Μπλόκο αγροτών και ταλαιπωρία οδηγών – Έκλεισε η Εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης

Γάλατα και άχυρα στο κέντρο της Καρδίτσας – Τρακτέρ και στην πλατεία της Λάρισας

Parallaxi
μπλόκο-αγροτών-και-ταλαιπωρία-οδηγών-8-1113438
Parallaxi

Στον αποκλεισμό τριών οδικών κόμβων γύρω από τη Θεσσαλονίκη προχώρησαν νωρίτερα οι αγρότες στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους.

Συγκεκριμένα προέβησαν σε κλείσιμο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Μουδανιών, της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου στο ύψος της Γαλάτιστας, ενώ  προχώρησαν και σε αποκλεισμό των διοδίων των Μαλγάρων, με αποτέλεσμα εκατοντάδες οδηγοί να ταλαιπωρηθούν επί ώρες και να οδηγούνται σε εκτροπή της πορείας τους μέσα από χωράφια.

Η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Μουδανιών παρέμεινε κλειστή και στα δύο ρεύματα τουλάχιστον μέχρι τις 20.00 ενώ οι αγρότες αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων μέχρι την Τρίτη, οπότε έχει οριστεί η συνάντηση της 15μελούς επιτροπής των αγροτών με τον πρωθυπουργό.

Αντιμέτωποι με κλούβες των ΜΑΤ οι αγρότες – Η αστυνομία έκλεισε τα Μάλγαρα για να μην κόψουν την Εθνική 

Φραγμό έστησε η Ελληνική Αστυνομία το απόγευμα της Παρασκευή στα Μάλγαρα προκειμένου να μην αποκλείσουν οι αγρότες την Εθνική Οδό.

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής τα τρακτέρ κινήθηκαν αιφνιδιαστικά με τους αγρότες να έχουν ως στόχο τον αποκλεισμό της ΠΑΘΕ.

Γάλατα και άχυρα στο κέντρο της Καρδίτσας – Τρακτέρ στην πλατεία της Λάρισας

Οι αγρότες με τα τρακτέρ του βρίσκονται στο κέντρο της Καρδίτσας και πραγματοποιούν πορεία ενώ έριξαν γάλατα και άχυρα στην κεντρική πλατείας, ενώ συμμετέχουν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Καρδίτσας και των Φαρσάλων.

Επίσης εκίνησαν τα τρακτέρ από τον κόμβο του Πλατυκάμπου με προορισμό την Κεντρική Πλατεία της Λάρισας. Τα τρακτέρ, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, θα μείνουν στην πλατεία όπου και θα διανυκτερεύσουν μέχρι αύριο Σάββατο (10/02/2024) στο πλαίσιο της της διαμαρτυρίας των αγροτών απέναντι στην κυβέρνηση.

15μελής η επιτροπή που θα συναντηθεί με Μητσοτάκη

Η επιτροπή των αγροτών που θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα αποτελείται από 15 συνολικά μέλη. Ειδικότερα 6 από Έβρο και Μακεδονία, 6 από Θεσσαλία μέχρι Βόλο, 2 από Στερεά Ελλάδα και 1 από Πελοπόννησο.

Ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος, πρόεδρος του Πανσερραϊκού αγροτικού συλλόγου εξήγησε πως κατά τη σημερινή σύσκεψη αναλύθηκαν τα θέματα και πως θα παρουσιαστούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως επεσήμαναν οι αγρότες διεκδικούν αγροτικό αφορολόγητο πετρέλαιο, αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα και αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ. Μάλιστα στο κάδρο έβαλαν και τους κτηνοτρόφους με αίτημα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Οι ίδιοι εξήγησαν πως θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι από την κυβέρνηση σε ο,τι αφορά τις ελληνοποιήσεις προϊόντων στα τελωνεία να καλύπτεται το κόστος παραγωγής τους αλλά και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα.

«Συνεχίζουμε σε συμβολικούς αποκλεισμούς. Δεν θα πάμε σε κλιμάκωση από εδώ και πέρα θα δούμε τι απαντήσεις θα λάβουμε και από εκεί και πέρα θα μεταφέρουμε στους συναδέλφους μας αυτά που θα προκύψουν για αν αποφασίσουνε τη συνέχεια. Υπάρχουν αίτημα που δεν χρειάζονται τόσο χρήμα αλλά κάποιο νοικοκύρεμα. Ζητάμε θεσμικό πετρέλαιο από εκεί ξεκινάνε και ζητάμε διαβούλευση για να βρούμε τους τρόπους και τη φόρμουλα» δήλωσε ο κ. Διαμαντόπουλος.

Το μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το εξής, σύμφωνα με τους παραγωγούς: Και εμείς είμαστε θετικοί στον διάλογο γιατί προσπαθούμε εδώ και αρκετό καιρό. Η συνάντηση να γίνει σε καλό κλίμα».

Ο Γιάννης Παναγής εκπροσωπώντας το μπλόκο του Στρυμωνικού κατέστησε σαφές μετά τη σύσκεψη πως «θα έχουμε για πρώτη φορά ομονοώντας σε ένα ενωτικό ξεκίνημα με διαφορετική απαρχή για όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν διχασμένοι αγρότες ούτε όμως και διχασμένη κοινωνία».

«Ο πρωθυπουργός απέναντι του έχει τους καλύτερους συμβούλους και οικονομολόγους γιατί ενδιαφερόμαστε για 10 εκατ. καταναλωτές. Ας δώσουν απαντήσεις σε ζητήματα που ταλανίζουν και χρήζουν άμεσων λύσεων» είπε καταλήγοντας ο κ. Παναγής.

Τα βασικά αιτήματά τους, είναι τα εξής: 1) Θεσμοθέτηση νόμου αγροτικού πετρελαίου

2) 7 λεπτά / κιλοβατώρα το αγροκτηνοτροφικό ρεύμα σταθερά

3) Αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ

4) Αύξηση ποσών ευρωπαϊκών κονδυλίων στις αποζημιώσεις που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ deminimis

5) Έλεγχοι από την κυβέρνηση για ελληνοποιήσεις προϊόντων στα τελωνεία

6) Κατάργηση ΦΠΑ στα εφόδια και στις ζωοτροφές

7) Έργα υποδομής αντιπλημμυρική προστασία

Πηγή: newsit.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα