Λίμνη Κάρλα: Εικόνες όπως είναι σήμερα – Τι φταίει και δεν υποχωρούν τα ύδατα

Οι ανησυχίες για την εξέλιξη - Δείτε βίντεο

Parallaxi
λίμνη-κάρλα-εικόνες-όπως-είναι-σήμερα-1058249
Parallaxi

Το Up Stories σε συνεργασία με τους Θανάση Χριστοδούλου και Κωνσταντίνο Κλειτσογιάννη προσπαθεί να παρουσιάσει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα τόσο στις πλημμυρισμένες εκτάσεις πέριξ της Λίμνης Κάρλα όσο και στις εκβολές του καναλιού μέσω του οποίου γίνεται η εκτόνωση των υδάτων αυτής.

Οι ρυθμοί εκτόνωσης και απορρόφησης των υδάτων είναι πολύ αργοί και τόσο οι αγρότες που βλέπουν τις εκτάσεις τους 6 μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του Daniel να παραμένουν βυθισμένες όσο και κάτοικοι του βόλου που βλέπουν τα μολυσμένα ύδατα να κατακλύζουν τον Παγασητικό Κόλπο είναι σε απόγνωση.

Η αποστράγγιση των υδάτων μπορεί να πάρει έως και 3 χρόνια, καθώς έχει κορεστεί το έδαφος και δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει τόσο μεγάλο όγκο νερού.

Η λίμνη Κάρλα, ή λίμνη Βοιβηίδα (παλαιότερα) και κατά την αρχαιότητα Βοιβηΐς, ή Βοιβιάς, ή Βοίβη, ή λίμνη της Πελασγιώτιδος, είναι η μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα, η οποία αποξηράνθηκε το 1962, επειδή την εποχή εκείνη προκαλούσε πλημμύρες στις πέριξ γεωργικές καλλιέργειες, ενώ ορισμένες βαλτώδεις εκτάσεις γύρω της προκαλούσαν την έντονη παρουσία εντόμων. Βρισκόταν νοτιοανατολικά της Λάρισας, κοντά στις βόρειες πλαγιές του Πηλίου, στα όρια των Νομών Λαρίσης και Μαγνησίας.

Η αποξήρανση της λίμνης Κάρλας άρχισε στο τέλος Αυγούστου του 1962 με τα εγκαίνια της σήραγγας μήκους 10.150 μέτρων και ήταν από τα σημαντικότερα έργα για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας.

Αποδόθηκαν 80.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στους αγρότες της Θεσσαλίας, σε μία εποχή που η ελληνική γεωργία πραγματοποιούσε τα πρώτα βήματά της προς την εκβιομηχάνιση αλλά και την αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής ήταν μεγαλύτερες από το όφελος που προσέφερε η αποξήρανσή της. Έτσι, σήμερα γίνεται προσπάθεια για αναδημιουργία της λίμνης, που θα έχει μέγεθος 38.000 στρέμματα.

Η αρχική λίμνη είχε μέγεθος 180- 195 χιλιάδες στρέμματα και το βάθος της έφτανε τα 4-6 μ. Το Δεκέμβριο του 2010 άρχισε η άντληση νερού από τον ποταμό Πηνειό, ενώ όταν τεθούν σε πλήρη λειτουργία τα πέντε αντλιοστάσια του Πηνειού θα τροφοδοτούν τη λίμνη με 14 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο.

Μετά από την κακοκαιρία Daniel τον Σεπτέμβριο του 2023, η περιοχή δέχθηκε ποσότητες νερού που αντιστοιχούν σε ποσότητα μεγαλύτερη της τριετίας. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα η λίμνη να ανακτήσει την αρχική της έκταση προ του 1962 και ακόμη μεγαλύτερη, 190 χλμ2, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδος, με δεύτερη την Τριχωνίδα.

Δείτε το βίντεο και πάρτε μια εικόνα από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της πλυμμηρισμένης Λίμνης Κάρλα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα