Ελλάδα

Λούτσα: Κοντά στην εξιχνίαση του πολύνεκρου μακελειού

Ποια είναι τα νέα στοιχεία

Parallaxi
λούτσα-κοντά-στην-εξιχνίαση-του-πολύν-1062390
Parallaxi

Οι δράστες της μαζικής δολοφονίας με τους έξι νεκρούς στη Λούτσα είναι τελικά τουρκικής καταγωγής και φαίνεται να ήταν σε «ανοικτή γραμμή» με τον 32χρονο Σουλεϊμάν Ντ. που συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα στο Ελ. Βενιζέλος.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει συγκεντρώσει καταλυτικά στοιχεία για την οργάνωση της πρωτοφανούς εγκληματικής ενέργειας από τα κινητά των θυμάτων, μέσω των οποίων διαπιστώθηκε η παρουσία αρκετών εξ αυτών σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κρήτη μαζί με τον 32χρονο.

Εξίσου σημαντικά στοιχεία προέκυψαν όμως και από τη βαλίτσα που κουβαλούσε ο συλληφθείς στο αεροδρόμιο, μέσα στην οποία εκτιμάται ότι μετέφερε, μεταξύ άλλων, ρούχα των δραστών, ενώ στις τσέπες τους βρέθηκαν και σφαίρες που πιθανότατα «περίσσεψαν» από τη δολοφονική επίθεση και την ύπαρξή τους αγνοούσε.

Και όλα αυτά παρότι ο Σουλεϊμάν Ντ. – που θεωρείται ο άνθρωπος-κλειδί με διπλό ρόλο, ως συνεργός των θυμάτων και ταυτόχρονα των δραστών – είχε φροντίσει να διαγράψει τα δεδομένα από δύο δικά του κινητά.

Το όπλο

Επιπλέον στοιχεία που αναμένεται να βοηθήσουν στη συμπλήρωση του «παζλ» του πολύνεκρου μακελειού αναμένεται να προκύψουν από το όπλο των δραστών, που προ πέντε ημερών εντοπίστηκε από δημοτικό υπάλληλο στη Λούτσα, αλλά και από την αναζήτηση των οχημάτων που χρησιμοποίησαν οι δράστες και τα οποία δεν βρέθηκαν κατεστραμμένα, όπως συνήθως συμβαίνει έπειτα από την εκτέλεση «συμβολαίων θανάτου», με την ΕΛ.ΑΣ. να στρέφεται στο ενδεχόμενο να είχαν ενοικιαστεί από βοηθούς τους.

Ένας από αυτούς, μάλιστα, εικονίζεται στη φωτογραφία που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντιπάλων της συμμορίας «Daltons», στην οποία ανήκαν τα θύματα. Ταυτόχρονα, ερευνάται τυχόν σύνδεση των εκτελεστών με πρόσφατες εγκληματικές επιθέσεις σε Ανάβυσσο, Πετράλωνα και Πλατεία Βάθη εναντίον ατόμων τουρκικής καταγωγής.

Αυτά είναι ορισμένα από τα νέα δεδομένα της μεθοδικής έρευνας της Ασφάλειας Αττικής, με προϊστάμενο τον Γιάννη Σκούρα, και του αρμόδιου Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής σχετικά με το μακελειό της 11ης Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, τα νέα δεδομένα φέρνουν αισιοδοξία στην ΕΛ.ΑΣ., με τους ερευνητές και τους επιτελείς της να θεωρούν ότι η έρευνα – που εξελίσσεται παράλληλα με αυτή των Αρχών της γείτονος – για τον προσδιορισμό των δραστών βρίσκεται σε εξαιρετικά καλό σημείο. Ενδεικτικές του θετικού κλίματος είναι και οι κατά καιρούς αναφορές του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου σε πληθώρα στοιχείων που επιχειρούν να εκμεταλλευθούν οι Αρχές.

Η ομάδα των «Daltons»

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει τα αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., τουλάχιστον δύο από τα θύματα της επίθεσης που είχαν εισέλθει προ μηνών στη χώρα μας – ύστερα από μπαράζ συλλήψεων στις αρχές του 2023 στην Κωνσταντινούπολη – έτυχαν υποδοχής και συνοδείας από τον 32χρονο Σουλεϊμάν Ντ. Ο τελευταίος, με έδρα τη Μυτιλήνη, που εμπλέκεται σε σειρά παράνομων δραστηριοτήτων, φέρεται ότι συνόδευε τα δολοφονηθέντα μέλη των «Daltons» σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως προκύπτει από ευρήματα στα κινητά τους αλλά και αναρτήσεις στο Διαδίκτυο.

Οι ερευνητές της υπόθεσης δεν αποκλείουν, μάλιστα, το ενδεχόμενο αυτά τα ταξίδια ανά τη χώρα να σχετίζονται με τη διακίνηση ναρκωτικών ή άλλες έκνομες ενέργειες, στις οποίες «ειδικεύονταν» τα θύματα. Την ίδια περίοδο, όμως, ο 32χρονος φέρεται ότι είχε επικοινωνίες με μέλη αντίπαλης συμμορίας στην Τουρκία, μέσω των οποίων άρχισε να οργανώνεται η μαζική δολοφονία. Υπολογίζεται ότι το εγκληματικό σχέδιο έφθασε τελικά σε φάση υλοποίησης όταν στην ομάδα των «Daltons» προστέθηκαν τουλάχιστον δύο ακόμα άτομα που πιθανολογείται ότι συμμετείχαν – στις αρχές Αυγούστου – στη δολοφονία δύο μελών της αντίπαλης συμμορίας κοντά στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας.

Τέλος, παρά την επίμονη άρνηση του Σουλεϊμάν Ντ. σε κάθε κατηγορία, στελέχη της Κατεχάκη εκτιμούν ότι ο ρόλος του δεν περιορίστηκε στην παροχή πληροφοριών στους εκτελεστές αλλά ενεπλάκη και στον συντονισμό της επίθεσης, μαζί με συμπατριώτες του που ήλθαν από τη γειτονική χώρα για να υλοποιήσουν το σχέδιό τους. Αυτό, άλλωστε, μαρτυρά η απόπειρά του να εξαφανίσει, εκτός από αντικείμενα των θυμάτων, και ίχνη των δραστών, λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά οι αστυνομικοί είχαν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο οι δράστες να ήταν σερβικής ή αλβανικής καταγωγής, σενάριο που πλέον απομακρύνεται.

Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ / Βασίλης Λαμπρόπουλος

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα