεία των γεννήσεων στην Ελλάδα και στην αύξηση των 65 ετών και άνω. Παράλληλα υπογράμμισε πως «αν δεν κάνουμε κάτι το 2050 θα είμαστε 9 εκατομμύρια».

Ξεκαθαρίζοντας πως αυτό από τη μία οφείλεται στους θανάτους – που δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι – αλλά και στις μειωμένες γεννήσεις, οι οποίες δεν πιστεύει πως θα αυξηθούν και πάρα πολύ γιατί έχουμε δύο αρνητικές παραμέτρους. «Από τη μία είναι η μείωση των ζευγαριών που είναι σε ηλικία να κάνουν παιδιά που είναι όλο και λιγότερα τα οποία αυτά ζευγάρια κάνουν με τη δική τους σειρά όλο και λιγότερα παιδιά από τους δικούς τους γονείς».

Σημαντικός παράγοντας σύμφωνα με τον καθηγητής είναι η μετανάστευση, αφού νέοι παραγωγικής ηλικίας, δηλαδή νέοι που παράγουν και μπορούν να κάνουν και παιδιά φεύγουν, γι’ αυτό αν δεν επιστρέψει ένα μέρος των ανθρώπων που έχουν φύγει και αν δεν ενσωματωθούν στη χώρα μας και αλλοδαποί η μείωση θα είναι αυτή.

Μητσοτάκης: Εθνικός κίνδυνος η μείωση των γεννήσεων – Χρειάζεται συνεκτικό σχέδιο

«Ο λαός μας είναι από τους πιο γερασμένους στην Ευρώπη και αυτό είναι αποτέλεσμα της πτώσης των γεννήσεων που ξεκίνησε την δεκαετία του 80. Δεν αρκούν μόνο εθνικές στρατηγικές αλλά και τοπικές πρόνοιες, είπε και το περιέγραψε ως ένα υπαρξιακό στοίχημα για το μέλλον μας», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο Δημογραφικό 2023 – Ωρα για δράση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα στο συνέδριο για το Δημογραφικό ότι «Η κατάσταση αυτή κλιμακώνεται εδώ και μισό αιώνα και έπαιξε ρόλο και η πανδημία» και μίλησε για έναν εθνικό κίνδυνο που είναι σε εξέλιξη αλλά δεν πρέπει να γίνει καθεστώς.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα έχει αφήσει πίσω της την οικονομική κρίση όμως τι νόημα θα είχε μια τέτοια ελπιδοφόρα πορεία όταν η σκιά της συρρίκνωσης απλώνεται πάνω στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, διερωτήθηκε και αναφέρθηκε στην ίδρυση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πλέον τα ζευγάρια κάνουν λιγότερα παιδιά και σε μεγαλύτερη ηλικία και αυτό συμβαίνει στην πλειοψηφία του ανεπτυγμένου κόσμου. Είπε ακόμα ότι πλέον έχει αλλάξει και το προσωπικό όραμα ευτυχίας των νέων ανθρώπων το οποίο συμπιέζεται σε ένα μεταβαλλόμενο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Η άμυνα σε αυτά δεν μπορεί να αναζητηθεί σε όσα ίσχυαν εδώ και δεκαετίες, τόνισε και σημείωσε ότι πρέπει να αναληφθούν μέριμνες από το κράτος για πολλές και καλές θέσεις εργασίας για να φτιάχνουν οι νέοι τη ζωή τους στον τόπο τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι τα προηγούμενα 4 χρόνια αυξήθηκε το αφορολόγητο και τώρα αυξάνεται και άλλο για τις οικογένειες αλλά και το εφάπαξ επίδομα 2000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση και επίσης αιχμή για την αύξηση των μισθών από τον Ιανουάριο του 2024 στο δημόσιο είναι η οικογένεια η οποία στηρίζεται με πρόσθετες μισθολογικές αυξήσεις.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι είναι πολυπαραγοντικός ο δισταγμός των νέων ανθρώπων να κάνουν παιδιά. Αισθάνονται όπως είπε ανασφάλεια για την στέγη και υπενθύμισε το πρόγραμμα «Σπίτι μου», τον θεσμό του πρώτου ενσήμου αλλά πρόσθεσε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν γιατί υπάρχει και η γήρανση του πληθυσμού και έχουμε ανάγκη από υγιείς πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας. Αναφέρθηκε στην πρόληψη και στο πρόγραμμα «Δοξιάδης» που επεκτείνεται σε όλο τον πληθυσμό για τις σοβαρές ασθένειες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι χρειάζεται συνεκτικό σχέδιο και μέτρα σε βάθος χρόνου. Η πείρα δείχνει ότι οι υψηλοί στόχοι δεν είναι παρά μεγάλα λόγια που κρύβουν τον δρόμο προς την λύση, είπε χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια ρεαλιστική στροφή.

Θέτοντας τους στόχους σημείωσε:

Πρώτα η σταθεροποίηση των γεννήσεων

Η σταδιακή αναστροφή της πτωτικής πορείας τους με οδηγό το εθνικό σχέδιο δράσης

Με οριζόντιες πολιτικές που θα αφορούν όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα