Ελλάδα

Κομισιόν: Ρύθμιση για την κακοποιήση αλόγων και γαϊδουριών

Ως τώρα τα ιπποειδή μεταφοράς δεν καλύπτονταν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία

Parallaxi
κομισιόν-ρύθμιση-για-την-κακοποιήση-α-991484
Parallaxi

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την προστασία αλόγων, μουλαριών και γαϊδουριών μετά τα πολυάριθμα περιστατικά κακοποίησης που ήρθαν στη δημοσιότητα στην Ελλάδα, δήλωσε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

Η επίτροπος έδωσε απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσε η Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, η οποία επισήμανε ότι «σύμφωνα με την Πανελλήνια Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία η κατάχρηση των ιπποειδών, που οι ιδιοκτήτες τους τα υποχρεώνουν να μεταφέρουν ανθρώπους και αποσκευές ή να σέρνουν άμαξες σε υψηλές θερμοκρασίες, συχνότατα με υπερβολικό βάρος, δίχως να φροντίζουν για επαρκή σίτιση και ανάπαυση, συνιστά κακοποίηση και οδηγεί σε βαρύτατους τραυματισμούς, αναπηρίες ή θανάτους».

Η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου προανήγγειλε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς τα ιπποειδή μεταφοράς δεν καλύπτονται από την υπάρχουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα κράτη-μέλη δεν είναι υποχρεωμένα να ενημερώσουν την ΕΕ για την κατάστασή τους.

«Επί του παρόντος δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με ελάχιστα πρότυπα για την προστασία των ιπποειδών», παραδέχεται η κ. Κυριακίδου.

Σημειώνει ωστόσο ότι «η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις για την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των ζώων» και ότι «στην αρχική εκτίμηση επιπτώσεων παρουσιάστηκε μια επιλογή για τη θέσπιση νέων ειδικών, ανά είδος, απαιτήσεων καλής μεταχείρισης, μεταξύ άλλων και για τα ιπποειδή».

«Ένας ενδεικτικός χάρτης πορείας για την κατάρτιση επιστημονικών γνωμών σχετικά με την καλή διαβίωση των διαφόρων ειδών συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και περιλαμβάνει την καλή μεταχείριση των ιπποειδών, ώστε να καταστεί δυνατή η θέσπιση περαιτέρω ειδικών απαιτήσεων στο μέλλον» πρόσθεσε η επίτροπος.

Στα μέσα Ιουλίου, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο αλόγου μπροστά στην τουριστική άμαξα που έσερνε στην Κέρκυρα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαγόρευσε την εργασία των ιπποειδών σε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και τη μεταφορά των ζώων χωρίς κλιματισμό σε φορτηγά πλοία.

Έκτοτε έχουν αναφερθεί αρκετά ακόμα περιστατικά κακοποίησης αλόγων, ενώ πολλές ήταν και φέτος οι αντιδράσεις για τα γαϊδούρια που μεταφέρουν ανθρώπους και εμπορεύματα στη Σαντορίνη και την Ύδρα.

Πηγή: in

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα