ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση
"Όχι άλλη μία πενταετία χαμένη για τη συνταγματική αναθεώρηση" δήλωσε.
Την εκκίνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».
«Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε άλλη μια πενταετία να πάει χαμένη, χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι συνθήκες είναι ώριμες. Οι ανάγκες είναι πιεστικές. Και οι καιροί δεν μπορούν να περιμένουν», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στη ΝΔ και τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, ουσιαστικά καταλογίζοντας προσπάθεια «απόδρασης» από τη διαδικασία και του ζήτησε «να αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον του ελληνικού λαού, με καθαρές κουβέντες και όχι με μισόλογα». Έθεσε το ερώτημα «τι είναι αυτό που πραγματικά ωθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον κ. Μητσοτάκη σε αυτήν τη θεσμικά κωμικοτραγική συμπεριφορά και στην αναζήτηση επιχειρημάτων προκειμένου να αποδράσει από την αναθεώρηση», για να σχολιάσει: «Πολύ φοβάμαι ότι αυτό που οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε αυτήν τη στάση είναι η ενδόμυχη επιθυμία του να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών. Να μην αλλάξει αυτό το θεσμικό έκτρωμα που δηλητριάζει τις σχέσεις των πολιτών με το πολιτικό σύστημα». Πρόσθεσε πως το γεγονός ότι η συνταγματική αναθεώρηση δεν έγινε πριν τέσσερα χρόνια, είναι «απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης Σαμαρά».
Εξηγώντας την πολιτική οπτική και το ιδεολογικό πρόσημο των προτάσεων, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στα ερωτήματα και τις υποχρεώσεις που ήγειραν η μνημονιακή συνθήκη και η κρίση. Σημείωσε, δηλαδή, ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε και να προτείνουμε μέτρα και συνταγματικές ρυθμίσεις ενίσχυσης τόσο του Κοινοβουλίου όσο και του ελέγχου που αυτό ασκεί, τόσο στις κυβερνήσεις όσο και στις τεχνοκρατικές δομές που ασκούν εξουσία». Επισήμανε ότι τον έναν πόλο των προτάσεων αποτελεί «η ενίσχυση του Κοινοβουλίου και της εκλεγμένης κυβέρνησης», «η ενίσχυση της λαϊκής παρέμβασης αποτελεί τον άλλο» και μίλησε για τομές «ώριμες και αναγκαίες τόσο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, όσο και για την εμβάθυνση της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας».
Οι προτάσεις που παρουσίασε ο πρωθυπουργός κωδικοποιούνται στις εξής:
– Καθιέρωση, παγίως, αναλογικού εκλογικού συστήματος, καθιέρωση που θα προβλέπεται στο Σύνταγμα, αλλά και ταυτόχρονη καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας.
– Πρόταση για αποτροπή της διάλυσης του Κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο. Η ΚΟ θα καταλήξει σήμερα στην τελική απόφασή της για την πρόταση.
– Υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής.
– Νέες ανεξάρτητες Αρχές να ιδρύονται μόνο με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.
– Κατοχύρωση του δικαιώματος για διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία, είτε για κρίσιμο εθνικό θέμα είτε για ψηφισμένο νομοσχέδιο.
– Τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης των υπουργών, ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών.
– Τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία, ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
– Ρητή κατοχύρωση στο Σύνταγμα της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά.
– Ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι και τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, η κυβέρνηση προχώρησε σε «βήματα θεσμικής προόδου, εκδημοκρατισμού και απόκρισης σε πραγματικά κοινωνικά – λαϊκά αιτήματα»: Ψήφιση απλής αναλογικής, ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, νομοθέτηση για τη διεύρυνση των ελευθεριών και την κατοχύρωση νέων κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών, αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Πηγή: ΑΠΕ, Νίκος Λιονάκης