Λήγει αύριο η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο που αφορά το Εθνικό Πάρκο του Δέλτα Αξιού
Λήγει αύριο στις 3 το μεσημέρι η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.
Λήγει αύριο στις 3 το μεσημέρι η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τον χαρακτηρισμό των χερσαίων, υδάτινων και θαλάσσιων περιοχών των εκβολών των ποταμών Γαλλικού, Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, της αλυκής Κίτρους και της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής τους ως Εθνικού Πάρκου. Η διαβούλευση είχε ξεκινήσει στις 4 Ιουλίου ενώ, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφορά ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή την ανάρτηση του σχεδίου σε διαβούλευση, διευκρινίζει ότι το μεγαλύτερο τμήμα αυτής της προστατευόμενης περιοχής έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο το 2009, ωστόσο, η σχετική απόφαση ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως αναρμοδίως εκδοθείσα και το υπουργείο υποχρεούται να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο, μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας, διαμόρφωσε το σχέδιο, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού.
Ο υπουργός επισημαίνει τα οφέλη που παρέχει η προστατευόμενη περιοχή στον άνθρωπο, καθώς παρέχει ζωτικής σημασίας υπηρεσίες και αγαθά, όπως νερό για ύδρευση και άρδευση, προστασία από πλημμύρες, ρύθμιση του κλίματος, παραγωγή προϊόντων για τροφή αλλά και ευκαιρίες για έρευνα, εκπαίδευση και αναψυχή. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ για τους υγροτόπους. Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα έχει έκταση 338 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Διοικητικά, η προστατευόμενη περιοχή ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα εκτείνεται σε περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας. Σε επίπεδο Δήμων, εκτείνεται σε περιοχές των Δήμων Δέλτα, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου, Παιονίας, Πέλλας, Αλεξάνδρειας, Πύδνας – Κολινδρού και Κατερίνης.
Στο μεταξύ, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις του επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, θα παρουσιάσει ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δέλτα κατά την οποία θα συζητηθεί το σχέδιο. Στο κείμενο των θέσεών του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, επισημάνσεις περί αντικρουόμενων διατάξεων και ασαφειών στα άρθρα του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, που αν εφαρμοστούν θα δημιουργήσουν πολλά οικονομικά προβλήματα στις δραστηριότητες της περιοχής και ασφυξία στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής.
Επιπλέον, κατά τον κ. Γιουτίκα, δεν διαφαίνεται ότι με τις προτεινόμενες αλλαγές και τροποποιήσεις, θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για τη διατήρηση και διαχείριση των σπάνιων οικοτόπων, των ειδών χλωρίδας και πανίδας και ιδίως της ορνιθοπανίδας της περιοχής. Παράλληλα, με τις αναγκαστικές απομακρύνσεις των υφιστάμενων κτηνοτροφικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων της περιοχής, δεν εξυπηρετείται ο βασικός σκοπός του διατάγματος που είναι η αειφορική διαχείριση της ευρύτερης περιοχής σε αρμονία με τις ανθρώπινες δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί επί τόσα χρόνια στην περιοχή.
Ο αντιπεριφερειάρχης ζητά την απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου και την ανασύνταξή του στην βάση της απόφασης του 2009 αλλά και προτάσεων των φορέων. Ο ίδιος προτείνει, μεταξύ άλλων, να επιτρέπονται οι αμμοληψίες και στην περιοχή κάτω της Εθνικής οδού, στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής προστασίας, να υπάρχει η δυνατότητα παραμονής των νομίμως υφισταμένων ή υπό εγκατάσταση βιομηχανικών δραστηριοτήτων, να προβλέπεται η χορήγηση άδειας διατήρησης σε υφιστάμενες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, να επιτρέπονται νέες γεωτρήσεις, σύμφωνα με την υφιστάμενη διαδικασία αδειοδότησης και το διαχειριστικό σχέδιο της λεκάνης απορροής καθώς και να επιτρέπονται αφενός η ανάπτυξη σταβλικών μόνιμων εγκαταστάσεων και αφετέρου η υλοποίηση έργων μεταποίησης αγροτικών και αλιευτικών τοπικά παραγόμενων προϊόντων.
Πηγή: ΑΠΕ