Κόκκινα δάνεια: Έρχονται έως και 30.000 πλειστηριασμοί ακινήτων ετησίως
Οι τράπεζες και οι Servicers έχουν συγκεντρώσει περίπου 25.000 κατοικίες, αλλά το νούμερο αναμένεται να αυξηθεί
Αποφασισμένες να επιταχύνουν άμεσα τις διαδικασίες των πλειστηριασμών ακινήτων είναι οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (Servicers) με τους υπολογισμούς της αγοράς να κάνουν λόγο για 30.000 πλειστηριασμούς ακινήτων ετησίως.
Ενδεικτική της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται είναι η πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Αντώνη Μαρκόπουλου, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Prosperty, της ψηφιακής πλατφόρμας διαχείρισης και προώθησης ακινήτων, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Prodexpo.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρκόπουλος επικαλούμενος τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων της Prosperty, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα και προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών για τους πλειστηριασμούς και υπολογίζουμε ότι οι εταιρείες διαχείρισης θα στοχεύουν πλέον στην πραγματοποίηση 30.000 πλειστηριασμών ακινήτων ετησίως, εκτιμώμενης αξίας 3 δις ευρώ».
Ο κ. Μαρκόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο κατά πόσο η «έκρηξη» των πλειστηριασμών, που εφόσον αξιοποιηθεί, θα μπορεί να συνεισφέρει στην βελτίωση των συνθηκών στην αγορά κατοικίας, ενισχύοντας το απόθεμα και συγκρατώντας ενδεχομένως, τουλάχιστον την εκθετική πορεία αύξησης των τιμών πώλησης, που αποκλείει όλο και περισσότερους πολίτες από την απόκτηση κατοικίας.
5.000 ακίνητα το χρόνο στα χέρια των Servicers
Την ίδια στιγμή, πρέπει να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια διαχείρισης και μείωσης των κόκκινων δανείων που συσσωρεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, οι τράπεζες και οι Servicers έχουν συγκεντρώσει περίπου 25.000 κατοικίες.
Μάλιστα, το νούμερο αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα τους επόμενους μήνες καθώς στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των πλειστηριασμών, στόχος των servicers είναι να ανακτούν, αρχής γενομένης από φέτος, περίπου 5.000 κατοικίες ετησίως, κάτι που σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί ένα πολύ σημαντικό απόθεμα κατοικιών, που θα μπορούσαν να διατεθούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια στην αγορά ακινήτων, τονώνοντας την προσφορά.
Έρχονται αλλαγές στους πλειστηριασμούς
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι servicers με τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης συμφώνησαν να προχωρήσουν στην ανάληψη νομοθετικών και άλλων πρωτοβουλιών που δυσχεραίνουν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Σε συνάντηση που έγινε το περασμένο καλοκαίρι με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος τέθηκαν επί τάπητος σειρά ζητημάτων που απασχολούν συνολικά τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.
Σε αυτή την κατεύθυνση, κυρίως η πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει άμεσα σε μια σειρά από αιτήματα των Servicers και για όσα υπάρξει συμφωνία, π.χ αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διαδικασία ανακοπών κ.α θα έρθουν και οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις μέσα στο Φθινόπωρο.
Συγκεκριμένα φαίνεται πως υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για μια σειρά παρεμβάσεις στην όλη διαδικασία των πλειστηριασμών που θα κινούνται στις παρακάτω κατευθύνσεις.
Από κοινού εκδίκαση των αναγκαστικών ανακοπών κατά τον πλειστηριασμό μειώνοντας κατά πολύ το χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Η σύμπτυξη των ανακοπών ιδιαίτερα όταν αυτές έχουν το ίδιο αντικείμενο θα αποτελέσει σοβαρό μέτρο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Δυνατότητα είσπραξης του πλειστηριάσματος που κατατίθεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η οποία καθυστερεί για χρονικό διάστημα ακόμη και 24 μηνών με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας στις εταιρίες διαχείρισης που δεν μπορούν να υπερβούν τους χρόνους αποπληρωμής των τιτλοποιήσεων. Μάλιστα οι Εταιρίες Διαχείρισης συζητούν με τις αρχές τα τιμήματα να εισπράττονται από τους συμβολαιογράφους οι οποίοι είναι πολύ πιο ευέλικτοι σε επίπεδο διαδικασιών.
Δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου πλειστηριαζόμενου ακινήτου με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, άδεια κατόψεις, τοπογραφικό φωτογραφίες και άλλα ούτως ώστε οι ενδιαφερόμενοι φορείς να μπορούν να ελέγχουν με τρόπο διεξοδικότερο το υπό πλειστηριασμό ακίνητο. Και αυτό γιατί το ΥΠΟΙΚ έκανε σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα να υπάρξει δυνατότητα να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να έχει ο ίδιος επί τόπου εικόνα του ακινήτου.
Δυνατότητα ρυθμίσεων των χρεών που συνοδεύουν το ακίνητο και τα οποία δεν εγγράφονται ως υποθήκη αν και υφίστανται, όπως απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΚΟ ή άλλα προβλήματα ώστε ο νέος ιδιοκτήτης να μην έρχεται αντιμέτωπος με δυσάρεστα απρόοπτα.
Επιτάχυνση των διαδικασιών μεταγραφής των ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
Αντίθετα την κάθετη άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών βρήκε το αίτημα των Servicers για την παροχή των στοιχείων των οφειλετών από την ΑΑΔΕ (τηλέφωνο, email κ.α) προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας με σκοπό την εξεύρεση κοινής λύσης, καθώς εμπίπτει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Πηγή: news247.gr / Κώστας Παπαγρηγόρης