Ελλάδα

Μεγάλη αναζωπύρωση στη Ρόδο – Κοντά σε χωριά η φωτιά στην Κάρυστο

Καίει ανεξέλεγκτα η πυρκαγιά κοντά στο χωριό Λούτσες στην Κέρκυρα

Parallaxi
μεγάλη-αναζωπύρωση-στη-ρόδο-κοντά-σε-1037106
Parallaxi

Αντιμέτωποι με μεγάλη αναζωπύρωση είναι από τις 10 το πρωί οι πυροσβέστες στο Βάτι της Ρόδου.

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν για όγδοη ημέρα στο νησί, ενώ στην προσπάθεια κατάσβεσης επιχειρούν και εκατοντάδες εθελοντές.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στη Ρόδο επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν με ακόμα 16 πυροσβέστες και 8 οχήματα, τα οποία θα φτάσουν στο νησί στις 10 το πρωί με το Blue Star για να προστεθούν στις υπάρχουσες δυνάμεις.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά κινείται από Βάτι προς Γεννάδι.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο των επίγειων δυνάμεων, ενώ δημιουργούν νέες αναζωπυρώσεις.

Στιγμές αγωνίας για συνεργείο της ΕΡΤ και εθελοντές – Τρέχουν να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα

Στιγμές αγωνίας βίωσαν εθελοντές καθώς και οι δημοσιογράφοι και οι οπερατέρ της ΕΡΤ στο Βατί της Ρόδου, καθώς οι φλόγες από τη μεγάλη φωτιά που αναζωπυρώθηκε τους απείλησαν.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Νούσης, ο οπερατέρ Γιώργος Κορδονούλης και η ηχολήπτρια Παναγιώτα Δερβιτσιώτη βρίσκονταν σε ένα από τα μέτωπα για να καλύψουν την πορεία της φωτιά καθώς και τις προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών και ξαφνικά έπρεπε να τρέξουν για να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που μετέδωσε η ΕΡΤ, επικράτησαν στιγμές πανικού καθώς δημοσιογράφοι και εθελοντές έπρεπε να βιαστούν για να μην απειληθούν οι φλόγες.

Εισαγγελική παρέμβαση για την καταστροφική φωτιά στη Ρόδο

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για τη διαπίστωση τυχόν ευθυνών και συντρέχουσας αμέλειας υπευθύνων σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε και προκαλεί η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου, παρήγγειλε η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατική», δόθηκαν οδηγίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την ανάθεση της έρευνας σχετικά με τις ευθύνες της φωτιάς σε ανώτερα επιτελικά κλιμάκια. Οι ενέργειες που παραγγέλθηκαν θα ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων.

Απο τη δορυφορική εικόνα που έδωσε ο SENTINEL 2, το μεσημέρι της Κυριακής, υπολογίστηκε ότι κάηκαν πάνω από 107.000 στρέμματα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών είναι πιθανό να αυξήθηκε ήδη στα 150.000 στρέμματα, που αντιστοιχεί στο 10% της έκτασης όλου του νησιού. Από αυτά οι περιοχές NATURA που καταστράφηκαν αντιστοιχούν στο 12% της συνολικής καμμένης έκτασης, κάπου 12.000 στρέμματα. Μέσα σε αυτή βρίσκονταν ώριμα κυπαρισσοδάση, καθώς και δάση τραχείας πεύκης, ένα είδος της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ κάηκαν και παλιές αναδασώσεις.

Ώρες αγωνίας για την Κάρυστο

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Κάρυστο, όπου η φωτιά μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας. Τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην Κάρυστο συνδράμουν ήδη με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος δύο αεροσκάφη, ενώ θα προστεθούν και άλλα όσο περνάει η ώρα.

Τα μέτωπα και οι αναζωπυρώσεις ήταν ο εφιάλτης από χθες το απόγευμα, καθώς «ξεφύτρωναν» από παντού μιας και η ένταση των ανέμων παρέμενε ιδιαίτερα ισχυρή.

Ο Πλατανιστός και το Λιβάδι ήταν τα δύο χωριά που είχαν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους τα επίγεια συνεργεία και οι εθελοντές μαζί με τα μηχανήματα των ΟΤΑ για να σταματήσουν τις φλόγες, που κυριολεκτικά «έγλειφαν» τα σπίτια.

Μάλιστα το μέτωπο προς τον Πλατανιστό, που προέκυψε από αναζωπύρωση, πήρε μεγάλες διαστάσεις, χωρίς να μπορέσουν οι επίγειες δυνάμεις να το συγκρατήσουν και κατευθύνθηκε προς το χωριό Πλατανιστός και το Παλοχώρι.

Στην Παλιά Περίθεια η μάχη στην Κέρκυρα

Στο μεταξύ, αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά και καίει ανεξέλεγκτα στο σημείο από όπου ξεκίνησε, δηλαδή κοντά στο χωριό Λούτσες, σε πλαγιά του όρους Παντοκράτορας στην Κέρκυρα.

Επί τόπου επιχειρούν 62 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρο με 21 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Μια δεύτερη αναζωπύρωση καίει σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα από την Παλιά Περίθεια και το χωριό Λαύκι. Από την νύχτα βρίσκονται έξω από χωριό κάτοικοι, πυροσβέστες και υδροφόρες του Δήμου Β.Κέρκυρας προκειμένου να σταματήσουν την φωτιά πριν τον οικισμό.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο βορρά Γ. Μαχειμάρη η φωτιά βρίσκεται κοντά στα πρώτα σπίτια στο υψηλό σημείο ωστόσο τόσο η πυροσβεστική όσο και τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού έτσι ώστε να μην πλησιάσει η φωτιά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα