Μπαίνει η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας – Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Έβρο

Καίγονται σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί

Parallaxi
μπαίνει-η-φωτιά-στον-εθνικό-δρυμό-της-π-1047747
Parallaxi

Με περισσότερα από δέκα σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες σε Αγία Παρασκευή, Άγιο Ιωάννη Ρώσο, Ντάρδιζα και Καποτά στους πρόποδες της Πάρνηθας και τη φωτιά να πλησιάζει το στρατόπεδο στην ίδια περιοχή τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά μια και το μεσημέρι η πυρκαγιά πέρασε στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

Πέμπτη μέρα που η μάχη με τις φλόγες συνεχίζονται στην Αλεξανδρούπολη, την ώρα που στη Βοιωτία σημειώθηκε νέα αναζωπύρωση.

Εκτός ελέγχου η φωτιά που καίει ανεξέλεγκτη από την Τρίτη στους πρόποδες της Πάρνηθας, καθώς πλέον έχει φτάσει στο άκαυτο σημείο που ξεκινάει ο Εθνικός Δρυμός. Αυτή τη στιγμή οι φλόγες κινούνται στο ύψος του τελεφερίκ προς το βουνό.

Ο αέρας στην Πάρνηθα έχει δυναμώσει πάρα πολύ και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες εθελοντών και πυροσβεστών, οι συνεχείς αναζωπυρώσεις οι φλόγες πέρασαν από το δάσος στις αυλές των κατοικιών. Αρκετά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες σε Άγιο Ιωάννη Ρώσο και Ντάρδιζα ενώ σε αναμονή για να εγκαταλλείψουν τις οικίες τους είναι οι κάτοικοι των περιοχών (Kαποτά, Λεφάντω) ,στους πρόποδες του βουνού, που έλαβαν μηνύματα από το 112 για να αποχωρήσουν.

Παράλληλα μεγάλη αναζωπύρωση υπήρξε και στην Ιερά Μονή Κλειστών, απ’ όπου χθες ξεκίνησε η αρχική εστία που καίει για δεύτερη μέρα την Πάρνηθα απειλώντας τον Εθνικό Δρυμό. Λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης και των ισχυρών ανέμων που έστειλαν τις φλόγες προς το Πανόραμα Αχαρνών και την περιοχή της Αμυγδαλέζας, λίγο μετά τις 12:25 αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση της δομής της Αμυγδαλέζας, που βρίσκεται δίπλα στη Σχολή της Αστυνομίας. Συνολικά αναμένεται να μετακινηθούν με λεωφορεία 700 άτομα.

Σε μία δραματική καταγγελία προχώρησε εθελοντής που δίνει μάχη με τις πυροσβεστικές δυνάμεις στη φωτιά που καίει ανεξέλεγκτη στην Αγία Παρασκευή στο Μενίδι όπου οι φλόγες έχουν μπει μέσα στα σπίτια.

Όπως κατήγγειλε ο εθελοντής που βρισκόταν σε ένα βαρύ όχημα που βοηθούσε στην κατάσβεση στον Γιώργο Κρατημένο, στην περιοχή οι πυροσβέστες και οι εθελοντές δεν έχουν νερό εδώ και ώρες έτσι ώστε να προχωρήσουν στην κατάσβεση. «Είναι ντροπή να μην έχουμε νερό, δεν φταίνε οι πυροσβέστες, η περιφέρεια είναι απούσα», είπε ο ίδιος.

«Καίγονται αυτή την ώρα σπίτια και δεν υπάρχει νερό, είναι ντροπή», πρόσθεσε.

Ο φυσικός πλούτος του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας που κινδυνεύει

Το 1961 ο μεγαλύτερος όγκος του βουνού ανακηρύχτηκε Εθνικός Δρυμός (ιδρυτικό διάταγμα ΒΔ 644/1961). Ο Δρυμός αποτελείται από τον πυρήνα, που καταλαμβάνει τον κεντρικό όγκο του βουνού (έκταση 38.000 στρ. περίπου) και την περιφερειακή ζώνη (έκταση 220.000 στρ. περίπου). Το μεγαλύτερο μέρος του πυρήνα (90%) καλύπτεται από Kεφαλληνιακή Eλάτη (Abies cephalonica), ενώ η περιφερειακή ζώνη καλύπτεται ως επί το πλείστον από υψηλά δάση Χαλεπίου Πεύκης.

Η χλωρίδα της Πάρνηθας έχει μελετηθεί από αρκετούς ερευνητές, κατά το παρελθόν. Οι πιο σημαντικές μελέτες πραγματοποιήθηκαν από τους Halacsy (1900-1904, 1908a, 1908b), Strid (1986) και Strid & Tan (1991, 1997, 2002). Επίσης, ο Διαπούλης (1958) και ο Σαρλής (1994), δημοσίευσαν χλωριδικούς καταλόγους, στους οποίους παρατίθενται τα ονόματα των φυτικών taxa που εξαπλώνονται στην Πάρνηθα.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη χλωριδική μελέτη (Aplada et al., 2007), στην Πάρνηθα απαντώνται 1096 αυτόχθονα φυτικά taxa, τα οποία ανήκουν σε 456 γένη και 90 οικογένειες. Οι πιο πλούσιες χλωριδικά οικογένειες είναι οι Compositae, Leguminosae και Graminae, ενώ οι οικογένειες Caryophyllaceae, Cruciferae και Liliaceae αντιπροσωπεύονται ικανοποιητικά. Στο βιοτικό φάσμα της χλωρίδας της Πάρνηθας κυριαρχούν τα θερόφυτα (37,6%), ακολουθούν τα ημικρυπτόφυτα (28,1%), τα γεώφυτα (14,9%), τα χαμαίφυτα (10,9%), τα φανερόφυτα (8,4%) και, τέλος, τα υδρόφυτα (0,1%). Στο χωρολογικό φάσμα κυριαρχούν τα μεσογειακά taxa (63,6%), ενώ σημαντική είναι και η αναλογία των ευρασιατικών (7,8%) και των παλαιοεύκρατων taxa (7,8%).

Τα ελληνικά ενδημικά taxa που απαντούν (και) στην Πάρνηθα παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς εκείνα είναι που πρέπει να προστατευτούν κατά προτεραιότητα. Συνολικά, έχει καταγραφεί η παρουσία 92 ελληνικών ενδημικών taxa. Επισημαίνεται ότι στον πρώην πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας έχουν εντοπιστεί 70 ελληνικά ενδημικά taxa. Δύο taxa, τα Campanula celsii subsp. parnesia και Silene oligantha subsp. parnesia είναι αποκλειστικά ενδημικά της Πάρνηθας (Aplada et al., 2007).

Εκτός, όμως, από τα ελληνικά ενδημικά taxa, στην Πάρνηθα έχει αναφερθεί η παρουσία 25 άλλων φυτικών taxa, τα οποία προστατεύονται από τη Σύμβαση CITES για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Αυτοφυούς Χλωρίδας.

Εθελοντής πυροσβέστης περιγράφει τις αγωνιώδεις προσπάθειες να σωθούν σπίτια

Στο MEGA μίλησε εθελοντής πυροσβέστης, ο οποίος βρέθηκε στο πύρινο μέτωπο που καίει τους πρόποδες της Πάρνηθας.

«Από το πρωί γίνεται πανικός. Έχει κατέβει όλος ο αέρας, έχει τεράστια ένταση. Κυκλωθήκαμε πάνω, αναγκαστήκαμε να κατέβουμε και τώρα προσπαθούμε να σώσουμε τα σπίτια των ανθρώπων. Υπάρχουν σπίτια του παραδόθηκαν στις φλόγες και δεν καταφέραμε.

Timelapse βίντεο – Πώς ξεκίνησε και εξελίχθηκε το πύρινο μέτωπο

Η κάμερα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη κατέγραψε την πυρκαγιά. Το βίντεο ξεκινά από το πρωί της Τρίτης και δείχνει πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε ο εφιάλτης έως τις πρωινές ώρες σήμερα.

Μεγάλη αναζωπύρωση στην Αύρα Αλεξανδρούπολης

Δραματική είναι η κατάσταση στη φωτιά, που μαίνεται ανεξέλεγκτη για πέμπτη ημέρα στον Έβρο. Μετά τις 2 το μεσημέρι έκλεισε εκ νέου η Εγνατία Οδός, καθώς και παλιά Εθνική Οδός από Αλεξανδρούπολη προς Κομοτηνή λόγω των αναζωπυρώσεων.

Με νέο μήνυμα από το 112 ειδοποιούνται να μετακινηθούν άμεσα οι κάτοικοι των περιοχών: Κοιλιά, Μέλια και Φέρες.

Η πύρινη λαίλαπα, που συνεχίζει να καίει στην Αλεξανδρούπολη άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές στη χλωρίδα του Νομού, καμένες περιουσίες και σπίτια.

Η φωτιά έχει φτάσει ήδη στον οικισμό Αύρα στην Αλεξανδρούπολη, με τις εστίες να είναι πολλές και σε διαφορετικά σημεία. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούσαν να μην φτάσει η φωτιά στον οικισμό από νωρίς το πρωί ενώ οι κάτοικοι δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες.

Οι επίγειες δυνάμεις, που επιχειρούν σήμερα είναι 220 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Παρακολουθώντας την πορεία του μετώπου στη Δαδιά, οι δασικές υπηρεσίες του Νομού σε συνάρτηση και με τους βορειοανατολικούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή οδηγώντας την πύρινη απειλή νοτιοδυτικά και μόλις συναντήσει μία ρεματιά να δημιουργεί μέτωπα με γεωμετρική πρόοδο, εκτιμούν, ότι αν δεν τελειώσει η πυρκαγιά της Δαδιάς, που είναι βορειότερα, δεν θα ηρεμήσει ο νότιος Έβρος, όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συνολικά 16 οικισμοί εκκενώθηκαν χθες με χιλιάδες κατοίκους να απομακρύνονται από τα σπίτια τους και να μεταφέρονται στην Αλεξανδρούπολη, ενώ η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από τον τραγικό θάνατο 18 μεταναστών στο δάσος της Δαδιάς.

Αναφορικά με τους κατοίκους που εκκένωσαν χθες τα σπίτια τους σε Κίρκη, Άβαντα, Μαΐστρο, Άβαντα, Χηλή παραμένουν εκτός, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.

Υπενθυμίζεται πως οι οικισμοί του ‘Αβαντα, της Νίψας και του Δωρικού απειλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες τόσο από την πυρκαγιά της Μελίας όσο και της Δαδιάς με τη δεύτερη να απειλεί και πάλι τον ‘Αβαντα αν φύγει νοτιοδυτικά λόγω των βορειοανατολικών ανέμων.

Από τις περιοχές στην Αλεξανδρούπολη, που μετρούν τις μεγαλύτερες καταστροφές είναι η Παλαγία, όπου έγιναν παρανάλωμα του πυρός σπίτια και αυτοκίνητα.

Κρανίου τόπος η άλλοτε καταπράσινη περιοχή μεταξύ Μάκρης και Κομοτηνής

Τεράστια είναι η καταστροφή από τις πυρκαγιές που συνεχίζουν να καίνε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα την περιοχή γύρω από την Αλεξανδρούπολη

Φωτιά στη Βοιωτία: Αναζωπύρωση στα Βάγια – Οι φλόγες πέρασαν από την Υλίκη

Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στη Βοιωτία και σήμερα Τετάρτη (23.8.2023), καθώς το μέτωπο της Υλίκης πέρασε στα Βάγια και καίει χωράφια και χαμηλή βλάστηση 3 χιλιόμετρα πίσω από το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου στην περιοχή.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ισχυρές και αντιμετωπίζουν κάθε σημείο της φωτιάς στη Βοιωτία. Η αναζωπύρωση στα Βάγια, όμως, «μηδένισε» τις όποιες ελπίδες είχαν δημιουργηθεί για το μέτωπο, αφού εδώ και πολλές ώρες δεν φαίνονταν φλόγες, αναφέρει η ΕΡΤ.

Η φωτιά στη Βοιωτία έκαιγε όλη νύχτα σε χαράδρα στο ορεινό χωριό Κυριάκι, γύρω από το οποίο εκκενώθηκαν 9 οικισμοί μέχρι χθες τα μεσάνυχτα. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή φτάνουν μέχρι και τα 7 μποφόρ και έχουν καεί σπίτια στο Ταρσό και στο Καρυίτι.

Μάλιστα, στην περιοχή Σαράντη καταστράφηκε ένα κάμπινγκ με 70 τροχόσπιτα ενώ η φωτιά μετέτρεψε σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους και ελαιόδεντρων.

Ενίσχυση από Αλβανία

Δυο πυροσβεστικά οχήματα και εννιά πυροσβέστες στέλνει η Αλβανία σε μια προσπάθεια να συνδράμει τις ελληνικές αρχές στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός κ. Εντι Ράμα έγραψε: «Είναι πολύ δυσάρεστο να βλέπεις την γειτονική μας όμορφη χώρα να υποφέρει συνεχώς από τις πυρκαγιές, ενώ ο τολμηρός ελληνικός λαός και όλοι οι ένστολοι που μάχονται κατά τέτοιων καταστροφών αξίζουν την πλήρη αλληλεγγύη μας και τον βαθύ θαυμασμό μας».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα