Ξεχασμένοι από πολιτεία και ΜΜΕ οι πρόσφυγες στον καιρό της πανδημίας
Την ανυπαρξία σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην εποχή της πανδημίας οι πρόσφυγες, ανέδειξε διαδικτυακή εκδήλωση.
Την ανυπαρξία σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην εποχή της πανδημίας οι πρόσφυγες στην Ελλάδα καθώς και την απουσία οποιασδήποτε σχετικής αναφοράς από τα ΜΜΕ ανέδειξε η διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησε το Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία «ΑΝΤΙΓΟΝΗ».
Στην εκδήλωση με θέμα «Πρόσφυγες και πανδημία μέσα από τα μάτια των ΜΜΕ» τοποθετήθηκαν με εισηγήσεις τους ο δημοσιογράφος, παραγωγός ντοκιμαντέρ και συντονιστής του Δικτύου «Χάρτα της Ειδομένης» Παύλος Νεράντζης, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ Αλέξανδρος Αβραμίδης και ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας humanstories.gr, Αντώνης Ρεπανάς.
«Τα μέσα είναι ολίγον τι νωθρά και περιορίζονται στην αναπαραγωγή του κυρίαρχου πολιτικού λόγου, χωρίς να διερευνούν την αληθοφάνεια του», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παύλος Νεράντζης, περιγράφοντας τη στάση των ΜΜΕ απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα.
Στους λόγους για τους οποίους είναι μειωμένο το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για το προσφυγικό στην Ελλάδα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Αλέξανδρος Αβραμίδης, ο οποίος σημείωσε πως «καλώς η κακώς έχει αλλάξει η κοινή γνώμη για τους πρόσφυγες. Και έχει αλλάξει γιατί πλέον η κάθε κοινωνία ομφαλοσκοπεί στα δικά της προβλήματα».
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Ρεπανάς, δήλωσε ότι το 2020, σύμφωνα με το δικό του ρεπορτάζ, 46 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν μέσω του Έβρου στην Ελλάδα, εκ των οποίων μόλις δύο ήταν φορείς του κορονοϊού, ενώ αναφερόμενος στην κάλυψη των ζητημάτων υγείας των προσφύγων από το 2015, τόνισε ότι «τα ΜΜΕ ποτέ δεν ασχολήθηκαν και με τα σοβαρά θέματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες».
Ήδη πριν από τη πανδημία, τα ΜΜΕ αποσιωπούσαν ότι «δεν υπάρχει δημόσια υγεία χωρίς την υγεία προσφύγων και μεταναστών» και ότι ο ΠΟΥ υποδεικνύει μετανάστες και πρόσφυγες ως πληθυσμούς κατεξοχήν ευάλωτους μπροστά στον COVID-19, σημείωσε και ο συντονιστής της εκδήλωσης Μιχάλης Τρεμόπουλος.
«Πότε θα εμβολιαστούμε; Άνθρωποι είμαστε και εμείς»
Τον λόγο στην εκδήλωση πήραν και πρόσφυγες, κάποιοι εκ των οποίων μίλησαν μάλιστα στα ελληνικά, περιγράφοντας τα προβλήματα που προστέθηκαν στη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας.
«Πότε θα εμβολιαστούμε;», διερωτήθηκε ο Mutsaba Sediqi από το Αφγανιστάν και αναφέρθηκε στην απουσία στοιχειωδών μέσων υγιεινής στις δομές προκειμένου να προφυλαχθούν οι πρόσφυγες από τον κορονοϊό.
«Δεν υπάρχει ένας κρατικός φορέας για να ενημερώσει όλους εμάς, είτε έχουμε ΑΜΚΑ, είτε όχι για το τι θα γίνει με τους εμβολιασμούς. Και εμείς άνθρωποι είμαστε», σημείωσε από την πλευρά του ο Nasruddin Nizami, επίσης από το Αφγανιστάν, ο οποίος ανέδειξε και το πρόβλημα της κοινωνικής ένταξης προσφύγων, που έχουν ήδη πάρει άδεια παραμονής.
Ο Quraishi Mohammad Rafi έθιξε ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα, που εμφανίστηκε λόγω της πανδημίας και αφορά στη διακοπή της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, ακόμη και στις περιοχές που τα σχολεία λειτουργούν κανονικά.
Παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρέσβης του Αφγανιστάν στην Ελλάδα Omar Sultan, αρχαιολόγος, ο οποίος δήλωσε ότι «οι πρόσφυγες πολλά έχουν να μάθουν από τον ελληνικό πολιτισμό».
«Δεν κάνουμε πολιτική, αλλά προσεγγίζουμε τα προβλήματα με ψυχραιμία και με στόχο την εξεύρεση λύσεων» δήλωσε ο συντονιστής της εκδήλωσης, αντιπρόεδρος της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ» και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος ο οποίος κάλεσε την πολιτεία, τα ΜΜΕ και την ελληνική κοινωνία να βοηθήσουν στην προσπάθεια να προστατευθούν από τον Covid – 19 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι οι κατ’ εξοχήν ευάλωτοι πληθυσμοί.
H διαδικτυακή εκδήλωση της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης συμμαχίας του προγράμματος ΝΙΕΜ, που έχει στόχο τη μέτρηση, την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της ένταξης πληθυσμών που τίθενται υπό διεθνή προστασία και χρηματοδοτείται από το Ταμείο για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ένταξη (AMIF).
Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση μαγνητοσκοπημένη εδώ
Δείτε επίσης: