Ελλάδα

Mήνυμα από το 112- Εκκενώνεται το Ομορφοχώρι του Κιλελέρ

Ορισμένες περιοχές της Ελλάδας δέχθηκαν έως και 800 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες ημέρες.

Parallaxi
mήνυμα-από-το-112-εκκενώνεται-το-ομορφοχώ-1054609
Parallaxi

Eικόνα: Περιοχή Θεσσαλίας, Μιχάλης Καραγιάννης/ Eurokinissi 

Μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Ομορφοχώρι στο Κιλελέρ προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτή και να κατευθυνθούν προς τον οικισμό Πλατύκαμπο λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Την ίδια ώρα, ενισχύονται τα φράγματα στις όχθες του Πηνειού ενώ συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοι κατοίκων από τα πλημμυρισμένα δυτικά προάστια της Λάρισας αλλά και της Πηνειάδας.

Στις συνοικίες Ιπποκράτης και Εργατικές Κατοικίες η επιχείρηση μεταφοράς των κατοίκων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αφού εγκαταλείπουν το σπίτι τους ακόμα και αυτοί που αρχικά δεν ήθελαν να φύγουν.

Στον ‘Αγιο Θωμά, στη Νέα Σμύρνη, στην Αγία Μαρίνα, πυροσβέστες της ΕΜΑΚ και δυνάμεις εθελοντών σπεύδουν, είτε να προμηθεύσουν νερό σε όσους το έχουν ανάγκη και να μεταφέρουν όσους επιθυμούν.

Στη συνοικία Νέα Σμύρνη επιχειρούν οι εθελοντές διασώστες της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων με φουσκωτό και δίνουν βοήθεια, όπου τους ζητηθεί, με τις οδηγίες του συντονιστικού οργάνου της πολιτικής προστασίας του δήμου.

Η στάθμη του νερού, που υπερχείλισε από τα φρεάτια, σε αυτές τις συνοικίες παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η ατμόσφαιρα μυρίζει πετρέλαιο, αφού το νερό στα υπόγεια των πολυκατοικιών αναμίχθηκε με τα καύσιμα σε λέβητες πετρελαίου θέρμανσης.

Ορισμένες περιοχές της Ελλάδας δέχθηκαν έως και 800 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες ημέρες

Ορισμένες περιοχές στην Ελλάδα δέχθηκαν έως και 800 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες ημέρες, περισσότερο από ό,τι συνήθως καταγράφεται σε έναν ολόκληρο χρόνο, αναφέρεται σε ανάρτηση της ευρωπαϊκού συστήματος «Κοπέρνικος» στην πλατφόρμα Χ. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «η καταιγίδα Daniel προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες στην κεντρική και ανατολική Ελλάδα. Ορισμένες περιοχές δέχθηκαν έως και 800 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες ημέρες – περισσότερο από ό,τι συνήθως καταγράφεται σε έναν ολόκληρο χρόνο. Ο Sentinel1 κατέγραψε την εικόνα που δείχνει πλημμυρισμένες περιοχές κοντά στον Βόλο».

Δωρεάν διέλευση στα διόδια της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου και στη διασταύρωση της Εγνατίας με την Ιονία Οδό έως τη Δευτέρα 6 π.μ.

Δωρεάν και στα δύο ρεύματα θα είναι η διέλευση των οχημάτων από σήμερα Σάββατο, έως τη Δευτέρα στις 6 π.μ., από τα διόδια στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, της Εγνατίας Οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και διασταύρωσης με Ιονία Οδό και στα δύο ρεύματα, με εντολή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου.

Η απόφαση ελήφθη με σκοπό τον περιορισμό του κόστους μετακίνησης, λόγω της διακοπής κυκλοφορίας στην ΠΑΘΕ, μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της κακοκαιρίας και με δεδομένη την επιπλέον επιβάρυνση, που θα προκύψει από την εναλλακτική αυτή διαδρομή.

Σημειώνεται ότι το κόστος για την ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. αναλαμβάνει το Δημόσιο, δυνάμει της Σύμβασης Παραχώρησης, ενώ θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση εάν απαιτηθεί τυχόν παράταση του έκτακτου αυτού μέτρου.

Τέλος, η παραχωρησιούχος εταιρία οφείλει να διατηρεί αναλυτική καταγραφή των διελεύσεων.

Πηγή: Γιώργος Ρουκάς / facebook

Πώς λειτουργούν τα νοσοκομεία στις πληγείσες περιοχές

Την εικόνα των υγειονομικών δομών στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία μετά την κακοκαιρία Daniel, περιγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), υπογραμμίζοντας την αυταπάρνηση όλων των εργαζομένων και μάλιστα υπό ακραίες συνθήκες τις τελευταίες ημέρες. Γίνονται διακομιδές ασθενών από ιδιωτικές δομές στα δημόσια νοσοκομεία λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κάποιες δομές, αλλά και διακομιδές άλλων ατόμων που χρειάζονται περίθαλψη, είτε λόγω χρονίων είτε λόγω έκτακτων προβλημάτων υγείας. Την ίδια ώρα, όπως είναι αναμενόμενο, διενεργούνται τα απολύτως απαραίτητα χειρουργεία.

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας έχουν σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος, κατά τις καταστροφικές πλημμύρες, την ώρα που και σε αυτά προέκυψαν μεγάλα προβλήματα. Είναι ενδεικτικό , σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ότι το νοσοκομείο Βόλου λειτουργεί με προβλήματα στην υδροδότηση. Το νοσοκομείο διαθέτει δεξαμενή που φροντίζουν συνεχώς να γεμίζει νερό με υδροφόρες. Ωστοσο, όπως σε όλες τις πληγείσες περιοχές πρόβλημα υπάρχει με το πόσιμο νερό. “Είναι ελάχιστο το εμφιαλωμένο νερό που διαθέτουν. Επιτακτική ανάγκη προμήθειας εμφιαλωμένου νερού όπως μας λένε οι εργαζόμενοι” αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Στο νοσοκομείο Βόλου γίνονται τα απολύτως έκτακτα χειρουργεία. Νοσηλεύονται πλημμυροπαθείς με ελεγχόμενα προβλήματα υγείας σε ειδική πτέρυγα ανακαινισμένη. Φιλοξενούνται αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς και ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπείες, οι οποίοι δεν μπορούν να πανε εύκολα στα σπίτια τους ή αυτά έχουν καταστραφεί.

Στην Καρδίτσα έχει οργανωθεί ένα υπαίθριο κέντρο υποδοχής ασθενών στο γήπεδο της πόλης, και από κει στη συνέχεια οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία διακομιζονται στο νοσοκομείο της πόλης.

Στο γήπεδο προσγειώνονται από χθες συνεχώς ελικόπτερα με πολίτες πλημμυροπαθείς και γίνεται διαλογή από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Για το σκοπό αυτό μεταφέρθηκαν υγεινομικοί από Λάρισα με ελικόπτερο. Στο νοσοκομείο Καρδίτσας νοσηλεύονται περίπου 50 πλημμυροπαθείς με χρόνια προβλήματα υγείας.

Στο νοσοκομείο Τρικάλων μεταφέρθηκαν 8 ασθενείς με κορωνοϊό από ιδιωτική μονάδα αποκατάστασης που πλημμύρισε, ενώ αναμένονται και άλλοι 4 ασθενείς.

Στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, το πανεπιστημιακό και το γενικό, νοσηλεύονται πλημμυροπαθείς με χρόνια προβλήματα υγείας. Φιλοξενούνται όμως και διασωθέντες πλημμυροπαθείς που δεν έχουν που να πάνε.

Στο κέντρο Υγείας Φαρκαδονας Τρικάλων φιλοξενούνται δυο ασθενείς με χρόνια προβλήματα. Με όχημα της πυροσβεστικής μεταφέρθηκε επι πλέον ιατρικός εξοπλισμός για κάλυψη τυχόν αναγκών.

Μαύρισε ο Ληθαίος ποταμός – Ξανά οσμή από πετρέλαιο στη γέφυρα Ασκληπιού

Μετά την έντονη οσμή πετρελαίου σε όλη την πόλη κατά τη διάρκεια της πλημμύρας, έρχεται και η εικόνα μαύρων κηλίδων και η επαναφορά της οσμής στον Ληθαίο ποταμό. Όπως κατέγραψε το Τrikalanews.gr τα νερά εμφανίζουν αυτή την εικόνα κάποια μέτρα πριν την πεζογέφυρα με το νερό να παρασέρνει το “μαύρο” ρεύμα μέχρι και πέρα από την Κεντρική Γέφυρα των Τρικάλων ενώ το υγρό έχει σωρευτεί και στις βάσεις της γέφυρας όπως μπορεί να δει κανείς στις φωτογραφίες.

Βέβαια, όλη η περιοχή μοιάζει ακόμη βομβαρδισμένο τοπίο με τις φερτές ύλες να παραμένουν στο ποτάμι και στις όχθες, αναμενόμενο λοιπόν να υπάρχει κίνδυνος για σοβαρή επιβάρυνση του ποταμού η οποία όμως δεν πρέπει να παραβλεφτεί.

Χρ. Ζερεφός: Αυτά που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2023 θα ξανασυμβούν έπειτα από 300-400 χρόνια

«Τα όσα είδαμε το καλοκαίρι του 2023 με τον καύσωνα και αυτές τις ημέρες με τον κυκλώνα Daniel είναι τόσο σπάνια, ώστε θα τα ξαναδούμε έπειτα από 300-400 χρόνια», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Ζερεφός, γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, και υπογραμμίζει την ανάγκη να επανασχεδιαστούν οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας για τα ποτάμια και τα προγράμματα πολιτικής προστασίας.

Ο κ. Ζερεφός εξηγεί ότι ο κυκλώνας Daniel έδωσε ύψη βροχής τριπλάσια από τον κυκλώνα Ιανό, το 2020. Και μπορεί η κλιματική αλλαγή να οδηγήσει σε συχνότερη εμφάνιση φαινομένων, όπως καταιγίδες και καύσωνες, «αλλά αυτή η καταιγίδα ήταν πολύ ακραία κατάσταση», εκτιμά ο ίδιος.

Η αιτία του φαινομένου, όπως επισημαίνει ο γνωστός ακαδημαϊκός, «είναι η υπερθέρμανση της θάλασσας που παρατηρήθηκε φέτος», με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας στη Μεσόγειο και στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ να ξεπερνάει τους δύο βαθμούς Κελσίου, ενώ κατά το παρελθόν η αντίστοιχη αύξηση ήταν κάποια δέκατα του βαθμού κάθε χρόνο.

«Υπερθερμαίνουμε την ατμόσφαιρα παγκόσμια και η θάλασσα ανταποκρίνεται, συσσωρεύει τη θερμότητα και θα τη δώσει πίσω στην ατμόσφαιρα στέλνοντας υδρατμούς, οπότε θα εξατμιστεί νερό, θα πάει στον αέρα, θα συμπυκνωθεί και θα κάνει καταιγίδα. Αν έχει πολλούς υδρατμούς και πολλή ζέστη η θάλασσα μπορεί να κάνει μια τροπική καταιγίδα, όπως η καταιγίδα Daniel».

Ο κ. Ζερεφός υπογραμμίζει την ανάγκη «να επανασχεδιαστούν όλοι οι χάρτες επικινδυνότητας στα ποτάμια, στα ρυάκια, στα ρέματα». «Υπάρχουν οι χάρτες επικινδυνότητας στα ποτάμια, αλλά ο χαρακτηρισμός αυτός θα πρέπει να περιγράφεται με απλά μαθηματικά και επίσης να υπάρχει ένας δείκτης επικινδυνότητας για διάφορες καταστροφές, όπως πυρκαγιά, πλημμύρα ακόμα και για κάθε χαράδρα και φαράγγι». Στο πλαίσιο της συμβουλευτικής προς την Πολιτεία λειτουργίας της Εθνικής Γεωδαιτικής και Γεωφυσικής Επιτροπής, της οποίας ο κ. Ζερεφός τελεί πρόεδρος, έχει ξεκινήσει μια συνεργασία ανάμεσα στην Ακαδημία Αθηνών και τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, «που αφορά στο πώς στήνεται ένα πρόγραμμα τέτοιας έκτασης. Είναι ένα εθνικό έργο, στο οποίο θα πρέπει να βοηθήσουν και πανεπιστήμια, κυρίως πολυτεχνεία, και άλλες υπηρεσίες, υπό το συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων», αναφέρει και προσθέτει: «Είναι ένα μακροχρόνιο σχέδιο που δεν έχει προχωρήσει σημαντικά. Υπάρχει η ιδέα, υπάρχουν σχέδια, αλλά πρέπει να υλοποιηθούν».

Επίσης, ο κ. Ζερεφός υπογραμμίζει την ανάγκη «επανασχεδιασμού όλων των προγραμμάτων πολιτικής προστασίας, ώστε να ληφθούν υπόψη φαινόμενα, τα οποία τα θεωρούσαμε τόσο σπάνια που ήταν ανύπαρκτα. Για παράδειγμα, κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα πέσουν στη Λάρισα μέσα σε κάποιες ώρες 600 χιλιοστά βροχής, δηλαδή όσα πέφτουν σε ενάμιση χρόνο περίπου. Είναι πολύ ακραίο. Αυτά λοιπόν θέλουν επανασχεδιασμό και χρειάζεται και στρατηγική, κυρίως για το ποιος παίρνει τις αποφάσεις για επεμβάσεις με στόχο πρώτα να σωθούν οι άνθρωποι, μετά οι περιουσίες και μετά όλα τα άλλα». Επιπλέον, ο κ. Ζερεφός ζητά σε μεγάλα θέματα, όπως η καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel να συμμετέχει και ο στρατός.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο κ. Ζερεφός, εθνικός εκπρόσωπος της χώρας για την Κλιματική Αλλαγή, υπενθυμίζει ότι η Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, που προβλέπει την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά πολύ μέχρι το 2030 και την οριστική απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2050, «προχωράει πιο αργά από ό,τι περιμέναμε λόγω του ότι υπάρχει μια ελαστική πολιτική βούληση από ορισμένες χώρες να μην συμμετέχουν». Όπως συμπληρώνει, «αν δεν εφαρμοστεί αυτό από όλες τις χώρες, δεν υπάρχει ελπίδα γιατί οι άλλες χώρες δεν επαρκούν για να αντιστρέψουμε το φαινόμενο».

«Οδηγίες υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να γίνουν πιο σαφείς, πιο κατανοητές και να διαδοθούν καλύτερα. Δηλαδή όταν έχει πλημμύρα ανεβαίνουμε στις ταράτσες και δεν φεύγουμε. Όταν έχει καύσωνα, καθόμαστε σπίτι. Αυτά θα πρέπει να τα συνηθίσουμε. Όπως συνηθίσαμε να ζούμε και με τους σεισμούς, έτσι θα ζούμε τώρα και με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή».

«Θάλασσα» ο δρόμος έξω από την Κεντρική Λαχαναγορά Λάρισας

Ένα ακόμη σημείο στην ευρύτερη περιοχή, το οποίο βρίσκεται κάτω από το νερό, είναι ο δρόμος Συκουρίου, στο ύψος της Κεντρικής Λαχαναγοράς Λάρισας…

Πλέον η εικόνα θυμίζει μια… απέραντη θάλασσα!

Θα πρέπει να σημειωθεί πως αύριο – Κυριακή – δεν είναι εφικτή η λειτουργία της Κεντρικής Λαχαναγοράς Λάρισας.

«Τουρίστες στο Πήλιο δούλεψαν τρεις μέρες για να σωθεί ό,τι σώζεται»

Δεν περιγράφεται η καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel με τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν, αλλά και τους επισκέπτες να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σώσουν ανθρώπους και περιουσίες.

Κάτοικος του Μικρού στο Νότιο Πήλιο με ανάρτηση του στο Facebook περιγράφει τις στιγμές που βίωσε όταν μαζί με τουρίστες προσπαθούσαν να «σώσουν ό,τι σώζεται» εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel.

«Βρήκε τη δύναμη να μου πει ότι εγώ είμαι ένας καλός άνθρωπος. Τι να πω εγώ για σένα άνθρωπε μου;»

«Αδιανόητο πως Σέρβοι, Γερμανοί, Βούλγαροι, Ούγγροι, Έλληνες, Αυστριακοί ήρθαν να κάνουν διακοπές στο Μικρό Νότιου Πηλίου και δούλεψαν 3 μέρες σαν σκυλιά προκειμένου να σωθεί ό,τι σώζεται. Σαν σκυλιά. Δεν ρώτησαν από πού είναι ο διπλανός τους απλά σκούπιζαν, έσπαγαν μάντρες, μετέφεραν άμμο για να σωθεί περιουσία η οποία δεν ήταν δική τους», αναφέρει στην ανάρτησή του.

Προσθέτει επίσης πως «στο τέλος μας αγκάλιασαν, μας είπαν ότι είναι πολύ λυπημένοι, μας παρηγόρησαν, μας υποσχέθηκαν ότι θα έρθουν ξανά και έφυγαν δακρυσμένοι».

Ο κάτοικος της περιοχής συμπληρώνει παράλληλα: «Ο τελευταίος την ώρα που του έδωσα το χέρι για να τον χαιρετίσω με κοίταξε στα μάτια και μου είπε “Antonis you are a very good man”. Ένας άνθρωπος του οποίου οι διακοπές καταστράφηκαν, έχει να κάνει μπάνιο με ζεστό νερό 3-4 μέρες, άφησε ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο δυο μηνών στο Μικρό και θα έρθει να το πάρει σε έναν μήνα. Θα επιστρέψει στην πατρίδα του με λεωφορείο αποκαμωμένος αντί για ξεκούραστος. Βρήκε τη δύναμη να μου πει ότι εγώ είμαι ένας καλός άνθρωπος. Τι να πω εγώ για σένα άνθρωπε μου;».

Διαβάστε την ανάρτηση:

Ε. Λέκκας: Ακραίο φυσικό φαινόμενο χιλιετίας

Για ακραίο φυσικό φαινόμενο χιλιετίας έκανε λόγο ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ για την κακοκαιρία Daniel.

«Μετά από αυτό το ακραίο φυσικό φαινόμενο που ήταν ένα φαινόμενο χιλιετίας και με το δεδομένο ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια εκδηλώθηκαν δύο φαινόμενα χιλιετίας, είχαμε και τον “Ιανό” πριν τρία χρόνια υπάρχει μία γενική εν πάση περιπτώσει σκέψη και προβληματισμός για το πώς θα μπορέσουμε να δομήσουμε την επόμενη μέρα. Βεβαίως προέχει. αυτό που γίνεται σήμερα η διάσωση των πολιτών, η ανακούφιση από την ταλαιπωρία και η ταχεία επάνοδος στην κανονικότητα, αλλά υπάρχουν διάφορα θέματα. Και αυτά τα θέματα είναι τα θέματα της τροφοδοσίας και της υποστήριξης αυτού του πληθυσμού άμεσα, πράγμα το οποίο έχει δρομολογηθεί. Είναι τα θέματα της ενημέρωσης και της πληροφόρησης, είναι τα θέματα της κοινωνικής συνδρομής, είναι τα θέματα της προσωρινής ή ημιμόνιμης κατοικίας, Είναι όλα αυτά που θα βελτιώσουν τις συνθήκες των συμπολιτών μου γιατί κατάγομαι από την Καρδίτσα και αυτά έχουν δρομολογηθεί. Από εκεί και πέρα όμως μπαίνουν θέματα υποδομών, μπαίνουν θέματα επαναφοράς και ανάπτυξης περιοχής σε διάφορα επίπεδα».

Σε ερώτηση για τη γεωεδαφολογική αλλαγή που ενδεχομένως να έχει γίνει στη Θεσσαλία ο κ. Λέκκας τόνισε ότι «Είναι ένα θέμα καθαρά περιβαλλοντικό, είναι ένα θέμα καθαρά αγροτικό, ένα θέμα που αγγίζει και άλλες παραμέτρους, δεν είναι μονάχα οικονομικό κλπ. Θεωρώ ότι ως προς το περιβαλλοντικό σκέλος όλη αυτή η διαδικασία εντάσσεται μέσα στις φυσικές διεργασίες η οποία για το γεωλογικό χρόνο είναι φυσιολογικές. Δηλαδή ο Θεσσαλικός κάμπος διαμορφώθηκε από τεράστια τέτοια γεγονότα τα τελευταία δύο εκατομμύρια χρόνια. Συνεπώς εμείς βλέπουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον σήμερα, αλλά τις βλέπουμε κάτω από τη δική μας οπτική, την οπτική της ζωής των πενήντα των εκατό χρόνων το πολύ. Όμως είναι ένα φαινόμενο καθαρά περιβαλλοντικό, που διαμόρφωσε τον θεσσαλικό κάμπο, που τον έκανε τόσο παραγωγικό και που είναι αυτός που είναι σήμερα με τη μεγάλη ανάπτυξη. Από κει και πέρα όμως, πρόσκαιρες επιπτώσεις θα υπάρχουν στην παραγωγή, στην αγροτική παραγωγή, η οποία καταστράφηκε, η οποία θα δυσκολευτεί αμέσως μετά να ανακάμψει γιατί έχουμε τα φερτά υλικά τα οποία σκεπάζουν το γόνιμο έδαφος».

