Μανωλάδα: Καταγγελία για άθλιες συνθήκες διαβίωσης αλλοδαπών εργατών
Το ΚΚΕ ζητά από τον υπουργό Μετανάστευσης Μάκη Βορίδη να επανεκδόσει τα έγγραφα των εργατών που καταστράφηκαν σε φωτιά πριν από λίγες ημέρες
Yγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή είναι οι φραουλότοποι της Μανωλάδας Ηλείας όπου σήμερα 2.000 αλλοδαποί εργάτες γης στοιβάζονται σε παραπήγματα, παλιά θερμοκήπια, μέσα στις λάσπες και τα σκουπίδια. Μάλιστα την εποχή που άρχισε η συγκομιδή της φράουλας – τώρα βρίσκεται στο τέλος της – οι εργάτες γης από το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Νεπάλ και την Αίγυπτο έφταναν τις 7.000.
Οι εργάτες δεν εμβολιάζονται – μόλις 30 εμβόλια έφθασαν στα παραπήγματα- και όσοι έρχονται σε επαφή μαζί τους κινδυνεύουν να αρρωστήσουν ή να μεταδώσουν ασθένειες όπως η ηπατίτιδα. Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των εργατών ήρθαν στο προσκήνιο εξαιτίας μιας πυρκαγιάς – προ 15 ημερών- που κατέστρεψε τους υποτυπώδεις καταυλισμούς 1000 εργατών μαζί με τα ρούχα και κυρίως τα έγγραφά τους που δείχνουν ότι εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας.
Οι άστεγοι εργάτες διαμένουν τώρα προσωρινά μαζί με τους συναδέλφους τους, 15-20 άτομα μαζί σε κάθε παράπηγμα, ενώ τα εργατικά κέντρα της περιοχής Αμαλιάδος και Πάτρας συνδράμουν με όσα μέσα μπορούν. Ο δήμος Πατρέων προσφέρει λίγα τρόφιμα από το κοινωνικό μαγειρείο και εθελοντές και συνδικαλιστές γιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Σε ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στον αρμόδιο υπουργό Mετανάστευσης και Aσύλου, Μάκη Βορίδη, και συζητήθηκε χθες, ζητά παρέμβαση ώστε να επανεκδοθούν σύντομα τα έγγραφά των αλλοδαπών εργατών και να ληφθούν μέτρα για πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, όπου πολλές φορές είχαν αναφερθεί οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα «κάτεργα» της φράουλας, είναι ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια οι εργάτες αυτοί δεν είναι παράνομοι αλλά έχουν μετακληθεί με τις νόμιμες διαδικασίες για να καλύψουν τις κενές θέσεις στη γεωργία.
«Οι συνθήκες διαβίωσης είναι τριτοκοσμικές» επισημαίνει ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, «δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό και κυκλοφορούν ασθένειες, ουσιαστικά η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε καραντίνα. Για παράδειγμα δε μπορεί κάποιος να δώσει αίμα γιατί μπορεί να είναι φορέας μολυσματικής ασθένειας. Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι να επανεκδοθούν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Πολλοί είχαν πληρώσει εισιτήρια επιστροφής».
Πηγή; protothema.gr