Κρήτη: 2 χρόνια μετά το σεισμό στο Αρκαλοχώρι, αποζημιώσεις μόνο σε 29 από τους 2000 σεισμόπληκτους
Δεν πάγωσαν ούτε τους πλειστηριασμούς - Στις 27 Σεπτεμβρίου, στην επέτειο του σεισμού, βγαίνουν στο σφυρί 4 ακίνητα
Σχεδόν δύο χρόνια έχουν περάσει από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι, στην Κρήτη και οι κάτοικοι συνεχίζουν να ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά
Έπειτα από μια 6μηνη αναστολή που δόθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, το «σφυρί» των πλειστηριασμών συνεχίζει να χτυπά αδιάκοπα, ενώ 15 ημέρες πριν από τη «μαύρη ημέρα» που έγινε ο σεισμός – στις 27 Σεπτεμβρίου 2021- από τις 2.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για αποζημίωση, έχουν εγκριθεί μόλις 29 φάκελοι!
«Οι αποζημιώσεις έχουν εξαγγελθεί, είναι ωραίες, χρωματισμένες φούσκες όμως δυστυχώς παραμένουν φούσκες. Δεν ικανοποιούν ούτε στο ελάχιστο πολίτες. Γι’ αυτό και πολλοί θεωρούν ότι τα χρήματα δεν θα φτάσουν σε αυτούς και πρέπει να γνωρίζουν ότι το 80% της κρατικής συνδρομής με τα σημερινά δεδομένα αγγίζει μόνο το 40%» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα – Πεδιάδας «Η Ελπίδα», Κώστας Γκαντάτσιος μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή, όπως μεταδίδει το enikos.gr.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «έχουν δοθεί, όπως διατείνονται, 66 εκατ. ευρώ για εμάς τα οποία είναι προκαταβολές, όμως η διαδικασία έχει προχωρήσει με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. Από τους 8.000 φακέλους που έπρεπε να κατατεθούν, έχουν κατατεθεί 2.000 και έχουν εγκριθεί μόνο 29 με το επιχείρημα- «παραμύθι» ότι οι άλλοι παρουσιάζουν ελλείψεις και λάθη. Δεν μπορεί όλες οι αιτήσεις να έχουν λάθη, να μην τις έχουν κάνει σωστά οι μηχανικοί μας… Σίγουρα κάποιοι φάκελοι θα έχουν ελλείψεις αλλά δεν μπορεί όλοι».
Ο κ. Γκαντάτσιος περιέγραψε ότι 700 μαθητές θα κάνουν μάθημα σε κοντέινερ για τρίτη συνεχή χρονιά, ενώ όπως είπε 3.500 κάτοικοι έχουν φύγει και έχουν πάει σε όμορους δήμους και είναι αδύνατον να ξαναγυρίσουν, έχουν φτιάξει τη ζωή τους ενώ περίπου 600-700 άτομα ζουν σε κοντέινερ.
«Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να φύγουν από τα κοντέινερ – τι να κάνουν μέσα σε 20 τ.μ.- και οι φάκελοί τους δεν έχουν εγκριθεί» είπε χαρακτηριστικά.
Για τους πλειστηριασμούς
Ο κ. Γκαντάτσιος σχολίασε και το θέμα που ανέκυψε τη Δευτέρα στη Βουλή. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης έθεσε το ζήτημα στον υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη λέγοντας ότι οι σεισμόπληκτοι «ζητούν παράταση 6 μηνών στους πλειστηριασμούς για να ολοκληρώσουν τα σπίτια τους την ώρα που από τις περίπου 7.000 αιτήσεις, μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περίπου 30 φάκελοι. Ζητούν μία αντίστοιχη αντιμετώπιση με το Μάτι από την πολιτεία, η οποία έχει μια ετεροβαρή αντιμετώπιση. Πώς να πιστέψει ο Θεσσαλός τις υποσχέσεις όταν βλέπει αυτήν την κατάσταση στο Αρκαλοχώρι τρία χρόνια μετά το σεισμό». Ο κ. Θεοχάρης απάντησε ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι.
Ο κ. Γκαντάτσιος τόνισε πως «από την κυβέρνηση επί της ουσίας λένε ό, τι πήρατε, πήρατε. Δόθηκε μια 6μηνη αναστολή πλειστηριασμών από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 και τίποτα άλλο. Τέσσερις ημέρες πριν λήξει η αναστολή πλειστηριασμών, ιρλανδικό fund έστειλε τα πρώτα κατασχετήρια, ενώ οι εισπρακτικές εταιρείες με θράσος στέλνουν απειλητικά μπιλιετάκια και συνεχίζουν. Στις 20 Ιουλίου είχαμε τον πρώτο πλειστηριασμό ακινήτου, στις 27 Ιουλίου είχαμε άλλους δύο. Στις 27 Σεπτεμβρίου που έχουμε την… επέτειο του σεισμού, έχουμε 4 πλειστηριασμούς ακινήτων. Βγαίνουν τα πάντα σε πλειστηριασμό: αποθήκες, σπίτια, επιχειρήσεις, μεζονέτες, άχρηστα μαγαζιά».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα fund πλέον αποκρύπτουν σκοπίμως ότι το προς πλειστηριασμό ακίνητο βρίσκεται σε σεισμόπληκτη περιοχή. Το κρύβουν γιατί η αξία των ακινήτων έχει απομειωθεί πια. Δεν είναι ίδια η αξία ενός ακινήτου σε σχέση με δύο χρόνια πριν, όταν στενά δρομάκια είναι ακόμα με μπάζα ή όταν υπάρχει αμίαντος – που δεν τηρείται η διαδικασία απομάκρυνσης του αμιάντου. Πρέπει να γκρεμιστούν 600 σπίτια στην περιοχή και έχουν κατεδαφιστεί μόνο 90».
πηγή neakriti