Στο αν έχει τεθεί θέμα οριστικής μετοίκησης και μη δημιουργίας ξανά των οικισμών που επλήγησαν ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών ανέφερες ότι «Κοιτάξτε, είναι ένα θέμα αυτό το οποίο έχει τεθεί το παρελθόν στο τραπέζι και ιδίως μετά τους σεισμούς του 1995 στην Κοζάνη – Γρεβενά, όπου ήταν 20 – 30 οικισμοί που έπαθαν σημαντικές βλάβες, από 10 – 20 σπίτια ο κάθε οικισμός, και κάναμε μία προσπάθεια συνένωσης αυτών των οικισμών τότε, προκειμένου να πάνε σε ασφαλείς περιοχές και να είναι οι οικισμοί πιο δυναμικοί, με τα σχολεία τους κλπ. Εν μέρει απέδωσε, εν μέρει δεν απέδωσε. Και γιατί; Γιατί συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, επειδή είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι δεμένοι με το χώρο, είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθούν. Βεβαίως, αυτό μπορεί να επιχειρηθεί σε κάποιες οικιστικές μονάδες μικρές, προκειμένου να γίνουν πιο δυναμικές, πιο ασφαλείς καταρχήν γιατί αυτό είναι το κυριότερο και στη συνέχεια να δούμε την όλη διαδικασία. Είναι θέματα σχεδιασμού, ανάπτυξης και είναι το κυρίαρχο θέμα που μπαίνει και στη θεωρία διαχείρισης καταστροφών. Τελικός στόχος είναι να καταστήσουμε τις περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί πιο ανθεκτικές στα επόμενα φαινόμενα».

Εκτός από το ύψος της βροχής καθοριστικό ρόλο παίζουν όπως επεσήμανε ο κ. Λέκκας « η υδρολογική λεκάνη, η ανάπτυξη των ρευμάτων, είναι ο τύπος ανάπτυξης των ρεμάτων, τα γεωλογικά κριτήρια, είναι οι χρήσεις γης, είναι ο προσανατολισμός του πρανούς. Είναι πάρα πολλά θέματα τα οποία ουσιαστικά επιτρέπουν να αναπτυχθούν καταστροφικά φαινόμενα. Και δεν είναι μόνο η έντονη βροχόπτωση σαν βροχόπτωση, είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα, είναι η διάβρωση, είναι η κατολίσθηση, οι θαλάσσιες πλημμύρες[…] Η κάθε περιοχή πρέπει να μελετάται διαφορετικά. Έχουμε αναπτύξει τεχνογνωσία πάνω σε αυτό, έχουμε κάνει αρκετές προσπάθειες σε αρκετές περιοχές της χώρας».

Τέλος κληθείς να σχολιάσει τον φονικό σεισμό στο Μαρόκο ο Ευθύμιος Λέκκας εξέφρασε τον φόβο ότι τα θύματα θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 1.000 και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επηρεάσει τον ελληνικό χώρο.

Δήμαρχος Λάρισας: Αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη έγιναν την δεκαετία του 2000 – «Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια»

Για τις δραματικές ώρες που ζει η Λάρισα με την κακοκαιρία Daniel και την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού μίλησε στο OPEN ο Δήμαρχος, Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος μάλιστα ανέφερε πως τα αντιπλημμυρικά έργα είναι από τη δεκαετία του 2000.

Αρχικά, αναφερόμενος στους απεγκλωβισμούς ο δήμαρχος είπε στην απεσταλμένη του Open, Αδαμαντία Λιόλου πως: «Περίπου 500 άνθρωποι βρίσκονται στις δικές μας δομές, υπάρχουν και άλλοι όμως που έχουν απεγκλωβιστεί και έχουν οδηγηθεί σε σπίτια συγγενών και δεν τους έχουμε καταγεγραμμένους. Οι συνοικίες στη Λάρισα είναι πολυπληθείς και το 500 είναι μικρό νούμερο αλλά πρέπει να υπάρχει πολύς κόσμος που έχει να πάει σε άλλες συνοικίες σε συγγενικά σπίτια».

Συνέχισε λέγοντας πως: «Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε στην οδό Σανδράκη όπου πραγματικά δίνουμε μάχη για να συγκρατήσουμε ένα τοίχωμα του δρόμου το οποίο διαβρώνεται σιγά σιγά για να μπορέσουμε να κρατήσουμε όλα αυτά τα νερά που βλέπετε πως έρχονται απ΄ έξω, να μην οδηγηθούν στη συνοικία του Ιπποκράτη και μέσω αυτής στο κέντρο της πόλης. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα αυτή τη στιγμή. Δουλέψαμε όλη τη νύχτα ρίχνοντας υλικά, επικοινωνούμε με ειδικούς επιστήμονες, με καθηγητές του ΑΠΘ που ασχολούνται με αυτά τα φαινόμενα των φραγμάτων για να μπορέσουμε και σήμερα να συνεχίσουμε τη δουλειά μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο. Όχι να εξαφανίσουμε. Η εξαφάνιση του κινδύνου θα γίνει μόνο όταν πέσει αρκετά η στάθμη και μειωθεί αρκετά η πίεση που ασκείται πάνω στο ανάχωμα».

Όπως τονίζει, η πόλη χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από την πολιτεία. «Αυτή τη στιγμή συνδράμει η Πυροσβεστική της Λάρισας με εθελοντικές ομάδες και οι μονάδες του δήμου και την κοινωνία μας. Δεν έχουμε δει καθόλου στρατό εδώ. Θα μπορούσε να είναι και να μας βοηθήσει με βαριά οχήματα. Νομίζω επίσης θα μπορούσαν να φτάσουν δυνάμεις και από πιο μακρύτερα».

Αναφορικά με το εάν υπάρχει επάρκεια σε είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς, ο δήμαρχος ανέφερε: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» και σημείωσε πως ο κόσμος που είναι εγκλωβισμένος λαμβάνει τρόφιμα, νερά και φάρμακα με όλα τα μέσα.

Ερωτώμενος για τι μέτρα είχαν ληφθεί από τον δήμο για να αποτραπούν αυτές οι εικόνες χάους και καταστροφής ο κ. Καλογιάννης είπε: «Αυτό έχει σχέση με την ανθεκτικότητα των υποδομών μας. Έργα αντιπλημμυρικά στη Λάρισα έγιναν την δεκαετία του 2.000 από κει και πέρα δεν έχουμε κάτι άλλο. Όμως οφείλω να πω πως με όποιο φαινόμενο έχει εμφανιστεί στην πόλη, η στάθμη του Πηνειού δεν ξεπέρασε τα 6 μέτρα και 30 εκατοστά. Όταν έφτασε με αυτό το φαινόμενο να είναι πάνω από 10 μέτρα καταλαβαίνετε πως καμία υποδομή του παρελθόντος, ακόμα και του πρόσφατου, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Αυτό που χρειάζεται είναι να δούμε και να σχεδιάσουμε την ανθεκτικότητα των πόλεων μας».

Για το πότε ζήτησε ο ίδιος να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, σχολίασε πως «αντιπλημμυρικά έργα γίνονται συνεχώς. Υπάρχουν αιτήματα για έργα από πολύ καιρό πριν αλλά δεν είναι θέμα καταγραφής των δικών μας αναγκών. Εδώ πρέπει να εμπλακούν ειδικοί επιστήμονες και να μας δώσουν μοντέλα και να μας ανοίξουν τα μάτια τι πρέπει να γίνει».

Πηγές: skai.gr/ ΑΠΕ- ΜΠΕ / ΕΘΝΟΣ / ΕΡΤ / ieidiseis / in.gr / trikalanews / larissanet
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα