Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα
Διπλό μέτωπο φωτιάς στην Πάρνηθα - Αναζωπυρώσεις σε Βοιωτία και Έβρο - Τι είναι το "φαινόμενο της καμινάδας"
Υπεράνθρωπες προσπάθειες εξακολουθούν να κάνουν οι πυροσβέστες προκειμένου να ελέγξουν τις πολλαπλές διάσπαρτες εστίες σε όλη τη χώρα, με τα πιο ανησυχητικά μέτωπα να είναι αυτά της Πάρνηθας, της Βοιωτίας και της Αλεξανδρούπολης.
Ειδικότερα, στην Πάρνηθα, εκτός από το βασικό μέτωπο, η Πυροσβεστική αντιμετωπίζει αναζωπυρώσεις ανατολικά από τη Μονή Κλειστών, όπου γίνεται κατάσβεση από αέρος, την ώρα που είναι υπαρκτός ο κίνδυνος δημιουργίας του «φαινομένου της καμινάδας». Αυτή την ώρα δεν απειλείται κάποια κατοικημένη περιοχή, ωστόσο υπάρχει και μια αναζωπύρωση στα δυτικά, γι’ αυτόν τον λόγο ενισχύθηκαν περαιτέρω οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης.
Φωτιά στον Έβρο: Προσπαθούν να διασώσουν άκαυτα τμήματα του δάσους της Δαδιάς
Για έκτη συνεχή μέρα, οι δυνάμεις πυρόσβεσης, Έλληνες και ξένοι πυροσβέστες, εθελοντές με επίγεια και εναέρια μέσα, πυροσβεστικά και δασικά οχήματα και πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα δίνουν μάχη με τις φλόγες για να ελέγξουν και να σβήσουν τη μεγάλη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς.
Ένα δάσος, που φιλοξενεί 36 είδη αρπακτικών πτηνών, με πιο προβεβλημένο είδος, τον μαυρόγυπα, οι φωλιές του οποίου σε μεγάλο κομμάτι της προστατευόμενης έκτασης κινδυνεύουν με αφανισμό. Η φωτιά στη Δαδιά, πέρα από τους επίσημους φορείς πυρόσβεσης και το προσωπικό της πολιτικής προστασίας έχει κινητοποιήσει και πολλούς εθελοντές από τη περιοχή, που συμμετέχουν με δικά τους μέσα και επικουρούν, με όποιον τρόπο τους υποδεικνύεται.
Οι προσπάθειες είναι αδιάλειπτες, όπως και οι συσκέψεις στο τοπικό Κέντρο Πληροφόρησης και Διαχείρισης του δάσους στον οικισμό της Δαδιάς, με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και με υπηρεσιακούς παράγοντες που συμμετέχουν στην κατάσβεση, ώστε να διαμορφωθεί μια εικόνα της κατάστασης και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά καταλαμβάνει ένα χώρο εκατόν τριάντα χιλιάδων στρεμμάτων , αλλά αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να υπάρξει μια ακριβής καταγραφή της ζημιάς.
“Έχουμε μια πρώτη εικόνα, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να πούμε κάτι με βεβαιότητα, πρέπει να πέσει ο καπνός, να σβήσει η φωτιά για να δούμε τι ακριβώς από αυτή την έκταση έχει σωθεί και τι έχει καταστραφεί, διότι προφανώς έχουν διασωθεί κομμάτια του δάσους εντός της φλεγόμενης περιοχής” λέει η διευθύντρια Α’ Τμήματος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) Διονυσία Χατζηλάκου και προσθέτει:
“Όπως κάναμε και πέρυσι, αφού πήραμε τις δορυφορικές εικόνες και κάναμε την εκτίμηση, είδαμε τελικά ότι από την έκταση που είχε καταλάβει η περσινή πυρκαγιά εντός της υπήρχαν άκαυτες νησίδες, υγιή κομμάτια του δάσους, τα μισά δέντρα δεν είχαν καεί. Επιπροσθέτως, από πέρσι είχαμε ξεκινήσει μια μελέτη για αντιπυρική αποκατάσταση, με αφορμή την περσινή πυρκαγιά και η εμπειρία που αποκτήθηκε θα αξιοποιηθεί και σε αυτήν την περίπτωση”.
Πραγματικά, όπως και στην περιοχή του πευκοδάσους της Κίρκης Αλεξανδρούπολης η εικόνα της καταστροφής είναι μικτή. Υπάρχουν πολλά σημεία της διαδρομής, όπου εναλλάσονται καμμένα και άθικτα δέντρα. Μάλιστα, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του δάσους δεν έχει πληγεί, παρόλο που η φωτιά συχνά κινείται σε πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις. Υπάρχουν, επίσης, συστάδες ανέπαφου δάσους και εντός της περιοχής η οποία επλήγη από τις φωτιές και στις οποίες δεν πλησίασαν όλες αυτές τις μέρες οι φλόγες. Τέλος, υπάρχει στο δρόμο προς τον οικισμό και μετά από αυτόν μέχρι και τις εστίες της φωτιάς, άθικτο δάσος, που αποτελεί μια μεγάλη ελπίδα για τη δασική αναγέννηση και για την επόμενη μέρα. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι σε λιγότερο από πέντε χιλιόμετρα σε ευθεία, ψηλά επάνω από τον οικισμό της Δαδιάς μπορεί κανείς να διακρίνει καπνούς, προφανώς από αναζωπυρώσεις,να ανεβαίνουν στον ουρανό.
Ο διευθυντής Δασών Π.Ε. Έβρου Πέτρος Ανθόπουλος με υπηρεσιακό όχημα κινείται μέσα στο δάσος και επιβλέπει τις προσπάθειες, ενώ συμμετέχει στις συσκέψεις με τους φορείς της αυτοδιοίκησης.
“Συνολικά, έχουμε σε επίπεδο νομού εξακόσιες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης” λέει στην ενημέρωση που γίνεται στο κέντρο της μονάδας διαχείρισης Δέλτα Έβρου – Δαδιάς και προσθέτει: “Αυτή τη στιγμή, η φωτιά εξελίσσεται σε ένα τμήμα της Δαδιάς και γίνεται προσπάθεια να συγκρατηθεί για να μην περάσει και πιο βόρεια που υπάρχει ένα υγιές τμήμα του δάσους. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή της Μελίας και στη συνέχεια αφού μεταδόθηκε στις γύρω περιοχές, πέρασε κάτω από την Εγνατία και κινήθηκε προς τη Ροδόπη, στα όρια του νομού”.
Το μεσημέρι έφτασαν και οι πυροσβέστες από την Αλβανία, με πέντε πυροσβεστικά οχήματα, για να αντικαταστήσουν τους συναδέλφους τους από τη Ρουμανία. Αναγνώριση της περιοχής έκαναν σήμερα και Τσέχοι πυροσβέστες, που θα επιχειρήσουν τις επόμενες μέρες στο πλευρό των συναδέλφων τους.
Τα οχήματα πυροσβεστικά, στρατιωτικά, αστυνομικά, διασταυρώνονται μέσα στο δάσος. Μεταφέρουν νερό και προμήθειες. Σε κάποια σημεία πυροσβεστικά οχήματα αντλούν νερό από γεωτρήσεις και σπεύδουν στα μέτωπα της φωτιάς. Σε πολλά σημεία οι φλόγες βρίσκονται μέσα σε χαράδρες και η πρόσβαση είναι δύσκολη. Σε αυτά τα σημεία επικεντρώνουν τα εναέρια μέσα πυροσβεστικά αεροπλάνα Καναντέρ και ελικόπτερα Έρικσον, που απογειώνονται από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.
Ο άνεμος έχει πέσει σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, αλλά όχι εντελώς. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται και δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι να σβήσουν και οι τελευταίες φλόγες, ενώ με μικρότερα , πιο ευέλικτα οχήματα αντιμετωπίζονται οι μικρές εστίες στις περιοχές που υπάρχουν αναζωπυρώσεις. Ο δήμαρχος Σουφλίου, μαζί με τον κοινοτάρχη της Δαδιάς, προσπαθούν να κάνουν ότι είναι δυνατόν , ότι τους ζητηθεί για να βοηθήσουν. Άλλωστε, η περιοχή είναι μια μεγάλη πηγή βιοπορισμού για τους κατοίκους της περιοχής ξυλεργάτες, μελισσοκόμους, επαγγελματίες του τουρισμού, που ζουν από το δάσος.
“Έχουμε την τελευταία δεκαετία πτώση του δημογραφικού κατά 22% και ασφαλώς η ένταση των φυσικών καταστροφών, πέρα από τις ζημιές στο περιβάλλον, επιδρά και στην τοπική οικονομία” λέει ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος και συνεχίζει:
“Η φωτιά θα σβήσει αλλά πρέπει να δούμε και την επόμενη μέρα. Χρειάζεται η περιοχή μας μια πιο ενεργή παρέμβαση, προγράμματα πρόληψης και ενίσχυσης της απασχόλησης που να σχετίζονται με το οικοσύστημα για να μείνει ο πληθυσμός. Γιατί όχι να γίνει εδώ και μια σχολή εκπαίδευσης στελεχών πολιτικής προστασίας, όλες οι προϋποθέσεις υπάρχουν”.
Το βράδυ στο δημαρχείο Σουφλίου θα γίνει εκ νέου μια σύσκεψη για ενημέρωση και αποτίμηση της κατάστασης.
Μεταξύ των προτεραιοτήτων είναι να διασφαλιστεί ότι η φωτιά δε θα μεταδοθεί στο υγιές κομμάτι του δάσους, που αποτελεί το δεύτερο πυρήνα αναπαραγωγής των σπάνιων πουλιών και του μαυρόγυπα, ο οποίος ως τώρα δεν εχει προσβληθεί από τη φωτιά, όπως και να ανακοπεί η επέκταση της πυρκαγιάς στο μέτωπο εκείνο που μεταδίδει και ανατροφοδοτεί τις φλόγες πιο νότια και δυτικά, προς την περιοχή της Ροδόπης.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας, ξέσπασαν τρεις εστίες φωτιάς μέσα σε τρεις ώρες, οι δύο από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν, ενώ η τρίτη εκδηλώθηκε στην περιοχή Άγιος Γεώργιος.
Καλύτερη η εικόνα στα πύρινα μέτωπα της Ροδόπης – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις κοινότητες
Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν τα πύρινα μέτωπα στη Ροδόπη, όπου επιχειρούν από τη Δευτέρα πυροσβεστικές δυνάμεις.
«Η φωτιά καταλάγιασε χάρη στη χθεσινοβραδινή γιγάντια επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με επίγεια μέσα και με ελικόπτερα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης.
Τόνισε, δε, ότι υπό έλεγχο είναι το μέτωπα στα Κασσσιτερά, στο δήμο Μαρωνείας-Σαπών, στα όρια με τον νομό Έβρου, στη Γρατινή του δήμου Κομοτηνής, όπου χθες είχε σημειωθεί αναζωπύρωση και στην περιοχή της Κερασιάς, στο Παπίκιο Όρος.
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι δημοτικές κοινότητες Γρατινής, Στυλαρίου και Σιδηράδων του δήμου Κομοτηνής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την πυρκαγιά της 21ης Αυγούστου.
Την ίδια ώρα, όσον αφορά τα πύρινα μέτωπα της Αλεξανδρούπολης, της Δαδιάς και της Ροδόπης, συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες τόσο από επίγειες όσο και από εναέριες δυνάμεις, ενώ αντιμετωπίζονται πολλές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται πέντε μέτωπα βορειοδυτικά της Δαδιάς.
Αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται πέντε μέτωπα βορειοδυτικά της Δαδιάς
Στις επιχειρήσεις συνδράμουν δυνάμεις που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, συνδράμουν 56 πυροσβέστες με 12 οχήματα από Ρουμανία, 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία, 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα από Τσεχία και μέσω διμερούς συμφωνίας 46 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Αλβανία.
Δύσκολη η κατάσταση στη Βοιωτία
Στο Δίστομο Βοιωτίας, αναζωπυρώσεις δημιουργούν νέα μέτωπα συνεχώς και για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.
Σε δηλώσεις του στο Open, ο δήμαρχος Διστόμου τόνισε ότι οι δυνάμεις που επιχειρούν στη Βοιωτία δεν επαρκούν, καθώς το πύρινο μέτωπο είναι στα 20 χιλιόμετρα.
Ελεύθεροι οι δύο προσαχθέντες για την πυρκαγιά στο Μενίδι
Σύμφωνα με πληροφορίες, ελεύθεροι θα αφεθούν οι δύο προσαχθέντες για την πυρκαγιά στο Μενίδι. Οι προσαγωγές είχαν γίνει νωρίτερα, αλλά δεν προέκυψαν στοιχεία που να τους ενοχοποιούν για απόπειρα εμπρησμού.
Προσαγωγές υπόπτων για τη φωτιά στον Αυλώνα
Ειδικότερα, για τη φωτιά στον Αυλώνα που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα και η οποία τέθηκε υπό έλεγχο, προσήχθησαν δύο άτομα.
Το ένα από αυτά, στο αυτοκίνητο του οποίου – σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν κιάλια σπινθιριστής και βαμβάκια, αναμένεται να συλληφθεί.
Λέκκας για Πάρνηθα: Τι είναι το «φαινόμενο της καμινάδας» – Οι παράγοντες που ενισχύουν τη φωτιά
Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, μιλώντας για την πυρκαγιά στην Πάρνηθα, εξήγησε ποιο είναι το «φαινόμενο της καμινάδας», σημειώνοντας ότι αρκούν δέντρα ως καύσιμη ύλη και πυρομετεωρολογικές συνθήκες που μετατρέπουν μια χαράδρα σε τζάκι που ρουφάει προς τα πάνω.
Ο απολογισμός έως σήμερα 24 Αυγούστου 2023 για την #πυρκαγιά 🔥 της Πάρνηθας, που ξεκίνησε από την Ι.Μ. Κλειστών στη Φυλή είναι 55.390 στρέμματα! pic.twitter.com/xvxqVBSvKJ
— Γκουρμπάτσης Ανδριαν (@Gkourmpatsis) August 24, 2023
«Για να αναπτυχθεί μια δασική πυρκαγιά πρέπει να υπάρχει κατ’ αρχάς η καύσιμη ύλη δέντρων και στη συνέχεια να υπάρχουν οι κατάλληλες μορφολογικές και μετεωρολογικές συνθήκες. Τρεις είναι οι παράγοντες που ενισχύουν τη φωτιά ή την αφομοιώνουν. Υπήρχε καύσιμη ύλη μέσα στη χαράδρα αλλά και στην Πάρνηθα γενικότερα. Το δεύτερο είναι η μορφολογία η οποία ουσιαστικά αντιστοιχεί σε μία χαράδρα μεγάλη, η οποία αρχίζει από τη βάση ενός βουνού και φτάνει σχεδόν στην κορυφή» τόνισε ο κ. Λέκκας στην ΕΡΤ, ενώ πρόσθεσε:
«Μέσα σε αυτές τις χαράδρες, όταν αρχίσει η φωτιά, τότε μεταδίδεται υπό τύπον τζακιού με καμινάδα που διευκολύνει την καύση. Στη συνέχεια αναπτύσσονται ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στη χαράδρα, πυρομετεωρολογικές συνθήκες, όμοιες με σωλήνα τζακιού, ο οποίος ρουφάει προς τα πάνω».
«Το ”φαινόμενο της καμινάδας” διευκολύνει την πυρκαγιά να αναπτυχθεί πάρα πολύ γρήγορα με μεγάλα θερμικά φορτία και έδαφος το οποίο δεν είναι εύκολα προσέγγισιμο. Προστίθενται και τα ρεύματα τα οποία είναι και ανοδικά και καθοδικά και δεν μπορεί κάποιος κυβερνήτης αεροσκάφους να πάει εκεί που θέλει το αεροπλάνο» ανέφερε ο καθηγητής.
Όταν μπαίνει η φωτιά μέσα σε μία τέτοια περιοχή που προσομοιάζει με καμινάδα, τότε είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθεί, αλλά αυτό είναι το ανάγλυφο της Ελλάδας, όπως και στη Ρόδο και στον Έβρο, είπε ο κ. Λέκκας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι η κλιματική κρίση που αναμενόταν από το 2040, «αλλά ήρθε πολύ πιο νωρίς με παράγοντες, όπως τα μηδενικά σχεδόν επίπεδα υγρασίας, ξηρασία και παρατεταμένοι καύσωνες, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει μείξη αστικού και δασικού ιστού».
Copernicus για Αλεξανδρούπολη: «Η μεγαλύτερη καμένη έκταση σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια»
H ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus μέσω του δορυφόρου Sentinel, καταγράφει το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, η έκταση που είχε καεί μέχρι χθες στην Αλεξανδρούπολη (πάνω από 720.000 στρέμματα) είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια.
#ImageOfTheDay#Wildfires are devasting #Greece🇬🇷
⬇️Yesterday, #Sentinel2 captured the burnt scar around Alexandroupolis (which has reached 7⃣2⃣,0⃣0⃣0⃣+ ha)@CopernicusEMS is working 24/7 to support those involved in tackling the ongoing 🔥emergency
🔗https://t.co/bCxJuDYHnA pic.twitter.com/nwFBYnxHqa
— Copernicus EU (@CopernicusEU) August 24, 2023
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μεγάλη αναζωπύρωση στη Δαδιά
Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται στην Αλεξανδρούπολη και κοντά στο χωριό της Δαδιάς βρίσκεται σε εξέλιξη μέτωπο φωτιάς το οποίο ξεκίνησε από αναζωπύρωση μέσα στο πευκοδάσος.
Από την κατεύθυνση των ανέμων στην Αλεξανδρούπολη η φωτιά δεν φαίνεται να απειλεί κάποια κατοικημένη περιοχή.
Η φωτιά που αναζωπυρώθηκε κοντά στην κοινότητα της Δαδιάς τροφοδοτείται από ένα κοντινό πευκόδασος και έχει κατεύθυνση προς το χωριό Κοτρώνια στο Σουφλί, χωρίς όμως αυτό να κινδυνεύει. Οι φλόγες πάντως τύλιξαν τον χώρο αναψυχής Κατραντζήδες με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Πέντε τα ενεργά μέτωπα στη Δαδιά – Μεγάλη αναζωπύρωση στα Κοίλα #φωτια #Πυρκαγια #φωτιες_2023 #φωτιες #Αλεξανδρουπολη #Εβρος #Δαδια https://t.co/sEl0tZK88l
— fotiatora.gr (@fotiatoragr) August 24, 2023
Η περιοχή έχει έντονη μορφολογία και πολλά μικρά μέτωπα, και οι κάτοικοι ευελπιστούν να υπάρξει σήμερα η βροχόπτωση που έχει προβλέψει κυρίως για αύριο Παρασκευή η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για να πάρει τέλος ο πύρινος εφτιάλτης στην περιοχή.
Στην περιοχή υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις και στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχουν και δυνάμεις που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για 56 πυροσβέστες με 12 οχήματα από Ρουμανία, 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία, 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα από Τσεχία και μέσω διμερούς συμφωνίας 46 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Αλβανία.
Μεγάλη είναι η βοήθεια από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, την Ελληνική Αστυνομία, καθώς και από υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Φωτιές στην Ελλάδα: Ό,τι «είδε» το συντονιστικό ελικόπτερο της πυροσβεστικής – Συγκλονιστικά πλάνα
Τους κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πυροσβέστες στο πεδίο φανερώνουν εντυπωσιακές εικόνες από το συντονιστικό ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος. Διηύθυνε το πρωί της Πέμπτης, 24 Αυγούστου τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα που επιχείρησαν στο μέτωπο της μεγάλης φωτιάς στην Πάρνηθα.
Σε πολλές περιπτώσεις ο συντονιστής του ελικοπτέρου του Πυροσβεστικού Σώματος στην τεράστια φωτιά που κατακαίει την Πάρνηθα, ζητά από τους χειριστές των εναέριων μέσων να πραγματοποιήσουν ρίψη νερού μέσα σε χαράδρα, όπου οι πυκνοί καπνοί, η μορφολογία του εδάφους αλλά και η παρουσία επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων καθιστούν το έργο των ιπτάμενων ιδιαίτερα δύσκολο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο συντονιστής ζητά επανειλημμένα από τους πιλότους να τηρούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και να ακολουθούν συγκεκριμένες πορείες, ειδικά κατά την είσοδο και την έξοδό τους από την χαράδρα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος συντριβής ή σύγκρουσης δύο εναέριων μέσων.
Ενδεικτικό είναι, επίσης, ότι ένας από τους χειριστές ζητά από τον συντονιστή να επικοινωνήσει με τα επίγεια τμήματα και να τους ζητήσει να μετακινηθούν ώστε να μην πληγούν από τη ρίψη του νερού, ενώ σε άλλο σημείο ο υπεύθυνος του συντονισμού ζητά βολές ώστε να μειωθεί το πυροθερμικό φορτίο της πυρκαγιάς και να διευκολυνθεί το έργο των επίγειων τμημάτων.
Ένας ακόμα παράγοντας που δυσκολεύει το έργο της αεροπυρόσβεσης, όπως προκύπτει από τις επικοινωνίες μεταξύ των εναέριων μέσων, είναι οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην Πάρνηθα το πρωί και το μεσημέρι της Πέμπτης (24.08.2023), οι οποίοι παρέσυραν εκτός στόχου το νερό που έριχναν τα αεροπλάνα.
Για τον λόγο αυτό, ο συντονιστής διατάζει τους πιλότους να προσαρμόσουν την επιχειρησιακή τους προσέγγιση και να κάνουν ρίψεις λίγο μπροστά από το μέτωπο της πυρκαγιάς, ώστε να ενυδατώνουν τη βλάστηση, να αυξάνουν την υγρασία των φυτών και κατ’ αυτόν τον τρόπο να επιβραδύνουν – περιορίζουν την εξάπλωση της φωτιάς.
Από τις συνομιλίες μέσω ασυρμάτου φαίνονται επίσης τα γρήγορα αντανακλαστικά της πυροσβεστικής αλλά και η σημασία υποδομών υδροληψίας και δασοπροστασίας.
Ενδεικτικό των γρήγορων αντιδράσεων του Σώματος, σε κάποιο σημείο ο συντονιστής της Πάρνηθας, κατόπιν υπόδειξης του εθνικού συντονιστικού κέντρου στο Μαρούσι, αποδεσμεύει ένα από τα εναέρια μέσα που είχε στη διάθεσή του και άμεσα το ανακατευθύνει, έμφορτο με νερό, προς τον Αυλώνα, όπου εκείνη τη στιγμή υπήρχε ανησυχία για ταχεία εξάπλωση φωτιάς.
Όσον αφορά στις υποδομές, καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, οι πιλότοι ενημερώνουν ότι πηγαίνουν για υδροληψία όμως αντί να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και καταναλώνοντας καύσιμα, εφοδιάζονται άμεσα με νερό από τους κοντινούς ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ.
Παράλληλα, στις εικόνες από το συντονιστικό ελικόπτερο φαίνονται οι νέες και οι διευρυμένες αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή Μετόχι που διανοίχτηκαν ή διαπλατύνθηκαν μέσα σε λίγες ώρες χθες, από κρατικές υπηρεσίες και ιδιώτες, ώστε αποφευχθεί η εξάπλωση της φωτιάς στο βουνό και στον οικιστικό ιστό.
Παρακολουθήστε τα πλάνα που κόβουν την ανάσα: