Ελλάδα

Μητσοτάκης για Έβρο: «Χωρίς το φράχτη κινδυνεύουμε να γίνουμε αντικείμενο γεωπολιτικών πιέσεων»

Ο τουρκικός Τύπος εκφράζει τις αντιθέσεις του σχετικά με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.

Parallaxi
μητσοτάκης-για-έβρο-χωρίς-το-φράχτη-κ-991019
Parallaxi

Την πεποίθηση ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας αναλάμβανε πρωθυπουργός δεν θα συνέχιζε την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε, το έργο θα προχωρήσει είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους

«Αν δεν γκρεμίσει το κομμάτι του φράχτη που έχει κατασκευαστεί, σίγουρα δεν θα τον επεκτείνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο διερωτήθη πως, αν δεν είχε κατασκευαστεί, τότε «θα έμπαινε ο καθένας όπως θέλει;», ενώ σημείωσε πως «δεν είναι δεδομένο μόνο για τους ακρίτες, αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας το γεγονός ότι μια χώρα πρέπει να προφυλάσσει τα σύνορα της».

«Χωρίς το φράχτη κινδυνεύουμε να γίνουμε αντικείμενο γεωπολιτικών πιέσεων» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε «ο φράχτης δεν είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε, έχουμε προσλάβει και ντόπιους συνοριοφύλακες από τον Έβρο, έχουμε ενισχύσει τα μέσα επιτήρησης και το Λιμενικό μας. Μου κάνει εντύπωση γιατί κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο να είναι πεδίο αντιπαράθεσης και ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητά επίσημα να μην χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους. Δεν έχουμε πείσει ακόμα την Κομισιόν να κάνει αυτό το βήμα και το θεωρώ αδιανόητο Έλληνας ευρωβουλευτής να ζητά να πληρωθεί από τον Έλληνα φορολογούμενο».

Σε ό,τι αφορά τη στάση των Ευρωπαίων για το θέμα υπογράμμισε πως «αντιρρήσεις έχουν ορισμένοι που δεν αντιλαμβάνονται το να είσαι στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Να έρθουν στον Έβρο, να δουν την πραγματική κατάσταση και ίσως τότε να αλλάξουν γνώμη».

«Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί μια σειρά από δράσεις για το προσφυγικό, δεν χρηματοδοτεί την κατασκευή αυτού καθ’ αυτού του φράχτη. Θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να κάνουν και αυτό το βήμα. Αλλιώς, θα κατασκευαστεί με εθνικούς πόρους».

πηγή: news247

«Ο Έβρος μας ενώνει και μας δυναμώνει»

Ένα βίντεο στα social media από την περιοδεία του στο Έβρο δημοσίευσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Ο Έβρος μας ενώνει και μας δυναμώνει, ώστε να καθορίσουμε μόνοι μας το αύριο. Για να προχωράμε μαζί ενωμένοι σταθερά, τολμηρά και διαρκώς μπροστά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στις Εβρίτισσες και στους Εβρίτες, που έβαλαν και βάζουν πολύ μεγάλη πλάτη για την πατρίδα».

Δείτε το βίντεο:

Αντιδράσεις στα τουρκικά ΜΜΕ για τον φράχτη στον Έβρο: «Προεκλογικές υποσχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού»

Μεγάλο ενδιαφέρον για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τον φράχτη στον Έβρο δείχνει ο τουρκικός Τύπος εκφράζοντας τις αντιθέσεις του για τα λόγια του πρωθυπουργού.

Μεταξύ άλλων, η Σαμπάχ γράφει ότι «η Ελλάδα έχει πάρει πίσω το χέρι φιλίας που άπλωσε στην Τουρκία κατά τους σεισμούς» και προσθέτει: «Ο Μητσοτάκης ο οποίος προέβη στις υποσχέσεις αυτές για να μαζέψει ψήφους επισκέφθηκε χθες τον Έβρο».

Την ίδια ώρα η Γενίτσαγ κάνει λόγο για «προεκλογικές υποσχέσεις για Τουρκία του Έλληνα πρωθυπουργού», σημειώνοντας ότι «έδωσε υπόσχεση ότι θα κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία».

«Ο Μητσοτάκης θα κατασκευάσει φράκτη σε όλα τα σύνορα με Τουρκία», αναφέρει με τη σειρά της η Ντουβάρ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα