Νέα εφαρμογή από τον ΕΟΦ για την παρακολούθηση των ελλείψεων φαρμάκων
Με στόχο την βελτίωση της διαχείρισης των ελλείψεων φαρμάκων.
Με στόχο την βελτίωση της διαχείρισης των ελλείψεων φαρμάκων ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενισχύει τα πληροφοριακά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί, όπως η παρακολούθηση των πωλήσεων από τις φαρμακευτικές εταιρίες και των εξαγωγών από τις φαρμακαποθήκες, με μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία.
Η πλατφόρμα (https://services.eof.gr/myeof/) που ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου ενημερώνεται για τις ελλείψεις από τις φαρμακοβιομηχανίες, τις φαρμακαποθήκες και τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, αλλά και από τις Ιατρικές Εταιρείες, τους Συλλόγους Ασθενών και τα νοσοκομεία, κάθε ένας από τους οποίους κατέχουν έναν κωδικό.
Πρόκειται για ένα «πολύτιμο εργαλείο» που διευκολύνει τον ΕΟΦ να αξιολογήσει αν η έλλειψη είναι πραγματική και τί αντίκτυπο έχει στους ασθενείς, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Γιάννης Μαλέμης.
Μέχρι σήμερα η ενημέρωση του Οργανισμού γινόταν μέσω email και fax από την φαρμακοβιομηχανία, τις φαρμακαποθήκες, τα φαρμακεία, αλλά και από πολίτες κάτι που θα συνεχίσει να υπάρχει ως δυνατότητα, ωστόσο όπως, εξήγησαν οι εκπρόσωποι του ΕΟΦ, η ηλεκτρονική ενημέρωση και από τους Συλλόγους Ασθενών, τα νοσοκομεία και τις Ιατρικές Εταιρείες αναμένεται να παρέχει μία άμεση και ξεκάθαρη εικόνα της αγοράς.
«Βασική προϋπόθεση για την διασφάλιση της επάρκειας είναι η συνεργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα με κοινό τόπο και στόχο τον κατάλληλο και συνεχή εφοδιασμό της αγοράς, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών που βρίσκονται στην Ελλάδα», είπαν οι εκπρόσωποι του ΕΟΦ και σε μεγάλο βαθμό αυτό επιτυγχάνεται. Εξήγησαν όμως ότι υπάρχει ένας αριθμός παραγόντων που είναι πιθανό να συμβάλλουν στη δημιουργία ελλείψεων, όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, οι αποτυχίες σε ένα σύνθετο σύστημα παραγωγής, η διαθεσιμότητα των πρώτων υλών, οι τιμές των φαρμάκων, οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού κ.α.
Επιπλέον, ορισμένα κρίσιμα φάρμακα παύουν να παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον στη διάρκεια ζωής τους, οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε διακοπή της κυκλοφορίας τους, γεγονός που επιτείνει τον κίνδυνο διαταραχών στον εφοδιασμό και ελλείψεις. Η χώρα μας, τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΕΟΦ, έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ανέφεραν ότι το σύστημα παρακολούθησης των φαρμάκων μέσω της ταινίας γνησιότητας, παρά τα 30 χρόνια που έχουν παρέλθει από την δημιουργία του είναι ακόμη πρωτοπόρο στον τομέα της ιχνηλασιμότητας και της διασφάλισης της γνησιότητας των προϊόντων. Τονίστηκε επίσης ότι είμαστε μεταξύ των πρώτων κρατών της ΕΕ που εφάρμοσε το μέτρο της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης για να διασφαλίσει ότι τα φάρμακα μένουν στην εγχώρια αγορά. Τέλος επισημάνθηκε ότι ο ΕΟΦ συνεργάζεται στενά με όλες τις διωκτικές αρχές για την πάταξη της παράνομης διακίνησης των φαρμάκων.
Πηγή: ΑΠΕ