Μουρτζούκου: Τέθηκε σε αναστολή η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας
Για ποιους λόγους;
Σε αναστολή λειτουργίας μέχρι νεωτέρας έχει μπει από σήμερα η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Πάτρας στη σκιά της υπόθεσης και της ομολογίας της Ειρήνης Μουρτζούκου για τη δολοφονία τεσσάρων βρεφών.
Υπενθυμίζεται ότι από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας είχαν συνταχθεί εκθέσεις τόσο για τον θάνατο ενός εκ των παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου όσο και για τα δύο βρέφη που ομολόγησε η Ειρήνη Μουρτζούκου ότι δολοφόνησε.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, ελήφθη λόγω σοβαρών δυσλειτουργιών που διαπιστώθηκαν στη συγκεκριμένη υπηρεσία: ένας ιατροδικαστής έχει αποβιώσει, η μέχρι πρότινος προϊσταμένη έχει τεθεί σε αργία, ένας ακόμη παραιτήθηκε, ενώ ο τέταρτος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου.
Σημειώνεται ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση και η πλήρης στελέχωση της ιατροδικαστικής Πάτρας, τα περιστατικά που προκύπτουν στην περιοχή θα καλύπτονται από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κορίνθου.
Τα ερωτήματα για τους ιατροδικαστές
Η ομολογία Μουρτζούκου προκάλεσε σειρά ερωτημάτων για τυχόν ευθύνες των ιατροδικαστών που δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τις πραγματικές αιτίες θανάτου όταν διενήργησαν τις νεκροψίες – νεκροτομές στις σορούς των παιδιών.
Κανείς από τους τρεις ιατροδικαστές που επιλήφθηκαν των υποθέσεων και ανέλαβαν να συντάξουν τις ιατροδικαστικές εκθέσεις για τα άτυχα βρέφη δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τα στοιχεία υποξίας, που βρήκαν σε πλήθος οργάνων οι εξιδεικευμένοι επιστήμονες της τετραμελούς επιτροπής της Ελληνικής Αστυνομίας. Μάλιστα, σε τρία από τα πέντε παιδιά, την διερεύνηση των αιτιών είχε αναλάβει ο ίδιος ιατροδικαστής Πατρών, αποδίδοντας το θάνατό τους σε παθολογικά αίτια.
Ειδικότερα:
– Στις 4 Φεβρουαρίου του 2021 η Ειρήνη Μουρτζούκου προσέχει το έξι μηνών βρέφος της τότε φίλης και κουμπάρας της, καθώς η μητέρα του παιδιού της είχε αναθέσει τη φύλαξή του. Στις 5:00 τα ξημερώματα το παιδί παρουσιάζει βρόγχο και πεθαίνει. Διακομίζεται νεκρό στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με την έκθεση του ιατροδικαστή Πατρών ως αιτία θανάτου αναφέρεται «Διάμεση πνευμονίτιδα παιδικής ηλικίας». Μετά το θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη, τον Αύγουστο του 2024, ανοίγει ξανά ο φάκελος για το θάνατο του 6 μηνών βρέφους και τότε, μετά από ενδελεχή έρευνα, έρχονται στο φως μια σειρά από λάθη και παραλείψεις. Η επανεξέταση του θύμου αδένα δείχνει υποξία παραπέμποντας σε ασφυκτικό μηχανισμό θανάτου.
– Στις 19 Ιουνίου του 2022 η Ειρήνη Μουρτζούκου βρίσκεται με το 19 μηνών βρέφος της στο σπίτι τους στην Πάτρα. Στη 01:00 τα ξημερώματα και ενώ κοιμάται με το βρέφος της, αντιλαμβάνεται δυσχέρεια στην αναπνοή του και επειδή η κατάστασή του χειροτερεύει, καλεί το ΕΚΑΒ. Το βρέφος διακομίζεται στο Κέντρο Υγειάς της Κάτω Αχαΐας, όπου στη συνέχεια διαπιστώνεται ο θάνατός του. Η έκθεση νεκροψίας – νεκροτομής υποβάλλεται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών και ως αιτία θανάτου αναφέρει ότι αυτός επήλθε συνεπεία διάμεσης πνευμονίτιδας της παιδικής ηλικίας. Και πάλι την έκθεση για την αιτία θανάτου συντάσσει ο ίδιος ιατροδικαστής Πάτρας. Μια έκθεση, που σήμερα αμφισβητείται ανοιχτά πλέον, αφού οι πραγματογνώμονες της ΕΛ.ΑΣ εντόπισαν σημάδια υποξίας, δηλαδή ασφυκτικού θανάτου, στον θύμο αδένα, στον εγκέφαλο, στους πνεύμονες και το ήπαρ.
– Στις 17 Οκτωβρίου του 2023, το δύο μηνών μωρό της Ειρήνης Μουρτζούκου πεθαίνει στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», όπου και νοσηλευόταν. Στο εν λόγω νοσοκομείο είχε διακομιστεί από το Καραμανδάνειο νοσοκομείο στις 18 Σεπτεμβρίου 2023 και νοσηλευόταν ως το θάνατό του. Τη δε προανάκριση για τον θάνατο του συγκεκριμένου βρέφους είχε αναλάβει το Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων, απ’ όπου παραγγέλθηκε η νεκροψία-νεκροτομία στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών και η οποία αναφέρει ως αιτία αιφνιδίου θανάτου παθολογικό ιστορικό επιληψίας. Και σε αυτή την περίπτωση θανάτου, 1,5 χρόνο μετά θα έρθει μία ακόμη ανατροπή, καθώς ο παιδονευρολόγος που όρισε η ΕΛ.ΑΣ καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα επιληπτικά επεισόδια, που παρουσίασε το παιδί στο Νοσοκομείο Παίδων, δεν ήταν επιληπτικής αιτιολογίας.