Λέκκας: «Ακραία η κακοκαιρία Bora στη Ρόδο – Η βροχή φτάνει το 75% του νερού στη Βαλένθια»

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών βρίσκεται στο νησί που μετρά τις πληγές του

Parallaxi
λέκκας-ακραία-η-κακοκαιρία-bora-στη-ρόδο-1249715
Parallaxi

Στα ακραία καιρικά φαινόμενα που «χτύπησαν» τις τελευταίες ώρες τη Ρόδο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών βρίσκεται στο νησί που μετρά τις πληγές του από την κακοκαιρία Bora, με τον ίδιο να αναφέρει, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι η βροχή που έπεσε στη Ρόδο τις περασμένες ώρες, φτάνει το 75% του νερού που έπεσε στη Βαλένθια, δημιουργώντας πλημμύρες, και στερώντας τη ζωή από δεκάδες ανθρώπους.

«Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι επαναλαμβάνεται η ιστορία που είχαμε το 2013. Μόνο που τότε είχαμε και θύματα. Η βροχόπτωση είναι μεγαλύτερη τώρα. Κατά ορισμένες πληροφορίες η βροχόπτωση έχει ξεπεράσει τα 300 χιλιοστά στην περιοχή της Ρόδου, με αποτέλεσμα το δίκτυο αλλά και οι υφιστάμενες συνθήκες να μην μπορούν να απορροφήσουν αυτή τη βροχόπτωση, που είναι όντως μεγάλη βροχόπτωση. Είναι ακραία, θα έλεγε κανείς, βροχόπτωση για το νησί της Ρόδου», ανέφερε αρχικά ο κ. Λέκκας.

Καταστροφές στην Ρόδο από την κακοκαιρία “Bora”, Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024. (ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/EUROKINISSI)

«Πέρα από τη μεγάλη βροχόπτωση όμως, εκείνο το οποίο δημιουργεί τις πλημμύρες είναι το υδρογραφικό δίκτυο, που είναι ανεπαρκές, γιατί έχει γίνει αστικοποίηση και ορισμένοι κλάδοι έχουν εκλείψει πια, δεν υπάρχουν. Στο ρέμα της Ιαλυσού, για παράδειγμα, υπάρχουν τουλάχιστον 10-15 πολυτελείς κατασκευές, οι οποίες έχουν καταλάβει τη μισή κοίτη του ποταμού», τόνισε ο καθηγητής.

Καταστροφές στην Ρόδο από την κακοκαιρία “Bora”, Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024. (ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/EUROKINISSI)

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν οδηγήσει σε «μεγάλη τρωτότητα, η οποία είναι επόμενο να δώσει αυτά τα πλημμυρικά φαινόμενα», προσθέτοντας ότι το ύψος της βροχής που έπεσε στη Ρόδο «άγγιξε» τη φονική βροχόπτωση στη Βαλένθια.

«Το ύψος της βροχόπτωσης στη Ρόδο άγγιξε ουσιαστικά τη βροχόπτωση της Βαλένθια. Είναι το 75% της Βαλένθια περίπου. Δεν έφτασε το ύψος της Βαλένθια, αλλά, από εκεί και πέρα, έχουμε να κάνουμε με ένα ακραίο φαινόμενο, με έναν υψηλότατο κίνδυνο, ο οποίος συνδυάζεται με την υψηλή τρωτότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ευθ. Λέκκας: Η προειδοποίηση από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας διέσωσε κόσμο από την κακοκαιρία

«Το μείζον για εμάς, και στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, και στην Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνων, είναι να κάνουμε σωστές προγνώσεις, όσο μας επιτρέπει η φύση της επιστήμης, έτσι ώστε να προειδοποιήσουμε τον κόσμο. Και το μεγάλο επίτευγμα σε αυτή την περίπτωση είναι στη χθεσινή κακοκαιρία και τη σημερινή που συνεχίζεται, είναι ότι δράσαμε πολύ συστηματικά και ειδοποιήσαμε τον κόσμο από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και μάλιστα ο υπουργός, ο κ. Κικίλιας επισήμανε από την πρώτη στιγμή ότι θα έπρεπε να δώσουμε προειδοποίηση. Η προειδοποίηση, η ενημέρωση είναι αυτή που διέσωσε κόσμο», επισήμανε σε άλλο σημείο ο κ. Λέκκας.

«Εκεί είναι που τα πάμε πάρα πολύ καλά εδώ στην Ελλάδα, δηλαδή στην ειδοποίηση του πληθυσμού, στο να μειώσουμε την έκθεσή μας, την έκθεση του κόσμου ουσιαστικά των κατοίκων που κατοικεί σε αυτή την κάθε περιοχή που υφίσταται υψηλό κίνδυνο. Και πραγματικά πάνω σε αυτό το θέμα έχει γίνει μια πάρα πάρα πολύ καλή δουλειά», πρόσθεσε.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα