Κιβωτός του Κόσμου: «Παντελώς ψευδείς και συκοφαντικές οι καταγγελίες»
Στην υπόθεση παρεμβαίνει ο Ιερώνυμος - Τα κύρια ερωτήματα και τα πρόσωπα στα οποία επικεντρώνονται οι έρευνες
Σοκαρισμένο παραμένει το πανελλήνιο από τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την Κιβωτό του Κόσμου.
Ο πατέρας Αντώνιος, ο ιδρυτής και εμπνευστής της «Κιβωτού» διαψεύδει κατηγορηματικά τις καταγγελίες, οι οποίες έχουν προκαλέσει σοκ ενώ στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή είναι η πρεσβυτέρα, η σύζυγός του Σταματία Γεωργαντή.
Ο πατέρας Αντώνιος, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι «είμαστε λυπημένοι και στενοχωρημένοι για όλο αυτό το μεγάλο κύμα καταγγελιών».«Έχουμε κάνει την έρευνά μας και όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι αγανακτισμένος» προσέθεσε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχω ακούσει για σκληρή εργασία, όταν μιλάμε για θεραπευτικά προγράμματα σε αγροκτήματα. Ακούσαμε ότι τα παιδιά ήταν έγκλειστα».
«Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Ξαφνικά, ένα έργο 25 ετών κατηγορείται από τον καθένα χωρίς αποδείξεις και έλεγχο», τόνισε και ζήτησε σεβασμό, καθώς στην «Κιβωτό του Κόσμου» ζουν πολλά παιδιά.
Η πρεσβυτέρα, η οποία είναι πρόεδρος της «Κιβωτού του Κόσμου» εξέφρασε την αγανάκτηση της λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πιστεύει πως «τα παιδιά που έκαναν τις καταγγελίες πιθανότατα είναι υποκινούμενα από κάποιους».
Τι έλεγε η πρεσβυτέρα στο Mega και στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα»
Η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, είχε μιλήσει στην εκπομπή της Νίκης Λυμπεράκη πριν από λίγες ημέρες. «Αν ο πατέρας Αντώνιος είναι η ψυχή της Κιβωτού, η πρεσβυτέρα είναι υπό σκιά. Έχετε πολύ δίκιο ότι είναι η ψυχή της Κιβωτού. Αγαπάει πολύ αυτό που κάνει. Εγώ απλά συμπορεύομαι. Προσπαθώ να ακολουθήσω αυτά που κάνει εκείνος» είχε υποστηρίξει. «Βλέπαμε συνεχώς μπροστά στην πόρτα μας προβλήματα. Κάθε φορά βλέπαμε τι ανάγκες υπάρχουν από τα ίδια τα παιδιά που φιλοξενούσαμε εκεί και προσπαθούσαμε με τον τρόπο μας να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες».
Η πρώτη αντίδραση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου
Την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου και τις καταγγελίες που έχουν «παγώσει» το πανελλήνιο έκανε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Μετά την κατάθεση του 19χρονου που φέρεται να εμπλέκει τον πατέρα Αντώνιο στην υπόθεση των κακοποιήσεων, ο αρχιεπίσκοπος διέταξε τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων.
Παράλληλα, ενημερώνει πως επέβαλε στον ιερέα απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την ΜΚΟ «Κιβωτό του Κόσμου», η οποία και δεν υπάγεται σε αυτήν. «Μόνος αρμόδιος για την διοίκηση, την διαχείριση και την όλη λειτουργία της είναι ο ως άνω κληρικός, ο οποίος ουδέποτε άλλωστε δέχθηκε να θέσει τις δομές της ΜΚΟ υπό την εποπτεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή να συνεργαστεί με τα επιτελικά στελέχη αυτής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης με οιονδήποτε τρόπο».
Όπως λέει ο κ. Ιερώνυμος, «τόσο εμείς στην Εκκλησία, όσο και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία είμαστε σοκαρισμένοι στον υπέρτατο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Εκκλησία ούτε πρόκειται να ανεχθεί, πολλώ δε μάλλον να συγκαλύψει, επαίσχυντες και ειδεχθείς συμπεριφορές και πράξεις, που λερώνουν το ιερό ράσο».
Παράλληλα, δηλώνει ότι η Εκκλησία είναι στη διάθεση των αρχών προκειμένου να συμβάλει, με κάθε τρόπο, στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της εφιαλτικής υπόθεσης. «Εφόσον αποδειχθεί η αλήθεια των κατηγοριών που αποδίδονται στον συγκεκριμένο κληρικό, η Εκκλησία και εγώ προσωπικά θα αποδώσουμε στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη».
Ανακοίνωση – απάντηση από την Κιβωτό του Κόσμου
Για σενάριο ψεύδους κάνουν λόγο από την «Κιβωτό του Κόσμου» με αφορμή νέες καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ζητώντας την ταχύτερη διερεύνηση και διαλεύκανση «της σκοτεινής αυτής υπόθεσης προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και το σενάριο ψεύδους και να αρθεί η θλιβερή αυτή σκιά πάνω από τον οργανισμό μας».
Από την «Κιβωτό του Κόσμου» επαναλαμβάνουν ότι «από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγγελίες να διακινούνται με οργανωμένο τρόπο άρχισε και η εσωτερική αναζήτηση για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων (ανύπαρκτων) περιστατικών από την οποία δεν προέκυψε κανένα σχετικό στοιχείο».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
“Θέλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και φιλοξενούνται σε Κυριακάτικη εφημερίδα είναι παντελώς ψευδείς και συκοφαντικές. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγγελίες να διακινούνται με οργανωμένο τρόπο άρχισε και η εσωτερική αναζήτηση για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων (ανύπαρκτων)περιστατικών από την οποία δεν προέκυψε κανένα σχετικό στοιχείο αλλά αντιθετως αποδείχθηκε ότι είναι εντελως ψευδεις και αβασιμες. Τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση των αρχών, οι οποίες δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί μας. Έχουμε όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ζητούμε την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση και διαλεύκανση της σκοτεινης αυτης υπόθεσης προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και το σενάριο ψευδους και να αρθεί η θλιβερή αυτή σκιά πάνω από τον οργανισμό μας και τους χιλιάδες ανθρώπους και υποστηρικτές του που ανιδιοτελώς δίνουν και την ψυχή τους για την ευόδωση των στόχων του. Για την Κιβωτό, το θέμα δεν είναι νομικό αλλά πρωτίστως ηθικό. Παρά ταύτα οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τον οργανισμό, τους εθελοντές και τους εργαζόμενους, γι’ αυτό και θα ακολουθήσει άμεσα μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψεύδη καταμήνυση”. Με εκτίμηση Κιβωτός του Κόσμου
Η δικογραφία από την Παρασκευή βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελίας ενώ από τις καταθέσεις που έχουν δοθεί στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων δύο θεωρούνται καθοριστικής σημασίας. Πληροφορίες, φέρουν, στη μια κατάθεση, ο μάρτυρας να επιβεβαιώνει την κατάθεση του 19χρονου. Όλες οι προανακριτικές πράξεις και το υλικό που έχει προκύψει είναι στην διάθεση της Δικαιοσύνης.
Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρξει κλήση για κατάθεση ή κλήση για να δοθούν εξηγήσεις για πρόσωπα εμπλεκόμενα σε κακοποιητικές συμπεριφορές ή σε καταγγελλόμενη ασέλγεια.
Τα 4 πρόσωπα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών
Πιο συγκεκριμένα, στο κάδρο των ερευνών για τις πολύ σοβαρές καταγγελίες για περιστατικά σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης στην «Κιβωτό του Κόσμου» έχουν μπει τέσσερα πρόσωπα εντός της οργάνωσης.
Το ένα είναι ο πατέρας Αντώνιος εις βάρος του οποίου φέρεται να έγινε η πρώτη καταγγελία – η οποία άνοιξε το «γαϊτανάκι» των αποκαλύψεων – από 19χρονο σήμερα νεαρό για σεξουαλική κακοποίηση.
Τα άλλα τρία πρόσωπα που μπαίνουν στο μικροσκόπιο είναι εργαζόμενοι στην «Κιβωτό». Πρόκειται για τρεις άντρες που ζούσαν από παιδιά στην «Κιβωτό» και με την πάροδο του χρόνου έγιναν εργαζόμενοι.
Αυτά τα τρία πρόσωπα δεν ελέγχονται για σεξουαλική κακοποίηση, αλλά για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών. Και οι τρεις ανήκουν στο στενό περιβάλλον του πρώτου στελέχους της «Κιβωτού του Κόσμου» που ελέγχεται για σεξουαλική κακοποίηση.
Οι τρεις υπάλληλοι φέρεται να είχαν ένα συγκεκριμένο ρόλο, έχοντας την εμπιστοσύνη του στελέχους: αναλάμβαναν να διαχειριστούν «δύσκολες» καταστάσεις που προέκυπταν μέσα στις δομές ανά την Ελλάδα.
«Θεωρώ ότι η διαδικασία θα τρέξει πάρα πολύ γρήγορα γιατί όπως ξέρετε πίσω από όλα αυτά είναι 200, 300 παιδιά που πρέπει να φτάσουμε στην αλήθεια για να δούμε τι θα γίνει με αυτά τα παιδιά» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης. Επίσης, τόνισε την ανάγκη το κράτος να κάνει δομές και θεσμούς που να παρεμβαίνουν.
«Ήξερα ονόματα ανθρώπων που κακοποίησαν παιδιά»
Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας μίλησε το πρωί της Κυριακής στο «Χαμογέλα και Πάλι» για τις σοκαριστικές καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ο ψυχίατρος, όπως υποστηρίζει, γνωρίζει και ο ίδιος στοιχεία για ξυλοδαρμούς, κακοποιήσεις και κακές συμπεριφορές από υπαλλήλους.
«Ζω ένα κακό όνειρο. Πιστεύω ότι η «Κιβωτός» θα αποτελέσει το τέλος των δομών. Για την σεξουαλική παρενόχληση δεν ήξερα τίποτα, έπεσα από τα σύννεφα αλλά δεν σας κρύβω ότι το όνομα μαθεύτηκε πάρα πολύ γρήγορα. Για τα άλλα ήξερα και τα ονόματα αλλά δυστυχώς όταν τα έμαθα -γιατί τα έμαθα μέσα από μία επαρχιακή πόλη που είχα μία ομιλία- δεν πρόλαβα ούτε καν να τα μεταβολίσω».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ονόματα δόθηκαν μέσα σε 4-5 ημέρες από τα παιδιά. «Γιατί αυτή η ιστορία δεν ξεκίνησε τώρα. Έχει ξεκινήσει από το 2021. Όλα τα ονόματα των ανθρώπων που είχαν μία κακή συμπεριφορά προς τα παιδιά έχουν ήδη κυκλοφορήσει».
Τα ερωτήματα που προκύπτουν
Και ενώ οι εξελίξεις και τα γεγονότα τρέχουν, προκύπτουν κάποια σοβαρά ερωτήματα:
Πώς, ενώ τα παιδιά φέρεται να είχαν σχεδόν μώλωπες από χτυπήματα, δεν έγινε μία συντονισμένη ενέργεια από το προσωπικό για να διαπιστωθεί τι συμβαίνει;
Γιατί τα παιδιά μετακινούνταν τακτικότατα και χωρίς σοβαρό λόγο από τη μία δομή στην άλλη; Σύμφωνα με κάποιες καταγγελίες, υπήρχαν μετακινήσεις παιδιών που χαρακτηρίζονται παράξενες. Έτσι θα εξεταστεί εάν οι μετακινήσεις αυτές είχαν σχέση με κακοποιητικές συμπεριφορές που κάποιοι ήθελαν να μείνουν στο σκοτάδι. Πιο συγκεκριμένα, θα ερευνηθεί εάν δικαιολογούνται συγκεκριμένες «διαδρομές» από δομές της περιφέρειας στην Αθήνα και αντίστροφα ή ακόμα και μετακινήσεις από τη μία δομή της περιφέρειας σε άλλη. Από την πλευρά του, και ο κ. Σούρας έθεσε κάποια σημαντικά και αυτός κάποια ερωτήματα:
Πού είναι η κρατική μέριμνα και ο κρατικός έλεγχος;
Πού είναι οι τίτλοι σπουδών των ατόμων που ασχολούνται με τα παιδιά; Είναι άνθρωποι κατάλληλοι να ασχοληθούν με παιδιά;
Ο παπάς ανήκει σε μία μητρόπολη, γιατί δεν μιλάει ο Μητροπολίτης;
Η Ιερά Σύνοδος απάντησε ότι δεν δέχεται την εποπτεία, πώς μπορεί ένας απλώς παππάς να είναι ενάντια της Ιερά Συνόδου;»
Μαξίμου: Έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα για τις προνοιακές δομές μετά τις καταγγελίες
Το θέμα των προνοιακών δομών και των καταγγελιών που έχουν διατυπωθεί από φορείς και πρώην φιλοξενούμενους, μετά τις καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου», αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στο κυβερνητικό επιτελείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σ’ αυτήν θα λάβουν μέρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του, καθώς και η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου και άλλοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας.
Παράλληλα, μεταξύ άλλων στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα λάβουν μέρος και οι υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Γιώργος Γεραπετρίτης.
Θα εξεταστούν όλες οι καταγγελίες
Από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνεται ότι θα διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί για όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη λειτουργία των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου», είτε πρόκειται για επικεφαλής ή εργαζόμενους.
Το κυβερνητικό επιτελείο θα αναζητήσει λύσεις για τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής, αλλά και για τι θα γίνει με τα παιδιά όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη.
Όπως υπογραμμίζουν στελέχη της κυβέρνησης δεν πρόκειται να κλείσει η «Κιβωτός», καθώς κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες παιδιά να βρεθούν στο δρόμο.
Συνεχίζεται η έρευνα της Δικαιοσύνης
Την ίδια ώρα, από τις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να ανατεθεί ο φάκελος της υπόθεσης σε εισαγγελείς ανηλίκων από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.
Στο μικροσκόπιο βρίσκονται πέντε δομές, της Αθήνας, του Βόλου, της Χίου, των Ιωαννίνων και της Καλαμάτας.
Οι καταγγελίες μάλιστα αξιολογούνται ως πολύ σοβαρές, καθώς προέρχονται από διαφορετικά πρόσωπα και χώρους και αφορούν διάφορα αδικήματα.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής στην υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων έχουν ήδη καταθέσει τρία άτομα:
- Ο 19χρονος, που έχει καταγγείλει περιστατικά ασέλγειας και κακοποιητικής συμπεριφοράς σε βάρος του κατ’ εξακολούθηση από στέλεχος της Κιβωτού.
- Ένας 16χρονος, ο οποίος έχει επιβεβαιώσει τα όσα φρικτά αποκάλυψε ο 19χρονος, υποστηρίζοντας ότι έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας των όσων κατήγγειλε.
- Ένας εργαζόμενος δομής, που μίλησε στους αστυνομικούς και για άλλα περιστατικά ασέλγειας.
Μιχαηλίδου: Δεν γνώριζα, θα γίνει έρευνα σε βάθος
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να γνωρίζει συνέχεια τι συμβαίνει στις δομές, τόνισε η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, σχολιάζοντας τις σοκαριστικές καταγγελίες που έχουν βγει στη δημοσιότητα για την «Κιβωτό του Κόσμου».
«Λάβαμε γνώση όταν διέρρευσαν τα δημοσιεύματα και ήρθα σε επικοινωνία, στο πλαίσιο της νομιμότητας, με τον εισαγγελέα αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, μία μέρα πριν από τη 17 Νοέμβρη. Για να είμαι σαφής, καμία μα καμία γνώση για οτιδήποτε άλλο μέχρι στιγμής, παρ’ ότι η μέρα ήταν πολύ δύσκολη και η αστυνομία και η εισαγγελία ήταν από πάνω στην υπόθεση» σημείωσε η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου σχολίασε επίσης όσα φρικιαστικά έρχονται στο φως για την Κιβωτό του Κόσμου και τον πατέρα Αντώνιο και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει όσες παρεμβάσεις χρειάζεται για να προστατέψει τα παιδιά.
«Τα στόματα έχουν ανοίξει και εμείς, αν θέλετε, είμαστε και σχετικά αισιόδοξοι. Ένα από τα κομμάτια που βλέπουμε στα στοιχεία τα οποία μαζεύουμε είναι ότι έχουν αυξηθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο οι εισαγγελικές παραγγελίες για απομάκρυνση παιδιών από τις βιολογικές τους οικογένειες, οπότε αυτό είναι και αποτέλεσμα του ότι έχει σπάσει λίγο ο φόβος» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, επισήμανε ότι, τα τελευταία τρία χρόνια, το 40% των παιδιών από τα ιδρύματα έχουν πάει σε ανάδοχες οικογένειες και εξήγησε ότι, για την ώρα, η θέση της Πολιτείας είναι να περιμένει τις αποφάσεις της εισαγγελίας για την υπόθεση.
Θεοδωρικάκος: Οι δράστες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη
Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου και πως όποιοι και αν είναι οι δράστες θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
«Μην έχετε καμία αμφιβολία, όποιοι κι αν είναι οι δράστες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη» επανέλαβε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε ότι «όσο κι αν σοκαριζόμαστε, είναι προτιμότερη η αλήθεια» σημείωσε και πρόσθεσε πως «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, δεν υπάρχουν πολίτες ανώτερης ή κατώτερης βαθμίδας. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές όπως και στην αστυνομία».
«Αν υπάρχουν εγκληματικές πράξεις, οι δράστες θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, όποιοι κι αν είναι. Η υπόθεση αφορά παιδιά και υπάρχει μεγάλη ευαισθησία. Οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε, και οι περιφέρειες που έχουν υπό την εποπτεία τους αυτές τις δομές και όλος ο κυβερνητικός μηχανισμός» συμπλήρωσε.
Οι διακρίσεις μεταξύ των παιδιών και τα αδικαιολόγητα ταξίδια τους
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, υπάρχουν περιγραφές για συχνές μετακινήσεις παιδιών από δομή σε δομή, χωρίς οι περισσότεροι από τους εργαζομένους να έχουν λόγο σε αυτές τις μετακινήσεις ή να γνωρίζουν την αιτία.
Για παράδειγμα καλούσε ο Πάτερ στο τηλέφωνο της δομής και ζητούσε σε μισή με μια ώρα, να ετοιμάσουν ένα παιδί (ή και περισσότερα) να το στείλουν στην Αθήνα με το ΚΤΕΛ.
Εκεί ο τρόφιμος της δομής μπορεί να έμενε για 2 μέρες μέχρι και ένα μήνα ή μπορεί ακόμα να βρισκόταν και σε άλλες δομές της Κιβωτού ανά τη χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα παιδιά αυτά ήταν ταυτόχρονα και μαθητές σε σχολεία της Καλαμάτας, από τα οποία απουσίαζαν χωρίς δικαιολογία το χρονικό διάστημα που ο Πάτερ τα είχε καλέσει στην Αθήνα ή είχαν προσωρινά μεταφερθεί σε άλλες δομές.
Επίσης, μεταξύ των παιδιών που φιλοξενούνταν στη δομή, γίνονταν και κάποιου είδους διακρίσεις. Άλλος είχε πολύ ακριβό κινητό και ακριβά ρούχα και άλλος ελάχιστα χρήματα στην τσέπη του.
Τα μεταμεσονύχτια μπάνια με τον πατέρα Αντώνιο και τα παιδιά «σκλάβοι» Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, κομβικό σημείο στη διερεύνηση της όλης υπόθεσης, είναι το διάστημα που έφυγαν για πάντα από τη δομή της Καλαμάτας τα μεγαλύτερα παιδιά. Είναι η ίδια περίοδος, που περιέγραψε ο 19χρονος ότι έγιναν όσα κατήγγειλε.
Τότε λοιπόν αποχώρησαν ξαφνικά από τη δομή τρία παιδιά και μετά από λίγες μέρες ακολούθησαν άλλα δυο. Όλα άνω των 13 ετών. Οι λόγοι δεν έγιναν γνωστοί στους περισσοτέρους ανθρώπους γύρω από τη δομή ενώ η «φημολογία» στα ενδότερα της Κιβωτού ανέφερε ότι τιμωρήθηκαν γιατί τους βρήκαν «κουπόνια με στοίχημα» ή ότι «τραγουδούσαν τραπ».
Μάλιστα, για το ένα παιδί που αποχώρησε έγινε και αναφορά από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, στην εισαγγελία πρωτοδικών γιατί δεν ξαναεμφανίστηκε στο σχολείο του, έμεινε στην τάξη από απουσίες (ενώ μέχρι τότε ήταν ένα παιδί που πήγαινε στο σχολείο) και καθώς ήταν κάτω των 15 ετών που η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική.
Λίγο αργότερα, από αυτή την ξαφνική αποχώρηση των παιδιών, κάποια λίγο μικρότερα παιδιά, κλήθηκαν στην Αθήνα για ένα Σαββατοκύριακο από τον Πάτερ και στην επιστροφή τους αναπτύχθηκε «φημολογία» μέσα στη δομή για κακομεταχείριση όσων είχαν φύγει τις προηγούμενες μέρες από την Καλαμάτα.
Τότε δε, δημιουργήθηκε και ένας «τρόμος» στα παραμένοντα παιδιά στη δομή γύρω από την Αθήνα.
Οι «σκληρές εργασίες» και παιδιά που επέστρεφαν «ερείπια»
Οι μαρτυρίες στην ΕΡΤ κάνουν λόγο επίσης για εργασίες που έκαναν ακόμα και τα μικρότερα παιδιά κάποιες σκληρές στον κήπο, για παιδιά που γυρνούσαν «ερείπια» από τα ξαφνικά ταξίδια στην Αθήνα.
Μίλησαν για «δώρα» που έφερναν γονείς και η δομή τα κράταγε για να τα δώσει ο «Πάτερ» στα παιδιά, και αρκετά άλλα…
Κάποιοι μάλιστα είπαν ότι είχαν μιλήσει για κάποια πράγματα σε αρμόδιους μέσα στη δομή αλλά ουδέποτε ακούστηκε η φωνή τους.
Τόνισαν τέλος ότι κανείς δεn «βάζει το χέρι του στη φωτιά» για το τι συνέβαινε όταν ο Πάτερ ζητούσε και έμενε μόνος με τα παιδιά, πήγαιναν για μπάνιο κυρίως μεταμεσονύκτιες ώρες ή όταν πήγαιναν σε άλλες δομές και στην Αθήνα.
Περιγράφοντας τη λειτουργία της δομής μίλησαν για μια «Κουστωδία» με ανθρώπους που είχαν την απόλυτη εμπιστοσύνη του ιδρυτή του Οργανισμού και «Σκλάβους», τα παιδιά της δομής και την πλειονότητα των εργαζομένων που δεν άνηκαν στο «στενό» πυρήνα ενώ ήταν και «αναλώσιμοι» καθώς άλλαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
πηγές: in.gr, protothema.gr