Καύσωνας: Σε δέκα ημέρες μπορούμε να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο, λέει ο Κολυδάς

Διήμερο με 43άρια

Parallaxi
καύσωνας-σε-δέκα-ημέρες-μπορούμε-να-ελ-1189925
Parallaxi

Ο καύσωνας συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα για 10η ημέρα και οι θερμοκρασίες σήμερα και αύριο αναμένεται να αγγίξουν τους 43 βαθμούς Κελσίου με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, να επισημαίνει ότι «κάπου μεταξύ 26 και 27 του μηνός, μπορούμε να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο».

Όπως αναφέρει το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού της ΕΜΥ οι θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς μεγάλο τμήμα της ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια θα συνεχίσουν να προκαλούν στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με τις υψηλότερες τιμές να σημειώνονται σήμερα και αύριο (17 και 18-7-2024) στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Σήμερα (17-7-2024) και αύριο (18-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει: α. Στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 41 με 42 και τοπικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια τους 43 βαθμούς Κελσίου. β. Στο Ιόνιο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου. γ. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου. δ. Στην Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή (19-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει: α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. β. Στο Ιόνιο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου. γ. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου. δ. Στην Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται ότι την Παρασκευή μετά το μεσημέρι και μέχρι και το απόγευμα στη βόρεια χώρα θα εκδηλωθούν φαινόμενα αστάθειας.

Το Σάββατο (20-7-2024) από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν καταιγίδες στη βόρεια βορειοανατολική χώρα (κυρίως στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και στα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας) και η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει: α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και τοπικά στα δυτικά ηπειρωτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου. β. Στο Ιόνιο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου. γ. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου. δ. Στην Αττική τους 38 με 39 και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή (21-7-2024) η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 1 με 2 βαθμούς περίπου και θα έχει μέγιστη τιμή στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Ξεπέρασε τους 40 °C για 9η συνεχόμενη ημέρα η μέγιστη θερμοκρασία

Συνεχίζονται οι καταγραφές υψηλών θερμοκρασιών από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για 9η συνεχόμενη μέρα. Όπως φαίνεται στον χάρτη της εικόνας που ακολουθεί, η μέγιστη θερμοκρασία την Τρίτη 16/07 καταγράφηκε στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας και ήταν ίση με 41.5 °C. Έτσι, καταγράφεται για 9η συνεχόμενη ημέρα, μέγιστη θερμοκρασία πάνω από τους 40°C στη χώρα.

Επιπλέον, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 35.1 °C, ενώ 168 από τους 507 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37 °C, από τους οποίους οι 17 κατέγραψαν θερμοκρασία άνω των 40 °C.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για 6 περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα (17/7) στην Περιφέρεια Αττικής και σε περιοχές των Περιφερειών Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας) Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Ροδόπης) Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου) Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Έκτακτα μέτρα προστασίας των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα

Στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τον καύσωνα, που αναμένεται να επικρατήσει έως την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024, προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.) σχετικά με το επερχόμενο κύμα καύσωνα και κατόπιν συσκέψεως με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με την από 15/7/2024 εγκύκλιο, λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την από 3 Ιουνίου του 2024 (αριθ. πρωτ. 34666) σχετική εγκύκλιο: «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη νέα εγκύκλιο, η οποία δημοσιεύθηκε, προβλέπονται τα εξής:

Υποχρεωτική παύση εργασιών

Για την Τετάρτη 17/07/2024 έως και την Παρασκευή 19/07/2024

Για το σύνολο των εργαζομένων σε επιχειρήσεις, για εργασίες χειρωνακτικές, που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40° C, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών τους κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00. Ενδεικτικά, αναφέρονται εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα πατίνι, τροχοπέδιλα κ.α (delivery) κ.λπ..

Επισημαίνεται ότι ειδικά για εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη η υποχρέωση των ανωτέρω προβλέψεων ισχύει για θερμοκρασία που διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 38οC.

Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα (takeaway), καθώς και ενδεχόμενη δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης, εκτός των δικύκλων και λοιπών μέσων του προηγούμενου εδαφίου, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 2 του Ν. 2696/1999, υπό ειδικότερους όρους ή προϋποθέσεις, εφόσον διαθέτουν κλιματισμό.

Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές), υπό την προϋπόθεση της λήψης των λοιπών τεχνικών και οργανωτικών μέτρων της υπ’ αριθμ. 34666/03/06/2024 εγκυκλίου «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων», συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Σε περίπτωση μη τήρησης του μέτρου της υποχρεωτικής παύσης, επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας χρηματικό πρόστιμο, ύψους 2.000 ευρώ, ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας

Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ειδικά δε στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες στις περιοχές, που αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, δίδεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας, εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.

Έκτακτα μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας

Για τη διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία, οι εργοδότες δύνανται να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Μέτρα προστασίας της υγείας των δημοσίων υπαλλήλων ενεργοποιεί το υπουργείο Εσωτερικών λόγω του επερχόμενου κύματος καύσωνα.

Για τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εργάζονται σε υπηρεσίες των οποίων η έδρα είναι σε περιοχή όπου θα επικρατήσουν θερμοκρασίες από 40οC και άνω, προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας έως και την Παρασκευή 19 Ιουλίου.

Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας (έως δύο εργάσιμων ημερών ανά ημερολογιακό έτος).

Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον ελεγκτή ιατρό της υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα