Ελλάδα

Με POS από σήμερα σε λαϊκές, ταξί και πανηγύρια

Υποχρεωτική χρήση των POS σε ακόμα 35 κλάδους όπως ταξί και εμπόρους λαϊκών αγορών.

Parallaxi
με-pos-από-σήμερα-σε-λαϊκές-ταξί-και-πανηγ-697185
Parallaxi

Νέα εποχή για το «πλαστικό χρήμα» από σήμερα, καθώς η υποχρεωτική χρήση των POS επεκτείνεται και σε ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα, ψιλικατζίδικα και άλλους κλάδους. Η χρήση των POS για την αποδοχή πιστωτικών και χρεωστικών καρτών επεκτείνεται, ενώ οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν πλέον τις πληρωμές τους σε όλη τη λιανική αγορά ακόμα και με ΑΦΜ ή τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.

Από σήμερα και εφεξής όλοι οι πωλητές που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, στα πανηγύρια αλλά και στα κυριακάτικα παζάρια, υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές), όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία IRIS online payments.

Τα πρόστιμα

Σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η σχετική υπουργική απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 1η Φεβρουαρίου 2024 έως και 1η Μαρτίου 2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεσιν η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και την 31η Ιανουαρίου 2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του.

Από εκεί και πέρα, όποιος δεν εγκαταστήσει POS ή δεν ενεργοποιήσει την αποδοχή άμεσων πληρωμών θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο 1.500 ευρώ. Το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί στο μισό εάν:

  • Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης προβεί σε καταβολή του προστίμου.
  • Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών καταθέσει αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών.

Η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΛΑ

«Μετά την αργία της Πρωτοχρονιάς όλοι οι πωλητές των λαϊκών αγορών θα βρισκόμαστε κανονικά στις θέσεις μας από την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024, σε κάθε γειτονιά της πατρίδας μας, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους χιλιάδες Έλληνες καταναλωτές που διαχρονικά μας εμπιστεύονται για τις αγορές τους αξιοποιώντας ιδανικά το τρίπτυχο, ποιότητα, ποικιλία, καλές τιμές», ανέφερε σε σχετική της ανακοίνωση προ ημερών η Παναττική Ομοσπονδία Πωλητών Λαικών Αγορών και υπογράμμισε:

Σημειώνεται, ότι από τους δικαιούχους πληρωμής με ηλεκτρονικά μέσα βάσει της ΚΥΑ εξαιρούνται:

  • τα άτομα με αναπηρία όρασης με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω
  • τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων έως και την 31/12/2024

    Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα