Ελλάδα

Κιβωτός του Κόσμου: Σοκάρει η καταγγελία πρώην φιλοξενούμενου

Ερευνώνται πέντε δομές, τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις ξυλοδαρμού.

Parallaxi
κιβωτός-του-κόσμου-σοκάρει-η-καταγγελ-937649
Parallaxi

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου, με την ιστορία, όπως όλα δείχνουν να έχει αρκετά μεγάλο βάθος.

Ο ασκός του Αιόλου, άνοιξε μετά την πρώτη καταγγελία από έναν 19χρονο, σήμερα, για κακοποίηση και ασέλγεια από δύο εργαζόμενους στη δομή όπου φιλοξενήθηκε. Σύντομα υπήρξαν κι άλλες από πρώην τρόφιμους που καταγγέλλουν πως έπεσαν θύματα κακοποίησης από άτομα που συνδέονται με την εν λόγω ΜΚΟ.

Σήμερα, ήρθε στο «φως» της δημοσιότητας έρχεται άλλη μια καταγγελία για περιστατικά ξυλοδαρμών στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» στα Ιωάννινα και στον Βόλο.

Ένας πρώην τρόφιμος της ΜΚΟ, που σήμερα είναι 18 ετών, καταγγέλλει ότι ο ίδιος έπεσε θύμα σωματικής βίας στη δομή στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων όταν ήταν 13 ετών, ενώ έγινε μάρτυρας περιστατικού και στον Βόλο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ο νεαρός αναφέρει ότι στέλεχος της δομής τον κλείδωσε στη δομή και τον χτύπησε όταν 13 ετών για να παραδεχτεί ότι κάπνιζε.

Τον κλείδωσε σε αποθήκη και τον χτυπούσε

Σύμφωνα με την καταγγελία του, το συγκεκριμένο στέλεχος είχε χτυπήσει κι άλλα παιδιά από την δομή.

«Είχε χτυπήσει και άλλα άτομα, τουλάχιστον άλλα τρία παιδιά. Δεν το άφηναν πάντως να είναι κοντά στα άλλα παιδιά αυτό το στέλεχος», σημειώνει ο 18χρονος, λέγοντας ότι δεν είχε καταγγείλει τότε το περιστατικό γιατί φοβόταν και θεωρούσε ότι δεν θα τον πίστευε κάποιος.

Από την άλλη, επισημαίνει ότι στη δομή της Πωγωνιανής οι συνθήκες ήταν άψογες, όπως επίσης και η συμπεριφορά των παιδαγωγών. Ο 18χρονος ανέφερε όμως, πως δύο στελέχη της «Κιβωτού του Κόσμου» είχαν την ευχέρεια να μετακινούνται από δομή σε δομή και είναι αυτοί που καταγγέλονται πως χτύπησαν παιδιά.

Οι δύο αυτοί άνθρωποι, σύμφωνα με τον 18χρονο, είχαν μεγαλώσει και αυτοί στη «Κιβωτό» και ήταν κοντά στον πατέρα Αντώνιο, ενώ λειτουργούσαν αυθαίρετα και χειροδικούσαν στα παιδιά.

Για τις κατηγορίες της ασέλγειας, ο 18χρονος δήλωσε πως δεν έχει γνώση για σχετικά περιστατικά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας, στην επτασέλιδη κατάθεση του στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ την περασμένη Τετάρτη, 19χρονος πρώην φιλοξενούμενος στην Κιβωτό του Κόσμου υποστηρίζει πως έπεσε θύμα ασελγών πράξεων από τον ιερέα, ενώ αναφέρεται και σε περιστατικά κακοποίησης άλλων φιλοξενούμενων

Στην κατάθεσή του αναφέρεται και σε περιστατικά κακοποίησης άλλων φιλοξενούμενων στην Κιβωτό του Κόσμου. «Για έναν μήνα είχαν 4 παιδιά κλειδωμένα σε δωμάτια και τα χτυπούσαν κάθε μέρα και ενώπιον του πατέρα Αντώνιου, για να μάθουν κάποια πράγματα. Ότι δηλαδή παίζαμε στοίχημα στον ΟΠΑΠ, καπνίσαμε και κάναμε κοπάνες. Αυτά μου τα είπε ένα από τα παιδιά και μου είπε ότι τους έκαναν μπλε στο πρόσωπο από το ξύλο», είπε στους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, οι δικαστικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους δέκα καταθέσεις για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων, ξυλοδαρμούς αλλά και μαύρη εργασία σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου».

Φρίκη στο Βόλο: «Έμπαιναν νύχτα στα δωμάτια και χτυπούσαν παιδιά»

Οι καταγγελίες του 18χρονο, αφορούν και στην δομή του Βόλου, όπου το ίδιο το στέλεχος που καταγγέλλεται για βιαιοπραγία στην Πωγωνιανή, είχε μεταβεί μετά από μια κλοπή που είχε σημειωθεί εκεί.

Σύμφωνα πάντα με τον 18χρονο, στη δομή του Βόλου άνθρωποι που εργάζονταν εκεί έμπαιναν νύχτα στα δωμάτια και χτυπούσαν τα παιδιά, ζητώντας τους να ομολογήσουν ποιος έκανε την κλοπή, την ώρα που η έρευνα της αστυνομίας δεν κατέληξε σε προσδιορισμό υπόπτων για την κλοπή.

Όπως λέει, οι άνθρωποι αυτοί κλείδωναν τα παιδιά στα δωμάτια, έμπαιναν τη νύχτα στα δωμάτιά τους και τα χτυπούσαν σκληρά, ενώ μετέπειτα έλεγαν ως δικαιολογία ότι τα παιδιά «έβλεπαν εφιάλτες και αυτοτραυματίστηκαν».

«Ήταν βία, τους χτυπήσανε άσχημα. Ένα παιδί 17 ετών το πλακώσανε, είχε χτυπήσει στο κεφάλι και στο αυτί, του τρέχανε αίματα. Μπήκανε μεσάνυχτα στο δωμάτιο, ο ένας του κρατούσε το στόμα και ο άλλος το χτυπούσε», είπε χαρακτηριστικά ο 18χρονος πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού του Κόσμου».

Ο 18χρονος δήλωσε πως είναι πρόθυμος να καταθέσει όσα γνωρίζει, αν κληθεί από τον Εισαγγελέα.

Να σημειωθεί ότι οι αρχές ερευνούν πλέον πέντε δομές σε Αττική και Περιφέρεια. Από την εισαγγελία ανηλίκων ερευνώνται τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις καταγγελίες ξυλοδαρμού.

«Είχε χτυπήσει και άλλα άτομα, τουλάχιστον άλλα τρία παιδιά. Δεν το άφηναν πάντως να είναι κοντά στα άλλα παιδιά αυτό το στέλεχος», υποστηρίζει. Όπως λέει, τότε φοβόταν ότι δεν θα τον πίστευαν και γι’ αυτό δεν κατήγγειλε το περιστατικό, όμως δηλώνει πρόθυμος να καταθέσει, εφόσον του ζητηθεί.

Ο νεαρός πάντως μιλά για δύο στελέχη που μπορούσαν να μετακινούνται από δομή σε δομή. Όπως λέει, οι δύο άνθρωποι είχαν επίσης μεγαλώσει στην Κιβωτό και ήταν κοντά στον πατέρα Αντώνιο. Μάλιστα καταγγέλλει τη συμπεριφορά τους και μιλά για βία κατά των παιδιών.

Η εισαγγελία έχει δώσει κλήση για κατάθεση σε 15χρονο φιλοξενούμενο της δομής στην Πωγωνιανή για όσα συνέβαιναν στη δομή του Βόλου.

Συνολικά πέντε δομές της Κιβωτού έχουν μπει στο στόχαστρο των αρχών. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν σε ξυλοδαρμούς και σωματικές τιμωρίες, ενώ δύο αφορούν σε περιστατικά σεξουαλικών κακοποίησεων.

Ανακαλείται η εφάπαξ ενίσχυση 50.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών

Μετά και τις επίσημες καταγγελίες για την Κιβωτό, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι ανακαλείται η εφάπαξ ενίσχυση ύψους 50.000 ευρώ που της δόθηκε, στο πλαίσιο της στήριξης φορέων από τον ειδικό λογαριασμό Covid, τα οποία προέρχονται αφού δωρεές που συγκεντρώθηκαν. Η ενίσχυση δεν αφορά σε κάποια τακτική ή άλλη επιχορήγηση από το κράτος.

Η ενίσχυση έχει χορηγηθεί και κινούνται, πλέον, διαδικασίες ανάκλησης της απόφασης χορήγησης.

Η ανάκληση έρχεται και μετά την απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα να αποσυρθεί οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση του υπουργείου Οικονομικών.

Τι απαντά η διευθύντρια της δομής στο Βόλο για τις καταγγελίες

Η Ευανθία Καραβοσιάνη ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι»:

«Δεν μπορώ να κάνω κάποια τοποθέτηση, γιατί κι εγώ η ίδια δεν έχω κάποια ενημέρωση. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση ούτε από την Εισαγγελία ούτε από την Αστυνομία.Ό,τι μαθαίνουμε το μαθαίνουμε από εσάς. Εμείς εδώ συνεχίζουμε και κάνουμε τη δουλειά μας κανονικά, όπως την κάναμε».

Σχετικά με την περίπτωση του κ. Χλίτσιου και τις αναφορές που είχε κάνει για κακοποίηση ανέφερε η διευθύντρια της δομής:

«Βεβαίως (την γνωρίζω) απλά τώρα δεν μιλάμε για τον κ. Χλίτσιο. Μου αναφέρεστε σε καποια άλλη περίπτωση. Δεν θέλω να κάνω κάποια δήλωση την δεδομένη χρονική στιγμή.

»Πρώτα μας ενδιαφέρουν άλλα πράγματα πιο σοβαρά και μετέπειτα θα γίνουν κάποιες άλλες δηλώσεις».

Σε ερώτηση στην κα Καραβοσιάνη αν γνωρίζει σε ποιον άνθρωπο μπορεί να αναφέρονται τα παιδιά απάντησε:

«Μα καλά-καλά δεν ξέρω ποιο είναι το παιδί. Σας λέω ότι δεν έχουμε συγκεκριμένη ενημέρωση. Μιλάμε για 300 παιδιά με τις δομές και για 100 – 200 υπαλλήλους. Είναι κάτι, το οποίο θέλει διερεύνηση.

»Θέλω απλά να ξεκαθαρίσω με τον κ. Χλίτσιο ότι ήταν άλλο γεγονός, ούτε θέλω να μπλέξω το όνομα του κ. Χλίτσιου. Έφυγε, τελείωσε η συνεργασία μας. Στην περίπτωση του κ. Χλίτσιου ως δομή πράξαμε τα απαραίτητα. Από την αρχή μέχρι το τέλος.

Και σε άλλο σημείο η διευθύντρια σημείωσε:

«Καταλάβετε κι εμάς, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Να έχουμε να διαχειριστούμε τα παιδιά, τα οποία μας ρωτάνε ”Τι γίνεται;”. Ελατε λίγο στη θέση μας. Είμαστε εδώ πέρα πόσα χρόνια και μεγαλώνουμε αυτά τα παιδιά.

»Δεν μπορείτε να ξέρετε τι βιώνουμε εμείς καθημερινά».

Η διευθύντρια της δομής ξεκαθάρισε ότι: «Είναι όλα δημοσιεύματα. Δεν έχει καλέσει κάποιος από την Αστυνομία, από την Εισαγγελία, κάποιος. Δεν έχει συμβεί αυτό το πράγμα».

Η κα Καραβοσιάνη τόνισε ότι «Μία φορά είχε υποπέσει στην αντίληψή μας κάτι το οποίο έγινε η καταγγελία εδώ στο γραφείο και αμέσως κάναμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις. Ενημερώσαμε την Εισαγγελία, έγινε από μέσα διερεύνηση.»

Σε ερώτηση για το εάν απομακρύνθηκε αυτός ο άνθρωπος που καταγγέλθηκε για κακοποίηση απάντησε ότι «βεβαίως, αυτό γνωρίζουμε. Γιατί δεν ήταν από το παράρτημά μας εδώ στον Βόλο. Και η ενημέρωσή μας ήταν ότι απομακρύνθηκε από τη θέση του ως παιδαγωγός που ήταν».

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «το περιστατικό έγινε εδώ στον Βόλο. Έγινε η διερεύνηση εδώ, πήγαμε στην Αστυνομία, τα παιδιά. Όλοι περάσαμε από καταθέσεις. Κανείς δεν απέκρυψε το γεγονός. Δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς γι’ αυτό γιατί μια φορά έγινε και αμέσως κινήσαμε όλες τις διαδικασίες».

ΥΠΟΙΚ: 50.000 εφάπαξ η επιχορήγηση που είχε πάρει η Κιβωτός του Κόσμου, λόγω Covid

Εφάπαξ και όχι τακτικής μορφής είναι η ενίσχυση ύψους 50.000 ευρώ που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, η ενίσχυση χορηγήθηκε στο πλαίσιο της στήριξης φορέων από τον ειδικό λογαριασμό Covid, όπου συγκεντρώθηκαν δωρεές. Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες, κινούνται πλέον οι διαδικασίες ανάκλησης της απόφασης χορήγησης.

Την ίδια στιγμή καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμούς παιδιών. Οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για τις συνθήκες που επικρατούν σε πέντε δομές σε Αττική και Περιφέρεια, ενώ στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας Ανηλίκων βρίσκονται συνολικά τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις καταγγελίες ξυλοδαρμού.

Νέα μαρτυρία φέρνει στο φως η ΕΡΤ από παιδί που έζησε στις δομές του ιδρύματος.

Ο 18χρονος σήμερα- προέβη σε καταγγελίες σχετικά με την δομή, στην οποία φοιτούσε όταν ήταν 13 ετών. Σύμφωνα με την καταγγελία του, στέλεχος της δομής τον είχε χτυπήσει για ασήμαντη -όπως ανέφερε- αφορμή, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, το συγκεκριμένο στέλεχος είχε χτυπήσει κι άλλα παιδιά από την δομή. Όπως υποστήριξε, ο άνθρωπος αυτός το κλείδωσε σε αποθήκη και τον χτύπησε ζητώντας του να παραδεχτεί ότι κάπνιζε.

πηγές – in.gr & protothema.gr, ΕΡΤ, ΑΠΕ ΜΠΕ, LIFO

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα