Μία έξτρα γονική άδεια για τους γονείς με παιδιά σε Γυμνάσιο ή Λύκειο – Ποια ημέρα
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού
Το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με άλλα συναρμόδια Υπουργεία, ανακοίνωσε την καθιέρωση ετήσιας γονικής άδειας για τους εργαζόμενους γονείς, προκειμένου να συμμετέχουν σε ειδική ενδοσχολική συνεκπαίδευση κάθε 11η Δεκεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού.
Στόχος είναι να παρέχεται δικαιολογημένη άδεια εργασίας στους γονείς, με βάση νομοθετική ρύθμιση που θα ακολουθήσει. Αφορά, κυρίως μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί εάν θα επεκταθεί και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 11 Δεκεμβρίου.
Η νέα στρατηγική, η οποία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πρόληψης της βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων, επιδιώκει να ενισχύσει τη συνεργασία σχολείου-οικογένειας-κοινότητας, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των γονέων στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.
Συγκεκριμένα, η υποχρεωτική συνεκπαίδευση θα περιλαμβάνει:
- Συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων/κηδεμόνων
- Εκπαιδευτικά σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια με τη συμμετοχή ειδικών
- Θέματα όπως: πρώιμη παρέμβαση, ψυχική υγεία, διαχείριση κρίσεων, ενδυνάμωση γονεϊκών δεξιοτήτων
- Μορφές μάθησης: διά ζώσης και εξ αποστάσεως, με χρήση σύγχρονων και ασύγχρονων μέσων
Κάθε χρόνο στις 11 Δεκεμβρίου – στις 11 Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού για να υπενθυμίσει την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών, ενώ στην Ελλάδα συνδέεται πλέον με τον θεσμό της συνεκπαίδευσης, δίνοντας κοινωνικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο στην ημερομηνία.
Με τη νέα ρύθμιση, όχι μόνο δίνεται θεσμικό δικαίωμα στον εργαζόμενο γονέα να παρακολουθήσει εκπαιδευτικές δράσεις, αλλά δημιουργείται και ένα πλαίσιο διαλόγου και καλλιέργειας κοινών αξιών με το σχολείο. Όπως υποστηρίζουν διεθνείς έρευνες (π.χ. OECD, 2023), η γονεϊκή εμπλοκή αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη μείωση της σχολικής βίας, την αύξηση της σχολικής επίδοσης και την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών.