Μία σκακιέρα για μαθητές με οπτική αναπηρία σε 170 σχολεία της Ελλάδας

«Ματ» στον αποκλεισμό

Parallaxi
μία-σκακιέρα-για-μαθητές-με-οπτική-ανα-1348169
Parallaxi

Είναι μια σκακιέρα διαφορετική, σχεδιασμένη ειδικά για να είναι προσβάσιμη και εύκολη στη χρήση από άτομα με μειωμένη όραση ή τυφλότητα. Συνήθως διαθέτει ανασηκωμένα τετράγωνα και κοίλα σημεία για τα πιόνια ώστε οι παίκτες να μπορούν, με την αφή, να τα εντοπίσουν και να τα ξεχωρίσουν.

Η συγκεκριμένη σκακιέρα, που δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά με οπτική αναπηρία να μυηθούν στα «μυστικά» του πνευματικού παιχνιδιού και παράλληλα με εργαλείο το σκάκι να εκπαιδευτούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει ήδη βρει «στέγη» σε 170 σχολεία της χώρας, εκεί όπου φοιτούν μαθητές με προβλήματα όρασης. Διανέμεται δωρεάν, μαζί με την «Μπάλα για όλους», το «διάσημο» πλέον τόπι με το κουδουνάκι, που επιτρέπει σε όλους να παίζουν μαζί στα διαλείμματα χωρίς διαχωρισμούς και περιθωριοποιήσεις.

Η διανομή της ειδικής σκακιέρας στα σχολικά συγκροτήματα της Ελλάδας, που βάζει «χρώμα» στα άσπρα και τα μαύρα τετράγωνα, και κάνει «ματ» στον αποκλεισμό, υποστηρίχθηκε από το Erasmus+ Αθλητισμός και European Chess Union, που είναι ο επίσημος ευρωπαϊκός φορέας της FIDE Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

Μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Λευκές Σημαίες: Μία μπάλα για όλους – Σαχ Ματ», που είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού και πιστοποιημένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για όλα τα σχολεία και βαθμίδες της χώρας.

«Το καινοτόμο συμπεριληπτικό πρόγραμμα συνδυάζει τη φιλοσοφία: νους υγιής (σκάκι) και σώμα υγιές (μπάλα). Είμαστε όλοι τόσο ίδιοι αλλά και τόσο διαφορετικοί και αυτό είναι ένα σημαντικό κοινωνικό μήνυμα», δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ηλίας Μάστορας, προπονητής σκακιού, εμπνευστής της μπάλας με το κουδουνάκι που έχει ήδη μοιραστεί σε όλο τον κόσμο και πρόεδρος του σωματείου Όραμα Νέων – Youthorama.

Ο κ. Μάστορας εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η ειδική σκακιέρα αποκτά μεγαλύτερη αξία καθώς, μέσω αυτής, αναλύονται στους μαθητές ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Εάν επικεντρωθείς μόνο στο σκάκι χάνεται το ενδιαφέρον. Εμείς επιλέγουμε να μαθαίνουν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι. Εκπαιδεύουμε τους μαθητές, με εργαλείο το σκάκι, επάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα», σημειώνει.

Συμπληρώνει, δε, πως μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν τα παιδιά για το πιόνι της βασίλισσας, μαθαίνοντας πως το γεγονός ότι αποτελεί το πιο δυνατό κομμάτι σε ένα παιχνίδι ήταν επανάσταση για το 1500 μ.Χ., εξαιτίας της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία. «Τους ιντριγκάρει η θέση της βασίλισσας στο σκάκι, όπως επίσης το πιόνι του βασιλιά και το δικαίωμα στη ζωή, καθώς ο βασιλιάς παραμένει σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, ενώ το πιόνι του στρατιώτη είναι σαν τον πρόσφυγα καθώς δεν πηγαίνει πίσω. Βάζουμε στην κουβέντα όλα αυτά τα θέματα, μια διαφορετική προσέγγιση για το σκάκι», προσθέτει ο κ. Μάστορας.

Εκτός από την ειδική σκακιέρα, στο όλο «πακέτο» προς τα σχολεία συμπεριλαμβάνεται και το παραμύθι «Βέρα, η μαγική σκακιέρα και το ταξίδι στους πλανήτες – Σκακιστική Οδύσσεια» του κ. Μάστορα και της Anna Kotnowska σε δύο εκδόσεις: μία για βλέποντες για τις σχολικές βιβλιοθήκες και μία σε γραφή Braille με ανάγλυφα σχέδια για παιδιά με οπτική αναπηρία.

Τέλος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ψηφιακή εφαρμογή «Σκάκι και εκπαίδευση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και συμπεριληπτικές ομαδικές σκακιστικές ασκήσεις, προσαρμοσμένες για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης -από το νηπιαγωγείο έως και το λύκειο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Α. Καρυπίδου

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα