Κίνημα “Ελεύθερες Παραλίες”: 11.500 τ.μ. με παράνομες ομπρέλες μόνο στην Πάρο
«Μηδενική ανοχή» διαμηνύει η κυβέρνηση - Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης
Διογκώνεται το Κίνημα «Ελεύθερες Παραλίες» τα τελευταία 24ωρα. Μετά από τη Ρόδο και την Πάρο, από όπου ξεκίνησε, προχωρά και για άλλα νησιά των Κυκλάδων – και όχι μόνον: Δυναμικές είναι οι αντιδράσεις πολιτών σε Νάξο και Σέριφο, όπου καταγγέλλεται αυθαίρετη κατάληψη παραλιών από beach bars και ζητείται η άμεση παρέμβαση των αρμόδιων αρχών.
Χάρη στις πιέσεις του «Κινήματος», έχουν ήδη κλείσει 3 επιχειρήσεις στη Μικρή και τη Μεγάλη Σάντα Μαρία της Πάρου. Στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχώρησαν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης των εν λόγω επιχειρήσεων από την παραλία. «Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
11.500 τ.μ. με παράνομες ομπρέλες μόνο στην Πάρο!
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το μέλος της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες της Πάρου Μιχάλης Κιριαζάνος είπε ότι στη Μικρή Σάντα Μαρία έχει οριστεί δικάσιμος για τον επαγγελματία που παρανόμως είχε τοποθετήσει ξαπλώστρες.
«Ευτυχώς τις απομάκρυνε, δεν ξέρουμε για πόσο καιρό, αλλά σίγουρα είναι μια μεγάλη νίκη, μια αρχή για κάτι καλύτερο. Εμείς με τα πενιχρά μέσα που έχουμε τις συμβάσεις από τη Διαύγεια και κάποιες αεροφωτογραφίες από τους χώρους είδαμε ότι έχουν παραχωρηθεί 7.186 τετραγωνικά νόμιμα στους επιχειρηματίες, και έχουν καλυφθεί συνολικά 18.800 τετραγωνικά, 11.500 τετραγωνικά παράνομης κατάληψης. Ξεχείλισε το ποτήρι και δόθηκε αφορμή να προχωρήσει η κίνησή μας», υπογράμμισε ο κ. Κιριαζάνος.
«Υπεράνω όλων είναι η εφαρμογή του νόμου»
«Όλες οι υπηρεσίες είναι υπό γενικό συντονισμό, αυτό που θα δούμε ως επόμενο βήμα για να επιβάλλονται τα πρόστιμα είναι η απλοποίηση, η ενοποίηση των διαδικασιών για τα καλύτερα αποτελέσματα», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπενθύμισε ότι στην περίπτωση της Μυκόνου ο πρωθυπουργός μετέφερε αρμοδιότητες από τον Δήμο στο κεντρικό κράτος.
«Υπεράνω όλων είναι η εφαρμογή του νόμου, δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση πουθενά», ξεκαθάρισε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε ότι «έλεγχοι γίνονται και θα γίνονται με μεγαλύτερη ένταση, γιατί πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους πολίτες και το νόμο».
Ιδιώτης έβαλε μπουλντόζα να βγάλει τα βράχια από παραλία της Νάξου
«Η κοινωνία των πολιτών πολλές φορές αναδεικνύει πολύ πιο γρήγορα ζητήματα και επισπεύδει την επίλυση των διαδικασιών, η οποία όμως έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση διευκρίνισε για το θέμα», υπογράμμισε στη συνέχεια και συμπλήρωσε:
«Υπάρχει θέμα εφαρμογής του νόμου, σεβασμού των συμβάσεων συγκεκριμένου χώρου. Οι πολίτες και στην Πάρο και σε άλλα περιστατικά, βγαίνουν μπροστά, πολλοί θα μπορούσαν να πουν τα αυτονόητα, εμείς θα πούμε ότι αυτό που διεκδικούν εμείς οφείλουμε να το διασφαλίσουμε, δηλαδή ό,τι έχει συμφωνηθεί να τηρείται».
Ο κ. Μαρινάκης διευκρίνισε ότι κυβέρνηση δεν περίμενε τώρα να ξεκινήσει τώρα τους ελέγχους ή την επιβολή προστίμων ούτε τις πολύ σοβαρές κυρώσεις όπως τις κατεδαφίσεις.
«Αδράνεια του Δήμου»
Ο Χρήστος Γεωργούσης, της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες, δήλωσε από την πλευρά του στην ΕΡΤ ότι περιμένει την παρέμβαση του εισαγγελέα μετά την εντολή που έδωσε ο Άρειος Πάγος.
Ο κ. Γεωργούσης κατήγγειλε ότι ο Δήμος Πάρου έχει δείξει μεγάλη ανοχή με τον δήμαρχο Κωβαίο να λέει ότι «δεν έχει αρμοδιότητα» καθώς και ότι εδώ και δύο χρόνια τα επιτελεία του Δήμου της Πάρου δεν έχουν κάνει έλεγχο σε καμιά παραλία.
Επιπλέον, κατήγγειλε πως ο ίδιος έχει εκδιωχθεί από παραλία που έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, έχοντας πάει να κολυμπήσει, με αποτέλεσμα να καταλήξει να καθίσει στα βράχια, σε μια παραλία, μάλιστα, σημείωσε, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις να νοικιάζεται γιατί είναι δύο μέτρα, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν σωματοφύλακες σε ορισμένες επιχειρήσεις.
Όσο για το κόστος της ξαπλώστρας, ο κ. Γεωργούσης σημείωσε ότι για τους λουόμενους που θα επιλέξουν να νοικιάσουν ένα σετ, στη Σάντα Μαρία οι πρώτες θέσεις που είναι κοντά στο κύμα είναι στα 120 ευρώ και οι πίσω στα 40 ευρώ. «Βέβαια ο νόμος μιλάει για πέντε μέτρα απόσταση το οποίο δεν τηρείται φυσικά», προσέθεσε.
Θύματα των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα έπεσαν και τα πουλιά. Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ η Μαρία Γανωτή, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης της Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ», εκτός από τους γύπες που ενυδατώνουν με ορό στη δομή, «πάρα πολλά πουλιά που γεννιούνται σε κτίρια όπως χελιδόνια, είδη γερακιών στον Θεσσαλικό κάμπο και άλλα πουλάκια σε μια απελπισμένη προσπάθεια να σωθούν και να μη «ψηθούν» από τη ζέστη πηδούσαν από τις φωλιές τους και όσα δεν μάζευαν οι γάτες και χάνονταν τα βρίσκανε πολίτες και εμείς εδώ είχαμε σωρηδόν εισαγωγές από τέτοια περιστατικά».
«Πρέπει να πήραμε γύρω στα 600 σταχτάρες που είναι ένα είδος που συναντάμε στις πόλεις δεκάδες χελιδόνια, δεκάδες μικρά γεράκια από τον κάμπο της Θεσσαλίας και τώρα αυτό τον καιρό έρχονται τα όρνια, οι γύπες δηλαδή από την Κρήτη. Όχι γυπαετοί, γιατί ο γυπαετός είναι ένα πολύ σπάνιο πουλί., έχει κάποια ζευγάρια στην Κρήτη. Το όρνιο που το λένε Σκάρα στο Ηράκλειο και Καναβό στα Χανιά, έχει καλούς πληθυσμούς αλλά ταλαιπωρείται κιόλας» σημείωσε.
«Το να έχουμε έξι – επτά γύπες να παίρνουν ορό μας έχει δυσκολέψει πολύ. Ο γύπας έχει τρία μέτρα άνοιγμα φτερών. Θέλει το χώρο του. Συνεχώς προσθέτουμε χώρους για να μπορούν να χωρέσουν όλα αυτά τα ζώα» λέει για τις υποδομές του Συλλόγου» χτυπώντας «καμπανάκι» για συνδρομή στο έργο τους .
«Να μην μας θυμάται η πολιτεία, οι χορηγοί και τα κανάλια μόνο όταν υπάρχει το πρόβλημα. Θα πρέπει να είμαστε όρθιοι όλο το χρόνο» ανέφερε.