Κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων έξω από την πρυτανεία του ΑΠΘ για το πρόβλημα στέγασης των πρωτοετών
Ζητούν λύσεις για τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν πρωτοετείς φοιτητές, αλλά και παρεμβάσεις για τη συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μέλη φοιτητικών συλλόγων και οικοτρόφων των φοιτητικών εστιών, ζητώντας λύσεις για τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν πρωτοετείς φοιτητές, αλλά και παρεμβάσεις για τη συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τους αντιπρυτάνεις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητή Δημήτρη Κωβαίο, Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητή Χαράλαμπο Φείδα και Διοικητικών Υποθέσεων, καθηγητή Ανδρέα Γιαννακουδάκη.
“Στο πρώτο αγωνιστικό ραντεβού συναντήσαμε τη νέα πρυτανική Αρχή και θέσαμε μια σειρά από προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε μέσα στο Πανεπιστήμιο”, δήλωσε το μέλος φοιτητικού συλλόγου της Πολυτεχνικής, Αλέξης Παπαδόπουλος. “Οι πρυτανικές Αρχές μας έδωσαν κάποιες γενικόλογες υποσχέσεις και δεσμεύσεις όπως και οι προηγούμενες ότι θα πιέσουν σε κάποια κατεύθυνση που αντικειμενικά ούτε κι εμείς καταλάβαμε πώς θα γίνει. Για το θέμα των φοιτητικών εστιών ουσιαστικά εδώ και χρόνια είμαστε μπαλάκι ανάμεσα στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, στο υπουργείο και την πρυτανεία, όλοι νίπτουν τα χείρας τους μη δίνοντας λύσεις στα προβλήματα των φοιτητών”, πρόσθεσε.
“Δεν αρκούν τα δωμάτια για να καλύψουν τους φοιτητές που έχουν ανάγκη”, είπε η πρόεδρος των Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης, Άντζελα Λάρδα, εξηγώντας ότι “τα χίλια πεντακόσια δωμάτια που υπάρχουν αντιστοιχούν στο 2% των φοιτητών του ΑΠΘ”.
“Κάθε χρόνο γίνονται δεκτοί περίπου 120 από τους 350 φοιτητές που κάνουν αίτηση, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν φοιτητές στον αέρα, που δεν ξέρουν αν θα πάρουν μέχρι το τέλος της χρονιάς δωμάτιο κι αν θα χάσουν το εξάμηνό τους. Τα κριτήρια είναι εισοδηματικά και το πού μένει κάποιος, για παράδειγμα αν μένει έξω από τη Θεσσαλονίκη σε ένα χωριό δεν μπορεί να πάρει δωμάτιο. Επίσης είναι πολλοί φοιτητές που βλέποντας την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες δεν κάνουν αίτηση. Έχουμε θέματα με τη συντήρηση, την καθαριότητα, το κτίριο ουσιαστικά δε συντηρήθηκε από όταν κτίστηκε, γίνονται μπαλώματα”, ανέφερε η φοιτήτρια.
Στη συνάντηση με τις πρυτανικές Αρχές οι φοιτητές ζήτησαν να φτιαχτούν νέες εστίες, να αξιοποιηθούν για τη στέγαση των φοιτητών κτίρια και περιουσία του πανεπιστημίου, να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία , που θα καλύψουν τους φοιτητές που έχουν ανάγκη και να δοθεί επίδομα με ευθύνη του Πανεπιστημίου ή της Φοιτητικής Εστίας στους φοιτητές που δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα του ενοικίου.
“Για εμάς αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η επίλυση αυτών των προβλημάτων -η φοιτητική μέριμνα γενικά, αλλά και η επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις φοιτητικές εστίες”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Χαράλαμπος Φείδας, χαρακτηρίζοντας “πολύ παραγωγική και χρήσιμη” τη συνάντηση με τους φοιτητές. “Έγινε μία πολύ καλή και πολιτισμένη συζήτηση με ανταλλαγή επιχειρημάτων, υπήρχαν και διαφωνίες βέβαια, αλλά ήταν πραγματικά μια πολιτισμένη συζήτηση που τη χρειάζεται κάθε διοίκηση, χρειάζεται να υπάρχει αυτή η ανατροφοδότηση από τους φοιτητές, γιατί εκεί μαθαίνεις τα προβλήματα από την πηγή”.
Για το θέμα των φοιτητικών εστιών διευκρίνισε ότι δεν ανήκει η αρμοδιότητα και ευθύνη τους στις αρμοδιότητες του Πανεπιστημίου, αλλά στο Ιδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΔΕΔΙΒΙΜ), “αλλά παρόλα αυτά, εκτός από αυτά εκείνα που αφορούν τις δικές μας αρμοδιότητες, εμείς πάντα θα διεκδικούμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση και καλύτερη οργάνωση των εστιών”.
“Τα προβλήματα είναι κυρίως τα οικονομικά. Το ένα αφορά τις υποδομές που μας ενδιαφέρει να το επιλύσουμε” πρόσθεσε ο αντιπρύτανης, ενώ σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δικαιούχων, σημείωσε ότι “πέρυσι καλύφθηκαν όλες οι αιτήσεις των πρωτοετών, αλλά κάποιες καλύφθηκαν μέσα στο έτος, δεν καλύφθηκαν αμέσως, γιατί έπρεπε να εκκενωθούν κάποια δωμάτια που αυτό γίνεται μέσα στο έτος και δημιουργεί ένα πρόβλημα διότι κάποιος φοιτητής που δικαιούται εισδοχής ίσως πρέπει να περιμένει μερικούς μήνες και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε”.
Πηγή: ΑΠΕ