ΚΔΑΠ και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί χωρίς χρήματα από τον Σεπτέμβριο
Με το σταγονόμετρο οι πληρωμές σε κοινωνικές δομές της χώρας – Απλήρωτοι εκατοντάδες εργαζόμενοι
Την ώρα που η κυβέρνηση εξαντλεί όλα σχεδόν τα δημοσιονομικά περιθώρια σε κάθε είδους προεκλογικού χαρακτήρα επιδόματα, το υπουργείο Εργασίας, αλλά και άλλα συναρμόδια υπουργεία, εφαρμόζουν μία «φειδωλή» πολιτική σε ότι αφορά τις επιχορηγήσεις κοινωνικών δομών ευθύνης τους, με αποτέλεσμα πολλά ιδρύματα και εκατοντάδες εργαζόμενοι, να παραμένουν χωρίς χρηματοδότηση και μισθούς,ακόμα και από τον Σεπτέμβριο.
Πρόκειται για δομές όπως Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Κέντρα Κοινωνικής Προστασίας, που χρηματοδοτούνται από προγράμματα κυρίως μέσω της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).
Η ΕΕΤΑΑ που ιδρύθηκε το 1985 και λειτουργεί με τη μορφή της ανώνυμης εταιρίας, και διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 2190/20 και του ιδρυτικού της νόμου, ανήκει στον κοινωνικό τομέα της οικονομίας, διοικείται από ενδεκαμελές αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο και έχει μετόχους φορείς της Αυτοδιοίκησης, το Ελληνικό Δημόσιο και φορείς του Κοινωνικού τομέα.
Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. είναι θεσμοθετημένος τεχνικός και επιστημονικός σύμβουλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, καθώς και φορέων της Κεντρικής Διοίκησης σε θέματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Τοπική Ανάπτυξη.
Απλήρωτοι από την αρχή της σχολικής χρονιάς
Η κατάσταση σε πολλούς ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ, είναι τραγική καθώς η χρηματοδότηση έρχεται με το σταγονόμετρο, γεγονός που προκαλεί ακόμα και λειτουργικά προβλήματα ενώ οι εργαζόμενοι, που σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο, αντιδρούν με κινητοποιήσεις.
Χθες στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενοι του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Desarrollo, που φιλοξενεί παιδιά με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), που παραμένουν απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη δομή, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.
Το συγκεκριμένο ΚΔΑΠ, που φιλοξενεί 57 παιδιά ΑΜΕΑ και απασχολεί περίπου 20 εργαζόμενους, έχει να λάβει χρηματοδότηση από το υπουργείο Εργασίας μέσω της ΕΕΤΑΑ, από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
Όπως τονίζει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κατσέας, το πρόβλημα στο συγκεκριμένο ΚΔΑΠ έχει ξεφύγει από κάθε όριο ανοχής και αντοχής και οι εργαζόμενοι αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες. Μάλιστα αναφέρει ότι η εργοδοσία ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι δεν πρόκειται να καταβάλει μισθούς, αν το ΚΔΑΠ δεν λάβει την χρηματοδότηση από την ΕΕΤΑΑ.
«Είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση τόσο από την πλευρά της ΕΕΤΑΑ, που χρηματοδοτεί όλες τις δομές με καθυστερήσεις τριμήνου όσο και από την εργοδοσία του ΚΔΑΠ, που εμπαίζει τους εργαζόμενους» τονίζει και αναφέρει ότι δομές όπως το συγκεκριμένο ΚΔΑΠ «είναι ένας πολύ ευαίσθητος χώρος που δεν πρέπει να διαταράσσεται η λειτουργία του».
Επισημαίνει σε ότι πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις κοινωνικής πρόνοιας, δηλαδή ΚΔΑΠ και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, λόγω της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργίας με τους εργαζόμενους, σχεδόν πάντα το τελευταίο διάστημα, να πληρώνονται με μεγάλες καθυστερήσεις.
Σε ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας, ζητά «να καταβληθούν άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Disarrollo οι μισθοί για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο-Νοέμβριο καθώς και το δώρο Χριστουγέννων να καταβληθούν άμεσα όλες οι οφειλές σε συναδέλφους-ισσες που εργάστηκαν στην επιχείρηση την προηγούμενη χρονιά και τους χρωστάνε δεδουλευμένα και να μην διανοηθεί η εργοδοσία να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού».
Δεν έχουν λεφτά για πετρέλαιο θέρμανσης – Παραλίγο 24ωρη απεργία
Το φαινόμενο των καθυστερήσεων στις χρηματοδοτήσεις, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε πολλές δομές σε όλη τη χώρα, ιδίως στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Προσχολικής αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών» 2022-2023» και φιλοξενούν πάνω από 100.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Στις αρχές Δεκεμβρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ), είχε διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι τα μέλη της θα προχωρήσουν σε πανελλαδική κινητοποίηση, σταματώντας τη λειτουργία εκατοντάδων Βρεφονηπιακών Σταθμών, διότι δεν είχαν λάβει χρηματοδότηση εδώ και τρείς μήνες.
Μάλιστα σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι πλέον δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για την θέρμανση. «Υπάρχουν συνάδελφοι πανελληνίως, οι οποίοι δυσκολεύονται να σιτίσουν τα παιδιά, να αγοράσουν καύσιμα για τα σχολικά, να αγοράσουν πετρέλαιο για να θερμάνουν τους χώρους και να πληρώσουν τους εργαζόμενούς τους, αλλά παρόλες τις σοβαρότατες αντιξοότητες τις οποίες καθημερινά αντιμετωπίζουν συνεχίζουν να προσφέρουν κοινωνικό έργο. Έως πότε όμως;» αναρωτιέται η ΠΟΣΙΠΣ και τονίζει πως «έρχονται τα Χριστούγεννα. Τι είδους γιορτές θα κάνουν όλοι όσοι εργάζονται στις Δομές αλλά και οι ιδιοκτήτες τους;»
Να σημειωθεί ότι η ΠΟΣΙΠΣ, εκπροσωπεί δομές που απασχολούν περίπου 20.000 εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και πως στις αλλεπάλληλες συναντήσεις, που είχε με τα συναρμόδια Υπουργεία καθώς και με την ΕΕΤΑΑ (Φορέα Υλοποίησης του προγράμματος), δεν υπήρξαν σαφείς διαβεβαιώσεις για τον χρόνο εξόφλησης όλων των δεδουλευμένων – οφειλόμενων.
Εκπρόσωπος της ΠΟΣΙΠΣ, τόνισε στην Parallaxi, πως «επιτέλους στις αρχές Δεκεμβρίου καταβλήθηκαν οι χρηματοδοτήσεις για τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και η κινητοποίηση σταμάτησε, αλλά η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών συνεχίζουν να μη δίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις.
Στο Αγρίνιο περιμένουν χρηματοδότηση εδώ και 10 μήνες
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και πολλές άλλες κοινωνικές δομές της χώρας, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα πως η παρούσα κυβέρνηση εξαντλεί την κοινωνική της ευαισθησία σε ρητορικούς μονόλογους και ασαφείς διαβεβαιώσεις.
Υπάρχουν μάλιστα και κάποιες τρανταχτές περιπτώσεις όπου το πρόβλημα σχεδόν χρονίζει. Επί παραδείγματι το ΝΠΔΔ του δήμου Αγρινίου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών του δήμου το ΚΔΑΠ και το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, το ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και το Κέντρο Ημερησίας Φροντίδας ηλικιωμένων, αντιμετωπίζει προβλήματα στις μισθοδοσίες και στα λειτουργικά έξοδα των δομών καθώς οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των προγραμμάτων και μέσω της ΕΕΤΑΑ φτάνουν ακόμη και τους 10 μήνες