Ελλάδα

Λογοκρισία στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού;

Μια εγκύκλιος που άναψε φωτιές!

Parallaxi
λογοκρισία-στο-υπουργείο-πολιτισμού-468646
Parallaxi

Φωτιές άναψε μιας εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου στις Υπηρεσίες σύμφωνα με την οποία ουσιαστικά απαγορεύεται τόσο στις Υπηρεσίες όσο και στους υπαλλήλους του ΥΠΠΟΑ να κάνουν «οποιαδήποτε δημοσιοποίηση ή ανακοίνωση ή δημόσια ανάρτηση» χωρίς να έχει λάβει γνώση το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο:

ΘΕΜΑ:

Ανακοινώσεις – δημόσιες αναρτήσεις για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ

Στο πλαίσιο του στρατηγικού συντονισμού και της ενιαίας οργάνωσης και λειτουργίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. και προκειμένου να διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία και προβολή του έργου του, καθώς και να αποτρέπεται οποιαδήποτε σύγχυση από την αποσπασματική διάδοση πληροφοριών και ειδήσεων που αφορούν στις δράσεις του, παρακαλούμε για τα εξής: πριν από οποιαδήποτε δημοσιοποίηση ή ανακοίνωση ή δημόσια ανάρτηση για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του (για τις οποίες δεν απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία προηγούμενη έγκριση) να ενημερώνεται εκ των προτέρων η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΥΠ.ΠΟ.Α. ώστε σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου να γίνονται οι όποιες επίσημες ανακοινώσεις και ενημερώσεις. Παρακαλούμε για την ενημέρωση των αρμόδιων Υπηρεσιών σχετικά με το εν λόγω θέμα.

Η αντίδραση

Την εγκύκλιο κατήγγειλε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση καλώντας παράλληλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους να αντιδράσουν στην προληπτική λογοκρισία, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μείζον θέμα επιστημονικής, συνδικαλιστικής ελευθερίας και ελευθερίας λόγου – όλα αυτά που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα, ενώ ζήτησε την άμεση απόσυρση της! Αναρωτιούνται μάλιστα αν οι ανοιχτές ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους, οι εκδηλώσεις στα μουσεία, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι ομιλίες, οι επιστημονικές ανακοινώσεις ακόμα και οι δημόσιες αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να έχουν την έγκριση του γραφείου Τύπου του Υπουργείου και συγκεκριμένα της κα. Παναγιωταρέα!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα