Μενδώνη: Προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού η δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών στη Μακεδονία
Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό, Λίνα Μενδώνη.
Η δημιουργία θεματικών και χρονολογικών πολιτιστικών διαδρομών στη Μακεδονία, στις οποίες θα εντάσσονται η υλική και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, είναι μια από τις προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού, όπως μάλιστα αυτές έχουν διατυπωθεί δια στόματος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο συνεργάζεται με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τόνισε, χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μετά από συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, στην έδρα της Περιφέρειας. “Νομίζω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο ώστε σημαντικά μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων να αποτελέσουν είτε θεματικές είτε χρονολογικές πολιτιστικές διαδρομές. Αυτός είναι ο στόχος με ορίζοντα τετραετίας, συμπίπτει, άλλωστε και με την ολοκλήρωση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου” επισήμανε η υπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τζιτζικώστας γνωστοποίησε ότι, χάρη στην πολύ καλή, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια κατάφερε να εξασφαλίσει επιπλέον δέκα εκατομμύρια ευρώ, για την αναστήλωση, τη συντήρηση και την ανάδειξη σημαντικών ιστορικών μνημείων της Κεντρικής Μακεδονίας και στις επτά περιφερειακές ενότητες.
“Εμείς έχουμε βάλει κάποιες προτεραιότητες, όμως ο σκοπός της συνάντησης εδώ είναι και με τις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου, τις εφορίες αρχαιοτήτων να ελεγχθεί απολύτως η ωριμότητα των έργων και από εκεί και πέρα ο περιφερειάρχης θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μνημεία τα οποία σε αυτή τη φάση θα μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως με τη νέα χρηματοδότηση που εξασφάλισε η περιφέρεια” τόνισε η υπουργός.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι μέσω των έργων που θα γίνουν θα αυξηθούν και τα ποσοστά της απασχόλησης στον συγκεκριμένο κλάδο. “Ο πολιτισμός είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό οικονομικό και αναπτυξιακό εργαλείο. Ιδιαίτερα η αρχαιολογική υπηρεσία η οποία με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας προσλαμβάνει κόσμο, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά και για τα ποσοστά μείωσης της ανεργίας. Αλλά ακόμη και τα έργα που εκτελούνται με τη μέθοδο της εργολαβίας και αυτά από κάποιους ανθρώπους γίνονται. ‘Αρα, άνθρωποι και χρήματα διακινούνται στην αγορά αναμοχλεύονται και μοχλεύονται, επομένως αυτή είναι μια παράμετρος που οφείλουμε να αναδείξουμε” τόνισε.
Επιτάχυνση των διαδικασιών για την Αμφίπολη
Σχετικά με την Αμφίπολη, η υπουργός τόνισε ότι το έργο έμεινε πάρα πολύ πίσω και επισήμανε ότι στους πέντε μήνες που πέρασαν εκτελέστηκαν έργα που έπρεπε να είχαν εκτελεστεί από το 2015. “Στην πραγματικότητα έχουμε τέσσερα χαμένα χρόνια. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει” είπε και τόνισε ότι μετά τις επιτόπου επισκέψεις δόθηκαν οι κατευθύνσεις ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί για την προστασία του μνημείου και για να απορροφηθούν οι πόροι που με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη δεσμεύτηκαν εδώ και τρία χρόνια. Στη συνέχεια γνωστοποίησε ότι θα δρομολογηθούν ερευνητικές και αρχαιολογικές εργασίες και έξω από το ταφικό συγκρότημα του τύμβου Καστά.
Για τις εργασίες που δρομολογούνται τόνισε ότι στο διάστημα που πέρασε ολοκληρώθηκε όλη η εργασία που έπρεπε να γίνει για την ελάφρυνση της διάταξης της μεταλλοκατασκευής στον τέταρτο θάλαμο, ώστε να μπορούν να δουλεύουν καλύτερα όσοι πρέπει να ασχοληθούν με τη συντήρηση του μνημείου. Επιπλέον εγκαταστάθηκαν τα μηχανήματα που παρακολουθούν το μνημείο, για να είναι διασφαλισμένη η ακεραιότητά του από την παραμικρή σεισμική δόνηση και τις τελευταίες μέρες μεταφέρονται μέλη του περιβόλου του τύμβου Καστά που ήταν στοιβαγμένα στο χώρο του λέοντος.
Την επόμενη Τρίτη θα εξεταστεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη αποκατάστασης και αναστήλωσης του περιβόλου, ενώ η ίδια η κ. Μενδώνη θα έχει συνάντηση από την αρχή της χρονιάς με τον πρύτανη του ΑΠΘ και τους αρμόδιους επιστημονικούς παράγοντες, “σχετικά με τη γεωαρχαιολογικο-μαγνητική έρευνα” γύρω από τον τύμβο και όχι μόνο. Στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσει και η οστεολογική μελέτη που είχε διακοπεί.
Εξάλλου η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι “τα προηγούμενα χρόνια ο περιφερειάρχης ήταν πολύ μόνος στην Αμφίπολη”, ωστόσο υπογράμμισε ότι σήμερα έχει δοθεί η σημασία και η προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί “σε ένα μοναδικό μνημείο και από άποψη ιστορική και αρχαιολογική αλλά και σε ένα μνημείο που μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμος αναπτυξιακός πόρος για την περιφερειακή ενότητα των Σερρών”.
Ο κ. Τζιτζικώστας σχολίασε επ αυτού ότι “το έργο έχει μείνει πίσω και πρέπει να τρέξουμε με διπλάσιες και τριπλάσιες ταχύτητες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες το συντομότερο δυνατόν”, ενώ κατέστησε σαφές ότι “εάν χρειαστούν οποτεδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή, περισσότερα χρήματα για την Αμφίπολη, θα τα βρούμε”.
Πηγή: ΑΠΕ