«Μάχη» με τις φλόγες στη Ρόδο για πέμπτη μέρα – Μήνυμα 112 για την εκκένωση των χωριών Λάρδο και Πυλώνα

Οι εξελίξεις για τις πυρκαγιές που καίνε αυτή τη στιγμή τη χώρα.

Parallaxi
μάχη-με-τις-φλόγες-στη-ρόδο-για-πέμπτ-1035775
Parallaxi

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν για ακόμη ένα βράδυ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην φωτιά που μαίνεται στη Ρόδο.

Στην περιοχή αυτή την ώρα επιχειρούν 173 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρο και 35 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν με το πρώτο φως της ημέρας δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη. Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο σήμερα. Πιο συγκεκριμένα στο νησί των Δωδεκανήσων αναμένεται να φθάσουν 25 πυροσβέστες αεροπορικώς από την Θεσσαλονίκη, καθώς και βοήθεια από Ρουμανία και Σλοβακία.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός, η κατάσταση στη φωτιά στη Ρόδο παραμένει δύσκολη. Αυτή την ώρα το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται πάνω από το χωριό Λάερμα και κινείται ανατολικά προς το φράγμα Γαδουρά. Χθες στις 22.29 το βράδυ στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Λάερμα, να εκκενώσουν προς τον Αρχάγγελο. Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός απομακρύνθηκαν 300 άτομα που διαμένουν εκεί ωστόσο η φωτιά δεν μπήκε στο χωριό. Από το πρωί στην μάχη της κατάσβεσης και του περιορισμού της φωτιάς μπήκαν και τα εναέρια μέσα. Στο σημείο επιχειρούν, 173 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων , 35 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 2 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη. Επιπλέον συνδράμουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ καθώς και εθελοντές πυροσβέστες. Ακόμη, στις 7 το πρωί επρόκειτο να φτάσουν και 31 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 οχήματα από τη Σλοβακία.

Την εκκένωση των χωριών Λάρδο και Πυλώνα αποφάσισε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Την εκκένωση των χωριών Λάρδο και Πυλώνα διέταξε πριν από λίγα λεπτά η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας με μήνυμα που έφθασε στα κινητά των κατοίκων της περιοχής μέσω του συστήματος 112.

Η πυρκαγιά στη Ρόδο συνεχίζει να αναπτύσσεται στην περιοχή των Λαέρμων και παραμένει ανεξέλεγκτη.

Σε ύφεση τα μέτωπα σε Δυτική Αττική και Λακωνία – Συνεχείς οι ρίψεις νερού από εναέρια μέσα

Σε ύφεση είναι τα μέτωπα σε Δυτική Αττική και Λακωνία με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να παραμένουν στα σημεία αδιάλειπτα για να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιά σήμερα για τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος, Θεσσαλίας, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

«Το ελικόπτερο Έρικσον πραγματοποιούσε από το πρωί στοχευμένες ρίψεις όπου υπάρχουν στήλες καπνού» ανέφερε την ώρα που το πυροσβεστικό ελικόπτερο γέμιζε τις δεξαμενές του από τις διάσπαρτες δεξαμενές νερού που υπάρχουν στην περιοχή.

Ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Κώστας Στάμου βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Μάνδρα καταγράφοντας τις προσπάθειες της πυροσβεστικής που πραγματοποιούν στοχευμένες ρίψεις νερού στα σημεία που υπάρχουν ακόμα μικροεστίες φωτιάς ή καπνός.

O Kώστας Γαζούλης, από το Δαφνί Λακωνίας, κατέγραψε τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων που κατάφεραν να περιορίσουν την δασική πυρκαγιά, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες.

Μεσσηνία: Υπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε στην Κορώνη – Σε επιφυλακή η πυροσβεστική

Εστία φωτιάς ξέσπασε σήμερα λίγο πριν τις 11 το πρωί, κοντά στην περιοχή «Αγία Τριάδα» στην Κορώνη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, άμεσα ειδοποιήθηκε από κατοίκους της περιοχής η πυροσβεστική και έχει σπεύσει στο σημείο, ενώ ρίψεις επιχείρησαν και 2 α/φ PZL, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Χάρη στην άμεση επέμβαση τόσο επίγειων, όσο και εναέριων μέσων έχει περιοριστεί αυτή τη στιγμή τη φωτιά, κοντά σε κατοικημένη περιοχή και έχει τεθεί υπό έλεγχο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις στην επιτήρηση για πυρκαγιές το Σαββατοκύριακο

Πέρα από την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και την κατάσβεση πυρκαγιών κατά την διάρκεια της εβδομάδας με εναέρια- επίγεια μέσα και προσωπικό, γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο κατόπιν εντολών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου θα ισχύσουν τα παρακάτω μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα για όλη την επικράτεια:

  • Εκπομπή του συνόλου των 214 περιπόλων επιτήρησης (1.284 άτομα) και 22 πυροφυλακίων (132 άτομα), ανεξαρτήτως δείκτη επικινδυνότητας.
  • Εκπομπή 50 περιπόλων επιτήρησης (300 άτομα) επιπλέον των 23 προβλεπομένων (138 άτομα) περιπόλων επιτήρησης, στην περιοχή Αττικοβοιωτίας. Ποσοστό αύξησης 217%
  • Ετοιμότητα 2 ωρών σε όλα τα τμήματα και τα μέσα του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ (5.312 άτομα) και ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ (341 άτομα) .
  • Πτήση UAV HERON άνωθεν της ηπειρωτικής Ελλάδος.
  • Αυξημένη ετοιμότητα Στρατιωτικών Νοσοκομείων και Μονάδων Υγειονομικού.
  • Εκπομπή περιπόλων επιτήρησης (36 άτομα), πλέον των καθορισμένων από το Πυροσβεστικό Σώμα, στις κεντρικές οδούς Πάρνηθος, Πεντέλης, Υμηττού, Αιγάλεω, Ορ. Μερρέντα (περιοχή Κουβαρά), Νέα Μάκρη.
  • Εναέρια επιτήρηση και εκπομπή περιπόλων σε όλη την επικράτεια, μέχρι 5 χλμ πέριξ όλων των στρατοπέδων

Αρτοποιός στον ΣΚΑΪ 100,3: Μικρή αποκλιμάκωση στο μέτωπο της Ρόδου

Συνεχίζεται για πέμπτη μέρα η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός μίλησε για δύσκολη και πολύπλοκη επιχείρηση.

Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μικρή αποκλιμάκωση στο μέτωπο της φωτιάς που κινείται σήμερα έξω από τα Λάερμα με κατεύθυνση προς τα ανατολικά του νησιού, στο φράγμα του Γαδουρά.

Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, της πολύ μεγάλης ζέστης και των ισχυρών βόρειων ανέμων έντασης 6 με 7 Μποφόρ.

Επισήμανε παράλληλα ότι η κατάσταση τις επόμενες τρεις ημέρες θα δυσκολέψει περαιτέρω, κυρίως σε ηπειρωτικές περιοχές της χώρας λόγω της υγρασίας, των ισχυρών βόρειων ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών, κάνοντας λόγο για εκρηκτικό μείγμα.

Από το πρωί στην μάχη της κατάσβεσης μπήκαν και τα εναέρια μέσα. Στο σημείο επιχειρούν 173 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 2 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Επιπλέον συνδράμουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.

Ακόμη, στις 7 το πρωί επρόκειτο να φτάσουν και 31 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 οχήματα από τη Σλοβακία.

Φθάνουν συνεχώς ενισχύσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) και του rescEU

Νέα εναέρια ευρωπαϊκή συνδρομή για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών παρέχεται στη χώρα μας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) και του rescEU, σε συνέχεια του επίσημου αιτήματος που έχει υποβάλει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, λόγω των δασικών πυρκαγιών που συνεχίζουν να μαίνονται στη χώρα εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών, η Ελλάδα υπέβαλε χθες επιπρόσθετο αίτημα για εναέρια συνδρομή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό στο οποίο ανταποκρίθηκαν άμεσα:

Η Κύπρος, η οποία απέστειλε 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Αir Τractor μέσω rescEU και η Κροατία, η οποία απέστειλε 1 πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-415, επίσης μέσω rescEU.

Υπενθυμίζεται ότι εναέρια συνδρομή στη χώρα μας έχουν παράσχει, επίσης, στο πλαίσιο αντίστοιχου αιτήματος που έχει υποβληθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, η Ιταλία με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU και η Γαλλία, επίσης με δύο αεροσκάφη CL-415.

Αναφορικά με τις επίγειες ευρωπαϊκές δυνάμεις που συνδράμουν τους Έλληνες πυροσβέστες στα μέτωπα των πυρκαγιών, πεζοπόρα τμήματα και πυροσβεστικά οχήματα έχουν αποστείλει ήδη η Ρουμανία (40 πυροσβέστες και 5 οχήματα) και η Σλοβακία (31 πυροσβέστες και 15 οχήματα).

Εντός της ημέρας φτάνουν στην Αττική οι 149 πυροσβέστες συνοδεία 49 οχημάτων από την Πολωνία. Η Ρουμανία αποστέλλει επιπροσθέτως 50 πυροσβέστες και 10 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ πεζοπόρο τμήμα με 50 πυροσβέστες καθώς και 10 οχήματα αποστέλλει και η Βουλγαρία.

Τους Έλληνες πυροσβέστες συνδράμουν ταυτόχρονα και ομάδες πυροσβεστών από τη Ρουμανία, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία, που μετέχουν στο πρόγραμμα Προ-Εγκατάστασης (Pre-Positioning) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι εναέρια συνδρομή για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών έχει λάβει η χώρα μας και σε διμερές επίπεδο, από το Ισραήλ και την Ιορδανία.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο για επτά περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για το Σάββατο 22 Ιουλίου, για επτά περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  •  Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
  •  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η πυροσβεστική απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς τις επόμενες μέρες αναμένονται ακραίες συνθήκες.

«Τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζουμε ένα φαινόμενο που δυσκολεύει αλλά και εντείνει την ένταση αλλά και την διασπορά των πυρκαγιών και των νέων εστιών σε όλη την Ελλάδα. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενεργά μέτωπα με όλα τα μέσα που έχουμε στην διάθεση μας. Σε αυτή την προσπάθεια ζητούμε την συνεργασία των πολιτών και ταυτόχρονα απευθύνουμε έκκληση σε όλους. Πάνω από όλα για την δική σας ασφάλεια να ακολουθείται πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών» τόνισε χαρακτηριστικά το απόγευμα της Παρασκευής (21/7) κατά την διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Πατούλης: Σε ετοιμότητα για τις φωτιές και τον καύσωνα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός

Σε ετοιμότητα για τις φωτιές και τον καύσωνα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, όπως υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

«Στόχος μας να βοηθήσουμε την εθνική προσπάθεια για τα θέματα των πυρκαγιών και να δώσουμε οδηγίες προς τους συμπολίτες μας. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτές τις ώρες, μόνο αν υπάρχει λόγος θα πρέπει να κινούμαστε στο περιβάλλον. Και πολύ περισσότερο να έχουμε μυϊκή καταπόνηση. Θα παρακαλούσα αν δεν υπάρχει λόγος, ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες και οι ανθρώποι της τρίτης ηλικίας, να μην κάνουν βόλτες αυτές τις πολύ θερμές ώρες», δήλωσε ο κ. Πατούλης.

«Τα πάρκα μας, τα τρία τελευταία χρόνια, έχουν αναβαθμιστεί πλήρως, έχουν γίνει πάρκα ευρωπαϊκών προδιαγραφών και προφανώς θα πρέπει να διαφυλαχθούν. Τα πάρκα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν ζωντανά, να μας φιλοξενήσουν σε λίγες ημέρες. Δεν είναι το καλύτερο σε καύσωνα να υπάρχουν ανοικτά πάρκα», τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβαίνει αυτό, όπως για λόγους υγείας και επειδή υπάρχει υψηλή ευφλεκτότητα. «Για θέματα πρόληψης, τα πάρκα παραμένουν τις δύο – τρεις ημέρες κλειστά. Και σε ελάχιστα 24ωρα πάλι θα είναι ανοικτά και φιλόξενα», πρόσθεσε.

*Με πληροφορίες από ΕΡΤ, skai.gr
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα