Μάθε τι κρύβεται πίσω από το χαμόγελό σου… δωρεάν στη Θεσσαλονίκη
Τι κρύβεται πίσω από ένα χαμόγελο;
Τι κρύβεται πίσω από ένα χαμόγελο; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορούν να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι μέσω μιας δωρεάν εξέτασης της στοματικής κοιλότητας, που θα πραγματοποιείται στις 20 Μαΐου (ώρες 11.00-14.00) στο ισόγειο της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο πλαίσιο της δράσης “Από χείλη σε χείλη το μαθαίνουν χίλιοι…”.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Οδοντιατρικού Φοιτητικού Σωματείου (Ο.ΦΟΙ.Σ) με υπεύθυνο τον Ανδρεάδη Δημήτρη, επίκουρο καθηγητή του Εργαστηρίου της Στοματολογίας και Παθολογίας των Ιστών, που συμμετέχει για πρώτη φορά φέτος στον θεσμό του “ΑΠΘ την Κυριακή”, που ξεκίνησε το 2012.
Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Σύλλογο “Όραμα Ελπίδας”, ο οποίος ως πρωταρχικό στόχο έχει να καλύψει τις ανάγκες παιδιών και ενηλίκων, που χρειάζονται μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, θα γίνεται λήψη στοματικού επιχρίσματος για τη δυνατότητα εγγραφής ως εθελοντής δότης στην Τράπεζα Μυελού των Οστών της Ελλάδας.
Ένα ακόμα σκέλος της δράσης θα περιλαμβάνει ενημέρωση για το ποια είναι η ομάδα Ο.ΦΟΙ.Σ, για τον μυελό των οστών και την αναγκαιότητα ύπαρξης εθελοντών δοτών αλλά και για τους καθημερινούς κανόνες στοματικής υγιεινής, που ο καθένας οφείλει να εφαρμόζει.
Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν επίσης τη δυνατότητα, με λίγη ποσότητα από το σάλιο τους, να εξεταστούν για την ύπαρξη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) στο σώμα τους, μία εργαστηριακή εξέταση η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με εξωτερική κλινική.
Το τελευταίο και διαδραστικό σκέλος θα αποτελείται από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου, που θα αφορά καθημερινούς προβληματισμούς σχετικά με την υγεία της στοματικής κοιλότητας καθώς και quiz γνώσεων προκειμένου τόσο να αποκρυσταλλώσουν τόσο οι οδοντίατροι τις γνώσεις του απλού πολίτη για τη στοματική του υγιεινή, αλλά και να μυηθούν οι παρευρισκόμενοι σε πληροφορίες άγνωστες, μέχρι τώρα, γι’ αυτούς.
Ο στόχος αυτής της δράσης είναι να δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ευαισθητοποιηθούν αλλά και να γνωρίσουν καλύτερα αυτό το μέρος του σώματός τους.
Πηγή: ΑΠΕ