Μητσοτάκης από Σαντορίνη: «Χρέος μας να προστατέψουμε τη φήμη του νησιού»
Τι είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σχετικά με την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση του ενεργού γεωλογικού φαινομένου
«Βρίσκομαι σήμερα στη Σαντορίνη μαζί με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για να επιβλέψουμε την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση αυτού του ενεργού γεωλογικού φαινομένου το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε κατά την άφιξή του στη Σαντορίνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Όλος ο κρατικός μηχανισμός προφανώς έχει κινητοποιηθεί, ακούμε με προσοχή τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις των ειδικών που με τη σειρά τους συμβουλεύουν την Πολιτική Προστασία. Θα εξακολουθούμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν θα κάνουμε εμείς καμία επιστημονική εκτίμηση, αυτή είναι δουλειά άλλων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, για να καταλήξει:
«Να διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά τους κατοίκους της Σαντορίνης, αλλά και τους κατοίκους όλων των γειτονικών νήσων ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πλευρό τους και προφανώς είναι πολύ καλύτερο να προλαμβάνουμε γεγονότα παρά να τρέχουμε να τα αντιμετωπίζουμε εκ των υστέρων».
Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη με τους φορείς της Σαντορίνης είπε:
«Είμαι εδώ για να πω απόλυτα ότι η πολιτεία είναι κοντά σας. Ένα σοβαρό κράτος πρέπει να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο με την ευχή να έρθουν τα καλύτερα. Η Σαντορίνη είναι εμβληματικός προορισμός και είναι χρέος να προστατεύσουμε τη φήμη της. Χρειάζεται μια ισορροπία, να είμαστε παρόντες και όχι να διακινούνται σενάρια καταστροφής.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Εργασίας για μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας ενώ έδωσε έμφαση στα ζητήματα των υποδομών κυρίως για την αποφυγή κατολισθήσεων στα πρανή της Καλντέρας.
Σε ετοιμότητα οι κάτοικοι – Δυο σεισμοί 4,8 και 4,2 Ρίχτερ μέσα σε μόλις 5 λεπτά λίγο μετά τις 9
Σε ετοιμότητα παραμένουν κάτοικοι, κρατικός μηχανισμός και επιστήμονες στις Κυκλάδες, εξαιτίας του μπαράζ σεισμικών δονήσεων στην περιοχή, με τη μεγαλύτερη έως τώρα, να είναι της τάξης των 5,2 Ρίχτερ. Η Σαντορίνη, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι την 1η Μαρτίου, ενώ από χθες το πρωί, κλιμάκια από την Αθήνα βρίσκονται στο νησί και πραγματοποιούν αυτοψίες σε κτίρια.
Λίγο μετά τις 9 το πρωί μέσα σε μόλις 5 λεπτά σημειώθηκαν δυο σεισμικές δονήσεις 4,8 και 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η μία στον θαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της Οίας και η άλλη νότια της Αμοργού, ενώ νωρίτερα στις 06:35 εκδηλώθηκε άλλος ένας σεισμός 4,3 Ρίχτερ, κατά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Από την Κυριακή 26η Ιανουαρίου ως την Τρίτη 4η Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων 6.000 και πλέον μεγέθους άνω της μιας μονάδας, ανέφερε χθες Πέμπτη το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ).
Βασικά ερωτήματα των επιστημόνων, που μελετούν τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα, είναι εάν αναμένεται ένας ακόμη μεγαλύτερος σεισμός που θα θεωρηθεί ως ο κύριος και εάν υπάρχει πιθανότητα ενεργοποίησης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο της Σαντορίνης. Στο μεταξύ συστήνουν προσοχή ειδικά για το φαινόμενο των κατολισθήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε ο Δήμος Θήρας κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από τις 1/2/2025 έως και τις 3 Μαρτίου 2025.
Πηγή: skai.gr