Ελλάδα

Η λύση της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους είναι “θωρακισμένη”;

Η λύση που προωθεί η κυβέρνηση για το θέμα των σκουπιδιών είναι να γίνουν νέες ολιγόμηνες συμβάσεις για 6.100 άτομα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. «Ήδη, τα τελευταία 24ωρα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία, που έχουμε στη διάθεσή μας και ταυτόχρονα, να κινηθούμε μέσα στα όρια της νομιμότητας, διότι δεν θα ήταν […]

Κύα Τζήμου
η-λύση-της-κυβέρνησης-για-τους-συμβασι-207603
Κύα Τζήμου

Η λύση που προωθεί η κυβέρνηση για το θέμα των σκουπιδιών είναι να γίνουν νέες ολιγόμηνες συμβάσεις για 6.100 άτομα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

«Ήδη, τα τελευταία 24ωρα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία, που έχουμε στη διάθεσή μας και ταυτόχρονα, να κινηθούμε μέσα στα όρια της νομιμότητας, διότι δεν θα ήταν λύση να επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε μια ρύθμιση που θα κριθεί την επ΄αύριο αντισυνταγματική» τόνισε μιλώντας στον Real FM ο κ. Σκουρλέτης.

Αναφερόμενος στο θέμα των σκουπιδιών ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Αυτήν τη στιγμή, πέρα από τα εργασιακά, έχουμε νέα δεδομένα, τους τόνους σκουπιδιών, με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό, με υψηλές θερμοκρασίες και στην “καρδιά” της τουριστικής περιόδου. Και η νομοθεσία έχει και γι’ αυτό αναφορές για το πώς να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις. Tα σκουπίδια μπορούν να μαζευτούν με αντίστοιχου τύπου προβλεπόμενες συμβάσεις που θα γίνουν», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Σκουρλέτης συμπλήρωσε, «προσπαθούμε να βρούμε μια ρύθμιση μέχρι να βγουν οι νέες, μόνιμες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ, μία διαδικασία, η οποία θέλει περίπου 6 έως 8 μήνες. Επεξεργαζόμαστε μια λύση που να δίνει τη δυνατότητα στους υφιστάμενους, μέχρι τώρα, εργαζόμενους να απασχοληθούν σε αυτό διάστημα».

Στο ερώτημα αν εννοεί μία σύμβαση λίγων μηνών, ο ίδιος απάντησε. «Ακριβώς, αυτή είναι η προσπάθεια μας. Εκεί έχουμε βάλει όλα τα νομικά εργαλεία που έχουμε. Συζητάμε με έγκριτους νομικούς και νομικούς που υπηρετούν στα ανώτατα δικαστήρια, ώστε να έχουμε μία θωρακισμένη λύση».

Τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ διεκδικώντας νομοθετική ρύθμιση για τη μονιμοποίηση τους.

Οι περισσότεροι κάδοι του πολεοδομικού συγκροτήματος ξεχειλίζουν από σκουπίδια, ενώ τα απορριμματοφόρα εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένα στα αμαξοστάσια καθώς οι συμβασιούχοι συνεχίζουν τις καταλήψεις σε όλους τους χώρους εργασίας.

Μόνο στον δήμο Θεσσαλονίκης τα απορρίμματα ξεπερνούν τους 1.500 τόνους, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο κέντρο της πόλης. “Με 1.500 τόνους σκουπίδια και με θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν” υποστήριξε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του κεντρικού δήμου, Θωμάς Ψαρράς.

Ο κ. Ψαρράς κάλεσε σήμερα το σωματείο των εργαζομένων, προκειμένου να ζητήσει να επιτρέψουν σε κάποια απορριμματοφόρα να βγουν στους δρόμους, καθώς τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κίνδυνος τις επόμενες ημέρες.

Σε “κλοιό” σκουπιδιών βρίσκονται και οι υπόλοιποι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος καθώς υπό κατάληψη τελούν τα αμαξοστάσια. Για “τραγική κατάσταση” στο δήμο Νεάπολης – Συκεών κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Θεόδωρος Κυζιρίδης, αναφέροντας πως μετά από συνεννόηση με τους παρατασιούχους βγήκαν στους δρόμους το πρωί τέσσερα απορριμματοφόρα ασφαλείας για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών.

“Στο δικό μας τον δήμο οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από την περασμένη Κυριακή. Η κατάσταση είναι τραγική. Βγάλαμε τέσσερα απορριμματοφόρα για να συνδράμουμε σε ευπαθείς ομάδες όπως παιδικούς σταθμούς, ΚΗΦΗ, σούπερ μάρκετ” υποστήριξε ο κ. Κυζιρίδης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, έως σήμερα το πρωί είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους του δήμου Νεάπολης – Συκεών περίπου 600 τόνοι σκουπιδιών, ενώ τα τέσσερα απορριμματοφόρα ασφαλείας θα κυκλοφορούν και το Σαββατοκύριακο.

Στον δήμο Καλαμαριάς οι συμβασιούχοι επέτρεψαν χθες σε οχτώ απορριμματοφόρα να πραγματοποιήσουν αποκομιδή, ενώ για σήμερα Παρασκευή και για το Σαββατοκύριακο θα αφήσουν πέντε απορριμματοφόρα ασφαλείας. Καθημερινά στην Καλαμαριά συγκεντρώνονται περίπου 80 τόνοι σκουπιδιών.

Στον δήμο Παύλου Μελά επίσης ένας μικρός αριθμός αυτοκινήτων θα βγουν στους δρόμους για να συλλέξουν τα σκουπίδια από τα νοσοκομεία και τις λαϊκές αγορές, ενώ στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη ο δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, κάνει λόγο για τεράστιο πρόβλημα καθώς καθημερινά συγκεντρώνονται περίπου 100 τόνοι απορριμμάτων και καλεί την κυβέρνηση να λύσει το θεμα.

Οι συμβασιούχοι κλιμακώνουν τις επόμενες ημέρες τις κινητοποιήσεις τους. Θα απέχουν το Σαββατοκύριακο από τα καθήκοντα τους, ενώ με καταλήψεις σε χώρους εργασίας θα συνεχίσουν μέχρι την επόμενη Πέμπτη, 29 Ιουνίου.

“Δίνουμε ενωμένοι τον αγώνα της επιβίωσης για το δικαίωμα στην εργασία. Εχουμε σχεδιασμό των κινητοποιήσεων με καταλήψεις μέχρι την επόμενη Πέμπτη, οπότε και θα κατέβουμε στην Αθήνα και θα βγάλουμε νέο σχεδιασμό” δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, Κλεοπάτρα Χοροζίδη.

Η άνοδος της θερμοκρασίας προβληματίζει τους δημάρχους που απευθύνουν έκκληση στους δημότες, όσο είναι δυνατόν, να κρατούν τα σκουπίδια στα μπαλκόνια τους καθώς υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα