ΚΕΠΕ: Περίπου 115.000 παιδιά στην Ελλάδα βιώνουν οικονομική φτώχεια
Τι αναφέρει η έκθεση του Παρατηρητήριου Ευημερίας και Παιδικής Φτώχειας
Δελτίο Τύπου εξέδωσε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας. Σε αυτό παραθέτει στοιχεία από το Παρατηρητήριο Ευημερίας και Παιδικής Φτώχειας που διαχειρίζεται.
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου:
Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Οκτωβρίου. Η μέρα αυτή συνιστά μια αέναη υπενθύμιση των διηνεκών κελευσμάτων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της ανθρωπότητας. Βαρύνουσα σημασία προσδίδεται στα παιδιά.
Σύμφωνα με την Ανάλυση Επικαιρότητας του ΚΕΠΕ, 2/2024, η φτώχεια των παιδιών απαρτίζεται από δύο μέρη: (α) την οικονομική φτώχεια και (β) την μη οικονομική φτώχεια. Τα δύο λοιπόν αυτά μέρη συνιστούν τη συνολική ή γενική φτώχεια των παιδιών.
Το οικονομικό μέρος έχει να κάνει: (α) με τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι, (β) με την κατάλληλη διατροφή σε ποιοτικούς και ποσοτικούς όρους και (γ) με την απουσία της ανεργίας των κηδεμόνων των παιδιών.
Το μη οικονομικό μέρος έχει να κάνει: (α) με την απρόσκοπτη πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας, υψηλής ποιότητας, (β) με την παροχή μιας εκπαίδευσης που καλλιεργεί και τον εσωτερικό κόσμο των παιδιών και (γ) με τον κατάλληλο ελεύθερο χρόνο σε ποιοτικούς και ποσοτικούς όρους.
Όπως προκύπτει από την ανωτέρω Ανάλυση Επικαιρότητας:
- Περίπου 62.877 παιδιά στην Ελλάδα βιώνουν γενική φτώχεια.
- Περίπου 115.000 παιδιά βιώνουν οικονομική φτώχεια.
- Περίπου 146.996 παιδιά βιώνουν μη οικονομική φτώχεια.
Ωστόσο, όπως διαπιστώνεται σε αυτή την Ανάλυση Επικαιρότητας η γενική παιδική φτώχεια μειώθηκε κατά 0,4% στο πρόσφατο σχολικό έτος 2022-2023. Η θετική αυτή εξέλιξη για την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας στη χώρα μας οφείλεται στη διαμόρφωση κυρίως της οικονομικής παρά της μη οικονομικής παιδικής φτώχειας. Ειδικότερα, η οικονομική παιδική φτώχεια καταγράφει αξιοσημείωτη μείωση κατά 1,2% στο πρόσφατο σχολικό έτος 2022-2023.
Συμπερασματικά, η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας αποτελεί επίσης και μια ημέρα απολογισμού και στατιστικής αποτίμησης των πεπραγμένων για την εξάλειψη της φτώχειας και άρα και της εν δυνάμει δυστυχίας των συνανθρώπων μας.